خبرگزاری مهر - گروه استانها: سالها با فراز و نشیب همیشگی میآید و میرود اما تقویمها در زمانی به بلندای سه دهه است که وقتی به چهاردهمین روز از خرداد میرسد، از اندوهی عمیق نشان دارد.
اندوهی که روزی از راه رسید و بر ایران سایه گستراند و جامه عزا بر تن اهالی این سرزمین پوشاند. آنهایی که خرداد سال ۶۸ را به یاد دارند، خزان شدن درختان در بهار را به چشم دیدهاند. از آن روزها تصویری خاکستری در اذهان به جای مانده است. صبحی خاکستری که با خبر ارتحال امام امت آغاز شد و مردم در بهتی عجیب فرو رفتند.
آنها کوچ رهبر محبوبشان را باور نداشتند و همهمه ای مبهم در خانهها پیچید. ساعتی گذشت تا مردم به خود آمدند و میان اشک و آه، سیاه پوشیدند و پرچمهای سوگواری را برافراشتند. حجله های عزا برپا و آوای نوحه با نسیم همراه شد. آن روزها همه مردم ایران صاحب عزا بودند و به یکدیگر تسلیت میگفتند.
ساعت ۷ صبح روز ۱۴ خرداد ۶۸ اینجا گیلان دیار میرزا کوچک جنگلی، اعلام این خبر که «روح بلند پیشوای مسلمانان و رهبر آزادگان جهان، حضرت امام خمینی به ملکوت اعلی پیوست» گیلانیان را همانند سایر ایرانیان در بهت و حیرت فرو برد آنها هرگز تصور نمیکردند به همین زودی رهبر و پیشوای خود را از دست بدهند. خیلیها که برای رفتن به سرکار آماده شده بودند از نیمه راه بازگشتند تا از صحت خبر آگاه شوند اما خبر آنقدر تلخ بود که تا ساعتها از انتشار آن هنوز کسی عروج ملکوتی امام راحل را باور نمیکرد.
کم کم مردم با باور این خبر از بهت خارج شده و با حضور در مساجد و حسینیهها به عزاداری پرداختند، عدهای از گیلانیان در این میان خود را به ترمینالهای مسافربری رسانده و به سمت تهران حرکت کردند و عدهای دیگر که بیشتر جوانتر ها بودند کوچهها و خیابانهای شهر را سیاه پوش کردند. در گوشه دیگر شهر دسته جات عزاداری و سینه زنی به راه انداخته و در سوگ آن یار سفر کرده بر سر و سینه زدند.
داغی که بر دل ملت ایران سنگینی میکرد
برای آگاهی از حال و هوای آن روزهای مناطق مختلف گیلان به حوالی مسجد کاسه فروشان رشت که روزگاری محل مبارزات انقلابی بود رفتم تا با کسبه اطراف آن صحبت کنم اکثر کسبههای قدیم این محل یا دیگر در میان ما نبودند و یا به دلیل کهولت سن توان توصیف حال و هوای آن روزها را نداشتند در این میان «احمد آقا» در زمان ارتحال امام راحل نوجوان بود و چون در کنار پدرش کار میکرد توانست تا حدودی از اتفاقات آن روزها برایم تعریف کند.
احمد آقا در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه برای آمدن به مغازه بعد از نماز صبح دیگر نخوابیدم، اظهار کرد: به همراه پدرم به سمت مغازه در این منطقه حرکت کردیم ساعت اگر درست یادم باشد حدوداً شش و نیم صبح بود زمانی که به مغازه رسیدیم پدرم از من خواست تا رادیو را روشن کنم.
وی با بیان اینکه چون از روز قبل اعلام شده بود که حال امام مساعد نیست و مردم برای بهبودی ایشان دعا کنند پدرم میخواست با شنیدن اخبار از وضعیت امام آگاه شود، گفت: یادم میآید مردم با شنیدن خبر بیماری امام کسب و کار را تعطیل کردند و برای دعا به مساجد رفته و دعای توسل خواندند.
احمد آقا با اشاره به اینکه به محض روشن کردن رادیو اخبار شروع شد و پدرم خود را به کنار آن رساند تا بهتر بشنود، اظهار کرد: با اعلام خبر فوت امام همه ما در شوک بودیم و حتی من نمیتوانستم یک قدم حرکت کنم و خودم را به پدرم برسانم این خبر آنقدر سخت و تلخ بود که تا ساعتها کسبه باور نمیکرد و همه به هم میگفتند حتماً در اعلام خبر اشتباه شده است.
وی با بیان اینکه بعد از ساعتی و تأیید خبر ارتحال امام از هر گوشه صدا گریه و ناله بلند شد، تصریح کرد: کم کم کسبه کرکره مغازههای خود را پایین کشیده به سمت مسجد حرکت کردند جمعیت زیادی از هر طرف به سمت مسجد در حرکت بود.
احمد آقا ادامه داد: این صحنه را به خاطر دارم که هر کسی در گوشهای نشسته بود سر در گریبان داشت و شانههایش از زور گریه تکان میخورد. تا مدتها مردم در مسجد جمع میشدند و برای عروج امام امت عزاداری میکردند.
جمعیت زیادی از مردم گیلان به تهران سفر کردند
عبدالرضا جوهری یکی از فعالان انقلابی و رسانهای اهل شهرستان صومعه سرا با اشاره به حال و هوای شهرهای گیلان به ویژه این شهر در روز اعلام خبر ارتحال بنیانگذار انقلاب اسلامی به خبرنگار مهر گفت: زمانی که خبر ارتحال امام خمینی از طریق رادیو و تلویزیون اعلام شد تمام شهر در بهت و حیرت فرو رفت.
وی با بیان اینکه مردم صومعه سرا به محض شنیدن خبر ارتحال امام راحل به خیابانها ریخته و در جلوی سپاه شهرستان که همیشه محلی برای برگزاری راهپیماییها بود جمع شدند، افزود: تمام ادارات، مغازهها و فعالیتها تعطیل شد.
جوهری با اشاره به اینکه مردم صومعه سرا با سیاه پوش کردن شهر و به راه انداختن دسته جات سینهزنی تا مسجد جعفری حرکت و در این مسجد تجمع کرده و به نوحه خوانی و سینه زنی میپرداختند، گفت: مراسم عزاداری در شهرستان صومعه سرا هر روز بعد از ظهر از جلوی سپاه با حضور گسترده مردم عزادار آغاز و با حرکت به سمت مساجد شهر، نوحه خوانی و سینه زنی ادامه مییافت و در مسجد جعفری با دعا و نیایش عزاداری و اشک ماتم در فراق امام امت به پایان میرسید.
وی با بیان اینکه در همان روزهای ابتدایی انتشار خبر ارتحال امام جمع زیادی از مردم شهرستان صومعه سرا برای حضور در مراسم تشییع پیکر بنیانگذار انقلاب اسلامی به تهران سفر کردند، ادامه داد: تعدادی از کارکنان دستگاههای دولتی شهرستان نیز به صورت گروهی برای حضور در مراسم هفتمین روز ارتحال امام به تهران رفتند ما نیز به همراه جمعی از فرهنگیان برای حضور در این مراسم به تهران سفر کردیم و به علت ازدحام زیاد جمعیت مجبور شدیم از شهر ری تا بهشت زهرا حدود ۲۰ کیلومتر را پیاده رفته و برگردیم.
جوهری با اشاره به اینکه برپایی مراسم عزاداری در شهرستان صومعه سرا ۱۰ روز به صورت مستمر انجام شد، گفت: بعد از هفتمین روز ارتحال امام راحل نیز این مراسم در سطح روستاها و سایر شهرهای صومعه سرا برگزار و مردم عزادار در فراق بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی اشک ماتم ریختند.
وی تأکید کرد: یکی از نکات مهم در برگزاری عزاداریها بعد از اعلام انتخاب آیت الله خامنهای به عنوان جانشین امام این بود که مردم در پایان عزاداری، حمایت خود را از انتخاب ایشان به عنوان رهبر معظم انقلاب از سوی مجلس خبرگان اعلام میکردند.
برپای مجلس عزا در فراق امام امت در رشت
حسین قدیری یکی از شهروندان رشتی که از قضا داماد آیت الله احسانبخش نماینده ولی فقیه در استان گیلان است و شاید تنها کسی باشد که گفتگو با او بتواند حال و هوای این یار دیرین امام در مبارزات انقلابی را در فراق ایشان توصیف کند.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: زمانی که خبر حال بد امام به آیت الله احسانبخش رسید ایشان شبانه به سمت تهران حرکت کردند.
قدیری با بیان اینکه ما شرایط امام را نمیدانستیم و تنها از ایشان شنیدیم که حال امام مساعد نیست، گفت: ساعت ۷ صبح روز ۱۴ خرداد سال ۶۸ بود که در محل کارم حضور داشتم به محض شنیدن خبر ارتحال امام راحل شاهد بودم که کارگران کارخانه و سایر پرسنل چگونه بر سر و سینه میزدند و اشک ماتم میریختند.
داماد آیت الله احسانبخش با اشاره به اینکه بعد از ساعتی عزاداری و سینه زنی در حیاط کارخانه به سمت مسجد جامع کاسه فروشان رشت که یکی از مساجد اصلی این شهر است، حرکت کردیم، ادامه داد: با رسیدن به این مسجد شاهد حضور جمعیت عظیمی در داخل و خارج مسجد بودیم که همگی یکدست سیاه پوشیده و در فراق بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران اشک ماتم میریختند و بر سر و سینه میزدند.
وی با بیان اینکه بسیاری از مردم استان گیلان در همان ساعات ابتدایی اعلام این خبر تلخ خود را به تهران رساندند، افزود: ماتم و عزا شهر رشت همه استان گیلان را در بر گرفته بود و در گوشه و کنار را که نگاه میکردیم عدهای از مردم سر در گریبان فرو برده و اشک ماتم میریختند.
قدیری با اشاره به حضور آیت الله احسانبخش در تهران، گفت: بعد از بازگشت ایشان نیز مراسم عزاداری امام خمینی (ره) در نقاط مختلف شهر و استان گیلان برگزار شد.
انتظار برای تحقق وعده آزادی قدس
هنوز هم با گذشت بیش از سه دهه از ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران یاد آوری ۱۴ خرداد ۶۸ تداعی کننده خاطرات روزی تلخ در تاریخ انقلاب است. یاد امام امت با آن سادگی زیبا و دوست داشتنی هرگز از اذهان ملت ایران پاک نخواهد شد. امروز با گذشت حدود ۴۱ سال از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد هستیم با رهبری مدبرانه و هوشیارانه رهبر معظم انقلاب که ایشان نیز یکی دیگر از یادگاران امام راحل است، در بسیاری از بخشها و حوزهها به ویژه صنعت دفاعی به دستاوردهای بزرگی دست یافتهایم که سبب شده هیچ کشوری جرأت تجاوز به این آب و خاک را نداشته باشد. همه این دستاوردها به برکت وجود انقلاب اسلامی و عزت و اقتداری است که امام راحل با اندیشههای ناب خود به جامعه ایرانی تزریق کرد.
در حالی در سی و یکمین سالگرد ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی در فراق آن یار سفر کرده و امام امت به سوگ نشستهایم که در تمام این سالها لحظه به لحظه به گفته این مرد خدا از صدور انقلاب اسلامی به تمام نقاط جهان تا افول و بیداری مردم آمریکا نسبت به اعمال جنایتکارانه مقامات خود، ایمان آوردهایم، امیدواریم در آینده نزدیک نیز شاهد نابودی اسرائیل و آزادی قدس شریف باشیم.
نظر شما