به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام سید حسن خمینی در مراسم پایانی همایش "امام خمینی و قلمرو دین" که با عنوان کرامت انسان در سالن همایشهای بین المللی صداوسیما برگزار شد، گفت: طی دو روز همایش پرسشی برای وی مطرح شده که آن را مطرح می کنم تا درباره آن بیندیشیم، تاکنون نقش کرامت در زندگی انسان به کرات مورد بحث قرار گرفته و کسی منکر کرامت انسانی نیست، در برخی مکاتب کرامت فی الجمله مورد قبول است و در برخی دیگر کرامت موجب کلیه است در هر صورت محدوده ای از کرامت در همه مکاتب پذیرفته شده است .
وی با اشاره به آیه کریمه "و لقد کرمنا، که بنی آدم را تفاسیر مختلف کرده اند، افزود: ممکن است طبق برخی نظریه ها این کرامت را به جنس آدم مربوط بدانند، برخی موحدین، برخی مسلمانان و در یک نظام بسته تر فکری تنها شیعیان را شامل این کرامت می دانند.
حجت الاسلام سید حسن خمینی گفت: در چنین شرایطی چه اتفاقی رخ داده که این پذیرش تئوریک تاکنون عملی نشده است ؟ کدام عامل باعث شده این کرامت که از آن سخن می گوئیم در زندگی شخصی نمود پیدا نکند؟
وی با تأکید بر اینکه کرامتی که در حوزه بحث و جدل باشد حمل اولیه کرامت است و در مرحله عمل کرامتی وجود ندارد، گفت: به نظر می رسد یک حلقه گمشده بین کرامت در سخن و مورد بحث در کنگره ها و بین رفتار ما آدمیان وجود دارد . این حلقه مفقوده اراده است اراده به منظور آنکه کرامت را از درس و بحث به عرصه شخصی وارد کنیم اراده محصول تصدیق فایده است که یکی از مهمترین اجزای اراده محسوب می شود .
حجت الاسلام سید حسن خمینی افزود: چرا ما فایده کرامت را در زندگی شخصی تصدیق نمی کنیم؟ چرا برخی از جوامع نسبت به برخی رذائل اخلاقی حساسیت دارند اما برخی جوامع نسبت به همان رذائل اخلاقی حساسیتی ندارند؟ چرا دموکراسی در برخی جوامع نهادینه شده و در برخی دیگر تا حاکمان رها شوند به سمت دیکتاتوری می روند ؟
نوه امام خمینی (ره) با اشاره به اینکه سخن از کرامت پیش از مطرح شدن این چنین از سوی غربی ها هم مطرح شده، یادآور شد: باید توجه کرد که ریشه آن در کتب مقدس ما وجود دارد. چرا آمریکایی که از مذهبیون اروپا تشکیل شده، بزرگترین حامی اسرائیل است و چشم خود را به بزرگترین ظلمهای جهان می بندد؟
وی افزود: اگر بپذیریم که کرامت فضیلت اخلاقی بوده و برای من (انسان) ارزشمند است آن را به حوزه ارزشی خود وارد کرده و جامعه از آن متأثیر می شود، باید تلاش کنیم این جامعه که متشکل از من و شماست بهبود یابد . علت آنکه کرامت از حوزه گفتار به حوزه رفتار نمی آید این است که ما قبول نداریم کرامت برای ما نفع دارد کدام انسان است که بپذیرد عدالت صد درصد خوب است، حسن و قبح عدالت به جای خود اما اگر عدالت فایده نداشته باشد باز هم آن را می پذیریم .
نوه امام خمینی(ره) با تصریح بر اینکه کمتر کسی پذیرفته است که کرامت انسانی به حال انسان هم هم منفعت دارد، گفت: در حوزه بحث و درس از کرامت بسیار سخن گفتیم اما علت سکوت جهان نسبت به ظلم اسرائیل در لبنان این است که کرامت به حد فایده نرسیده است، فایده رانمی توان تنها مادی دانست، در نگاه ادیان فایده بزرگتری وجود دارد.
وی در ادامه افزود: آنچه در زندگی امام مشاهده می شود بحث تئوریک در حوزه کرامت نیست بلکه گام نهادن در اجرای کرامت است زندگی امام به حدی رسیده بود که می دانست اگر در مسیر کرامت گام بردارد یک گام به کرامت انسانی خود نزدیکتر شده است .
حجت الاسلام سید حسن خمینی یادآور شد: کرامت با هر تعریف سعه و هرگونه قید و بند وارد زندگی شخصی انسان نشده است و علت آن اراده انسانی بوده چرا که احساس نکردیم این امر به حال ما نفع داشته باشد .
وی با تأکید بر اینکه باید برای همه تبیین کنیم که اگر کریمانه رفتار کنیم به حال شخص خود نیز تأثیرگذار است، افزود: تبیین شدن این امر باعث می شود که انسانها به دنبال کرامت بروند . باید تلاش کنیم این امر را در جامعه انسانی القا کنیم تا جامعه بپذیرد که کرامت انسانی و احترام به دیگران، برای شخص او مفید خواهد بود .
نظر شما