شیما جراحی، در ارتباط با سندرم «خبر بد»، به خبرنگار مهر، گفت: قرار گرفتن مداوم در معرض اخبار بد، میتواند شما را دچار سندرم خبر بد کند. بسیاری از شما به دلیل اینکه میخواهید از اوضاع و احوال اطراف تان با خبر باشید، مدام اخبار را پیگیری میکنید. از طرفی بسیاری از اخبار اگر پیگیری هم نشوند، آنقدر بزرگ و تلخ هستند که حتماً به گوشتان خواهید رسید.
وی افزود: این اواخر در کشور شاهد اخبار تلخ پی در پی و زیادی بودهایم و صبحهای زیادی را با اخبار بد شروع کردهایم.
جراحی با طرح این سوال که شنیدن اخبار بد و تلخ به طور مداوم چه تأثیری روی ما خواهد داشت، گفت: نشانههای آن شباهت زیادی به افسردگی دارند، اما یکی از نکات مهم که این سندرم را از افسردگی متمایز میکند، شدت و طول مدت حضور نشانهها یا علائم است.
وی افزود: در سندرم اخبار بد نشانهها و علائم کمتر از دو هفته تداوم خواهند داشت. در نتیجه قرار گرفتن در معرض مداوم اخبار بد، کورتیزول هم به طور مداوم از غدد فوق کلیوی ترشح میشود.
این مشاور خانواده ادامه داد: کورتیزول هورمون استرس است، بنابراین شما سطح بالایی از استرس و اضطراب را به طور مداوم تجربه خواهید کرد. از طرفی کورتیزول سیستم ایمنی بدتان را تضعیف خواهد کرد و شما نسبت به بیماریها آسیب پذیرتر خواهید شد.
جراحی گفت: در اثر سندرم خبر بد احساس خواهید کرد که انرژی تان کاهش پبدا کرده است و بدون اینکه فعالیت خاصی انجام داده باشید، احساس خستگی و بی حالی دارید. حوصله تان سر میرود، اما نمیتوانید کاری هم انجام دهید. ترجیح میدهید در خانه بمانید و بخوابید. و احتمالاً شبها برای خوابیدن دچار مشکل خواهید شد.
وی افزود: این طبیعی است زمانی که خبر مرگ انسانها و یا اتفاقات بد دیگر را میشنوید، انگیزهتان برای ادامه زندگی و فعالیتهایی که قبلاً از آنها لذت میبردید را از دست بدهید. همه چیز رنگ میبازد و معنای خود را از دست میدهد و زندگی پیش چشمتان پوچ و بی ارزش خواهد شد. اما شما باید بتوانید در مدت کمی خود را جمع و جور کرده و به فعالیتهای عادی و مورد علاقهتان برگردید و زندگی را از سر بگیرید. اگر نتوانید این کار را انجام دهید و انگیزهای برای کار، تحصیل، کارهای خانه یا تفریح و ارتباط با دیگران نداشته باشید، این نشانهای بزرگ از وجود مشکل است.
این استاد دانشگاه، ادامه داد: یکی دیگر از نشانههای سندرم اخبار بد تغییر در اشتها است. ممکن است دچار پرخوری عصبی و یا کاهش اشتها شوید. حتی ممکن است حالتان از غذا و بوی آن به هم بخورد و یا ولع زیادی به خوردن کربوهیدراتها یا شیرینی جات پیدا کنید.
جراحی، به پرخاشگری اشاره کرد و افزود: یکی از نتایج متداول شنیدن مداوم اخبار بد، پرخاشگری است. زمانی که شما به طور مداوم اخبار بد میشنوید که برای درست کردن آنها و یا جلوگیری از پیشرفت و یا بروز دوباره آنها، هیچ قدرت و کنترلی ندارید، پاسخ بدیهی خشم خواهد بود. شما از اینکه کنترلی روی امور ندارید عصبانی خواهید شد و به دلایل مختلف با افراد مختلف به بحث و مشاجره و حتی درگیری کلامی و فیزیکی خواهید پرداخت.
وی ادامه داد: گاهی حتی بدون اینکه متوجه شوید خشم تان از کجا سرچشمه میگیرد. و سپس از اینکه هیجانات شما هم تحت کنترل نبوده حتی عصبانیتر شوید.
این مشاور خانواده به ۵ راهکار برای افزایش انرژی در روزهای بد اشاره کرد و افزود: اول از همه دوش بگیرید. زیرا، دوش گرفتن در روزهای بد باعث میشود احساس کنید که تمام بدیها و زشتیهای دنیا از روی شما پاک میشود و باعث احساس آرامش میگردد.
جراحی، استفاده از هوای آزاد را مورد اشاره قرار داد و گفت: آیا وقتی به مدت طولانی در خانههایی با پنجره بسته هستید، دچار سردرد نمیشوید. برای تقویت روحیه و افزایش انرژی میتوانید به مدت ۱۰ دقیقه به پیاده روی بروید. بازهم اگر حوصله از خانه بیرون رفتن را ندارید، کافی است پنجرههای خانه را باز کنید. زیرا اکسیژن نیز مانند آب باعث افزایش انرژی میگردد.
وی، در ادامه از موسیقی که به عنوان غذای روح یاد میشود، نام برد و افزود: یکی از بهترین روشها برای افزایش انرژی در روزهای بد این است که موسیقی گوش کنید. زیرا این کار باعث احساس آرامش در شما میگردد. خوشبختانه الان اپلیکیشنهای زیادی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوانید موسیقی مورد علاقهتان را گوش دهید.
جراحی به انجام یوگا اشاره کرد و گفت: با انجام حرکات یوگا میتوانید انرژی خود را افزایش دهید. به لطف اکسیژن وارد شده از طریق یوگا، عضلات شما شل میشوند و آرامش روحی پیدا میکنید.
این استاد دانشگاه، در پایان به پنجمین راهکار اشاره کرد و افزود: سعی کنید در روزهای بد، به تنفس تان اهمیت دهید. حتی زمانی که در حال مطالعه یا کتاب خواندن هستید به نفسهایتان دقت کنید. زیرا تنفس صحیح باعث افزایش انرژی میگردد.
نظر شما