محمدرضا فرقانی، سفیر ایران در ترکمنستان در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار مهر با اشاره به سفر قریبالوقوع رئیس جمهور ترکمنستان به کشورمان، اظهار داشت: روابط ایران با ترکمنستان، روابطی بسیار خوب بوده و جمهوری اسلامی ایران به عنوان نخستین کشوری که استقلال ترکمنستان را به رسمیت شناخت، از جمله کشورهایی است که مورد اعتماد این کشور قرار دارد.
وی با اشاره به روابط حسنه تهران - عشق آباد در تمامی زمینه ها، افزود: در دوران معاصر، روابط ایران و ترکمنستان در عرصه های مختلف رشد چشم گیری داشته و ما با توجه به داشتن 1200 کیلومتر مرز مشترک با این کشور، مراوداتی نزدیک، دوستانه و حساس را با یکدیگر داشته ایم.
در عرصه مناسبات دوجانبه یا بینلمللی هیچ مشکلی با ترکمنستان طی 16 سال گذشته نداشتهیم |
سفیر ایران در عشق آباد ادامه داد: روابط ما با ترکمنستان در سطوح عالی نیز ادامه داشته و ما در عرصه مناسبات دوجانبه یا بین المللی هیچ مشکلی با این کشور نداشته و طی 16 سال گذشته روابطی مناسب، معتدل و بسیار خوب با ترکمنستان داشته ایم.
فرقانی، سفر وردی محمداف، رئیس جمهور ترکمنستان به کشورمان را با توجه به شرایط کنونی دو کشور، منطقه و نظام بینالملل بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: سفر این مقام عالیرتبه ترکمنستان به جمهوری اسلامی ایران که از نخستین سفرهای او پس از ریاست جمهوری اش به حساب می آید، نمایانگر عمق تعاملات دوستانه و روابط تنگاتنگ و علاقه مقامات عالیرتبه دو کشور به گسترش روابط است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران نیز در مدت انتخاب وردی محمداف به عنوان رئیس جمهور ترکمنستان از حسن انتخاب او به عنوان نخستین مقام اجرایی این کشور استقبال کرده است؛ برنامه ریزی اصلی برای انجام این سفر و دعوت از وردی محمداف نیز در جریان حضور مقامات ایرانی در مراسم تحلیف رئیس جمهور ترکمنستان انجام شد.
سفیر ایران در ترکمنستان درباره موضوعات مورد مذاکره و توافقاتی که در جریان سفر رئیس جمهور ترکمنستان به کشورمان به امضا خواهد رسید، افزود: جمهوری اسلامی ایران طی سال های گذشته بیش از 150 سند و توافق نامه همکاری دوجانبه با ترکمنستان امضا کرده و اغلب آن ها نیز عملیاتی شده و در حال اجراست؛ اسنادی که در سفر آتی وردی محمداف به تهران نیز امضا خواهد شد، بیشتر در جهت توسعه مناسبات اقتصادی و همکاری های فرهنگی دو کشور خواهد بود.
فرقانی با بیان اینکه رقم مراودات تجاری - اقتصادی دو کشور در حال حاضر بالغ بر 2/1 میلیارد دلار است، ادامه داد: از این رقم، مقادیر قابل توجهی به همکاری های انرژیک، نفتی و مواردی از این دست مرتبط می شود؛ توافقاتی در جهت گسترش بیشتر این مناسبات انجام گرفته بود که در جریان سفر رئیس جمهور ترکمنستان به ایران، این توافقات نهادینه و تعمیق خواهد شد.
ترکمنستان علیرغم توجه و تمرکز زیادی که کشورهای قدرتمند به منابع آن دارند، با هیچ قدرت خارجی سازش نکرده و امتیازی را نیز تقدیم آنها نکرده است |
وی همچنین درباره مواضع سیاسی عشق آباد و رویکرد تهران به این مواضع، گفت: ترکمنستان از بدو استقلال خود، استراتژی بی طرفی را به عنوان استراتژی اصلی و عمده سیاست خارجی خود اتخاذ کرده و لذا به عنوان کشوری کاملا بی طرف به ثبت رسیده و هیچ گونه عضویتی در ائتلاف ها یا اتحادیه های سیاسی دنیا ندارد.
سفیر ایران در ترکمنستان در ادامه اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران نیز از استراتژی بی طرفی ترکمنستان کمال استقبال را به عمل آورده، آن را به رسمیت شناخته و بر این باورد است که همین استراتژی ترکمنستان باعث شده که این کشور به طور موفقی روند توسعه اقتصادی را در پیش گرفته است و علیرغم توجه و تمرکز زیادی که کشورهای قدرتمند به منابع آن دارند، با هیچ قدرت خارجی سازش نکرده و امتیازی را نیز تقدیم آن ها نکرده است.
فرقانی در خصوص رویکرد عشق آباد نسبت به مسایل دیپلماتیک مربوط به کشورمان نیز افزود: ترکمنستان در عرصه سیاست خارجی نزدیکی خوبی را با جمهوری اسلامی ایران داشته و در تمامی جلسات بین المللی و منطقه ای نیز از موضع تهران حمایت کرده و علاوه بر آن به نفع ایران رای داده است.
وی تصریح کرد: بنا بر کلیاتی که ذکر شد کاملا مشخص می شود که هیچ گونه مشکلی در روابط ایران و ترکمنستان وجود ندارد و ما با عشق آباد در خصوص اغلب مسایل منطقه ای، بین المللی و جهانی اشتراک نظر داشته و داریم و انشاء الله در جریان سفر رئیس جمهور این کشور به تهران، این موضوع نیز مورد تاکید قرار خواهد گرفت.
نظر شما