عبدالرضا فرجیراد سفیر اسبق ایران در نروژ در گفتگو با خبرنگار مهر، در مورد برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام، گفت: این نشست یک نشست دورهای بود که باید هر سه ماه یک بار برگزار شود از این رو، یک نشست معمولی بود.
وی افزود: طبیعی است که با توجه به اتفاقاتی که در شورای امنیت دو بار برای آمریکا رخ داد و در واقع واشنگتن در هر دو تلاش خود علیه ایران، یعنی تصویب قطعنامه علیه کشورمان و همچنین به کار انداختن مکانیسم ماشه، شکست خورد؛ همه اعضا در جلسه کمیسیون مشترک برجام بر حفظ توافق هستهای تاکید کردند به همین جهت آنچه در شورای امنیت رخ داد، یک شکست تاریخی برای واشنگتن بعد از جنگ جهانی دوم بود و حیثیت واشنگتن را از بین برد.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی گفت: همانطور که سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امور خارجه نیز تاکید کرد، انتظار اقتصادی از این نشست نبود، چرا که تا مقطع انتخابات آمریکا، اروپاییها نخواهند توانست و یا نمیخواهند علیه واشنگتن اقدامی انجام دهند.
فرجیراد با اشاره به سفر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران، افزود: اروپاییها از سفر «رافائل گروسی» به ایران و توافق میان دو طرف بسیار راضی هستند و فکر میکردند که با این سرعت این توافق به دست نخواهد آمد و این تفاهم میان تهران و آژانس سبب شده است که همگرایی برای حفاظت از برجام و عدم همراهی با فشار آمریکا تا انتخابات در این کشور، ادامه یابد.
وی تاکید کرد: اگر در مسیر دو ماه باقی مانده تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، فاصله «جو بایدن» و «دونالد ترامپ» به شکل کنونی باشد، یعنی شانس پیروزی بایدن بیشتر باشد، اروپا به روند کنونی خود ادامه خواهد داد. دلیل این اقدام اروپا نیز این است که نمیخواهد ترامپ از این موضوع بهعنوان برگ برنده در انتخابات استفاده کند.
این دیپلمات پیشین کشورمان اضافه کرد: اگر در زمان باقی مانده به انتخابات آمریکا که قرار است سوم نوامبر (۱۳ آبان) برگزار شود، شاهد تغییراتی باشیم که شانس پیروزی ترامپ بیشتر شود، ممکن است اروپاییها از روی ناچاری و ترس موضع خود را عوض کنند.
فرجیراد در پاسخ به سوالی در خصوص تفاهم میان ایران و آژانس، تصریح کرد: اقدامی که میان تهران و آژانس صورت پذیرفت، مثبت بود که هم باعث شد موضع روسیه، چین و اروپاییها در حمایت از ایران و عدم همراهی با آمریکا تقویت شود و هم اینکه بهانه از دست کاخ سفید و رژیم صهیونیستی برای ارجاع پرونده هستهای از شورای حکام به شورای امنیت گرفته شد.
وی خاطرنشان کرد: تفاهم میان ایران و آژانس نشان از پختگی کار دیپلماتیک ایران و ناپختگی کار ترامپ و تیم وی بود که تصور دارند میتوانند با زور، هر کاری را انجام دهند. از همین رو معتقدم در کنار دو شکست آمریکا در شورای امنیت، سفر «گروسی» به تهران نیز شکست سومی برای کاخ سفید محسوب میشود.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی همچنین درباره اظهارات «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در مورد بازگشت تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران از روز ۳۰ شهریور، تاکید کرد: هرچقدر هم آمریکا شکست بخورد و در شورای امنیت با مخالفت دیگر اعضای این نهاد روبرو باشد، مجدداً اقدامات خود را پیگیری خواهد کرد و از ۳۰ شهریور تنشهای خود را افزایش خواهند داد.
فرجیراد یادآور شد: دستاوردهای داخلی ترامپ در زمینه اقتصاد به دلیل شیوع کرونا از بین رفته است و از همین رو، کاخ سفید احتیاج به افزایش تنش در موضوع ایران دارد و تلاش میکند با این کار، توجهها را به بیرون از خاک آمریکا جلب کند. در همین راستا آمریکا بعد از ۳۰ شهریور نیز تبلیغ خواهد کرد که بهرغم مخالفت جهانی توانسته است اقدامی را علیه ایران انجام دهد.
وی گفت: تیم «ترامپ» اگر در فرصت باقی مانده تا انتخابات در آمریکا متوجه شود که فاصله آنها با «بایدن» زیاد شده و احتمال شکست وجود دارد، تنش با ایران را افزایش خواهد داد. از همین رو باید توجه داشت که باید مراقب بود تا برگ برندهای از این افزایش تنشها دست آمریکا نیافتند.
نظر شما