خبرگزاری مهر، گروه استانها - سیدسجاد جلینی*: اگر بیانات مقام معظم رهبری را پیرامون مسجد در دوران زعامتشان مطالعه کنیم بر سه محور تاکید خاص داشته اند و حتی علاوه بر نگاه راهبردی کلان مصادیق اجرایی نیز عنوان کرده اند.
محور اول: خود اصل نماز، برپایی باشکوه و با معرفت و پر تعداد از مخاطب نماز در مسجد در نگاه ایشان مورد توجه است، ایشان به طور مختلف این نکته را بیان داشته و از متولیان امر مسجد خواسته اند تا به بهترین نحو ممکن با بیشترین جمعیت به برپایی نماز همت گمارند، همه امورات دیگر را که در مسجد انجام میشود با محور نماز میدانند.
محور دوم: ایشان بر محوریت امام جماعت در مسجد تاکید دارند که این تاکید از دو نگاه قابل توجه است:
۱. نگاه اول، از جانب خود امام جماعت مسجد مد نظر است. امام جماعت در ابتدا باید تفاوت خود را با پیش نماز ساده مشخص کند، برای مسجد وقت بگذارد و تمامی تلاش خود را در جهت فعال سازی مسجد به کار گیرد، کارکردهای مسجد را با محور خود فعال سازد، رابط تمامی ارکان مسجد باهم باشد و همچون امام، یک محله را مدیریت و همچون طبیبی دردهای یک یک محله را رفع کند.
۲. نگاه دوم، از جانب سایر فعالان یا ارکان مسجد قابل توجه است زیرا محوریت تمامی اقدامات یک مسجد باید با امام جماعت باشد. اگر امام جماعت محوریت یابد، اقدامات مسجد سمت و سو پیدا میکند و رشد مییابد.
محور سوم: جذب قلوب جوانان به مسجد با شیوههای نرم: رهبر معظم انقلاب در اکثر مطالبی که پیرامون مسجد بیان کرده اند، بر جوانگرایی تاکید دارند، از دید ایشان وجود جوانان در مسجد باعث نشاط و پویایی مسجد و خلق ایدههای نو و اثرگذاری بیشتر مسجد میشود.
حال باید دید واقعاً در گام دوم انقلاب و در گام اول آن چه میزان این سه نکته تحقق یافته است. متأسفانه متولیان امر مسجد اعم از امام جماعت، هیئت امنا و تشکلهای فعال در مسجد، نهادها و مراکزی که به نحوی متولی امر مسجد هستند، اقدام خاصی در این زمینهها انجام نداده اند.
احوالات مساجد در این سالها خوب نیست. نهادهایی که میتوانستند در گام اول امام جماعت انقلابی بر اساس نیاز اسلام و تجربه تاریخی صدر اسلام از مسجد، گفتمان و منویات امامین انقلاب را تربیت کنند، نکردهاند و اگر امام جماعتی در مسجد در گوشهای از کشور فعالیتهایی بر اساس امام جماعت طراز انجام میدهد، اقدام خودجوش و برخاسته است توانمندی خود آن شخص است.
حوزه علمیه باید در گام دوم، استراتژی خود را در تربیت امام جماعت برای این پایگاه عظیم اجتماعی تمدنساز مشخص کند که اگر در گام دوم مانند گام اول بخواهد با همین شیوه پیش رود، انتهای گام دوم وضعیت مساجد مشخص نیست.
مرکز رسیدگی به امور مساجد که در تمامی شهرستانها و استانها مستقر هستند و رسماً متولی امر مسجد است، باید خود را متولی امر تمام مسجد بداند متأسفانه آنچه در این سالها ظهور و بروز داشته است بیشتر امور مساجد در امورات شخصی ائمه جماعات یا نصب آنها به صورت سنتی مشغول بوده است یا به رفع اختلاف هیئت امنا نهایت رسیدگی کرده است.
این مرکز باید تمام مسجد را محور بداند اعم از امام جماعت، هیئت امنا و تشکلهای مسجد؛ راهبردهای محتوایی و اجرایی مساجد در گام دوم را بنویسد و یک برنامه مشخص و قابل اجرا در تمامی سطوح اعم از کشوری استانی شهری و روستا طراحی کند. تحقق این امر منجر به ایجاد تمدن نوین خواهد شد وگرنه سازوکار اداری و نگاه کارمندی، خروجی خاصی در زمینه مساجد نخواهد داشت.
همچنین سایر نهادهایی که در مسجد نیست نماینده یا دفتری دارند که باید تفاوت آن با سایر نمایندگیها یا دفاتر خود در نهادها یا مجموعههای دیگر مشخص شود. آنها در مسجد هستند و باید برای تقویت مسجد تلاش کنند.
*مدیر سابق فرهنگسرای انتظار و فعال مسجدی
نظر شما