۹ مهر ۱۳۹۹، ۸:۴۱

مهر گزارش می‌دهد؛

نمک سالی ۱۳هزار فشارخونی روی دست یزد می‌گذارد/«نان» متهم ردیف اول

نمک سالی ۱۳هزار فشارخونی روی دست یزد می‌گذارد/«نان» متهم ردیف اول

یزد ـ بیماری قلبی مدتهاست که رتبه اول را در بین عوامل مرگ‌ومیر به خود اختصاص داده و باوجود اینکه رقیب سرسختی همچون کرونا به میدان آمده، این بیماری هنوز رتبه‌دار قربانی گرفتن از مبتلایان است.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: آمارهای علت مرگ و میر در پزشکی قانونی استان یزد نشان می‌دهد درصد قابل توجهی از مرگ و میرها به علت بیماری‌های قلبی و عروقی و سکته‌های قلبی رخ داده و تصادفات با اختلاف، در رتبه بعدی قرار دارند.

وضعیت آماری بیماران قلبی و عروقی در استان یزد به نحوی است که پزشکان متخصص را دچار نگرانی کرده و تقریباً در همه محافلی که صحبت از سلامت، بیماری، درمان، تجهیزات پزشکی، ورزش و … است، حتماً صحبت از بیماری‌های قلبی و عروقی و نگرانی از شیوع این بیماری به میان می‌آید.

این شرایط مرکز تحقیقات قلب و عروق یزد را که از سال ۸۰ فعالیت خود را آغاز کرد، طی یک سال اخیر وارد فاز جدیدی از مطالعات و پژوهش در مورد بیماری‌های قلبی و عروقی کرده و پایش ۲ هزار نفر در شهر یزد، یافته‌های قابل تأملی به فعالان آن داده است، یافته‌هایی که اگر مورد توجه سیاستگذاران عرصه سلامت واقع شود، می‌تواند به مداخلات پیشگیرانه مؤثری منجر شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد و یکی از نخبگان متخصص بیماری‌های قلب و عروق استان یزد در مورد بیماری‌های قلبی و عروقی اظهار داشت: همه فاکتورهایی که در زندگی روزمره ما دخیل هستند، بر سلامت ما تاثیرگذارند و شاید جالب باشد که حتی رانندگی در حالت عادی، می‌تواند استرس زیادی به فرد وارد و در درازمدت بر سلامت وی تأثیر منفی بگذارد.

دکتر سیدمحمود صدر بافقی با اشاره به اینکه پیدایش بیماری‌ها در دوره‌های مختلف، علل متفاوتی دارد، افزود: یکی از اصلی‌ترین عامل بروز بیماری‌های قلبی، تنگ شدن عروق و عدم خون رسانی مناسب به بافت‌هاست.

تجمع چربی در جدار عروق در بسیاری از بیماران از دوران نوجوانی آغاز می‌شود

وی عنوان کرد: تجمع چربی در جدار عروق، روند طولانی طی می‌کند و حتی ممکن است دهه‌ها طول بکشد و این امکان وجود دارد که در بسیاری از افراد، تجمع این چربی‌ها از دوره نوجوانی آغاز شود.

صدر بافقی اظهار داشت: عدم تحرک فیزیکی، چاقی، دیابت، آلودگی‌های محیطی، استرس‌های مزمن، افسردگی و از همه مهمتر، فشار خون بالا، زمینه ساز بیماری‌های قلبی و عروقی هستند.

وی، تغییر سبک غذا خوردن و استفاده غیراستاندارد از نمک را که به طور عمده در نان و غذاهای آماده وجود دارد را یکی از عوامل پرفشاری خون برشمرد و گفت: در گذشته فشار خون و بیماری‌های قلبی و عروقی بیشتر مربوط به قشر مرفه بود زیرا می‌توانستند بیش از حد متعارف غذا تهیه کنند و کالری بیشتری دریافت کنند به همین دلیل بیشتر دچار این بیماری‌ها می‌شدند اما امروز این بیماری به سمت سایر گروه‌ها نیز رفته است.

از یک سو غذاهای پر کالری و کالری‌های نامناسب و از سوی دیگر استرس و افسردگی بر بدن اثر نامطلوب می‌گذارد و احتمال بیماری‌های مزمن زمینه‌ساز مشکلات قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد.

گرچه ریزفاکتورهای ابتلاء به بسیاری از بیماری‌ها نظیر دیابت، فشارخون و … که زمینه‌ساز بیماری‌های قلبی و عروقی هستند، متفاوت است اما یک پایش در جمعیت ۲ هزار نفری در سنین ۲۰ تا ۷۴ سال توسط مرکز تحقیقات قلب نشان می‌دهد فشارخون در یزد به شکل نگران‌کننده ای در حال شیوع است.

نتایج تأمل برانگیز پایش جمعیت ۲ هزار نفری در یزد

مدیر مرکز تحقیقات قلب و عروق استان یزد در این زمینه اظهار داشت: پایش مستمر ۲ هزار فرد ۲۰ تا ۷۴ سال که به طور تصادفی از نقاط مختلف شهر انتخاب شدند، نشان داد که در طول یک سال، از هر هزار نفر پنج نفر به بیماری قلبی و عروقی مبتلا می‌شوند که این آمار با توجه به جمعیت استان یزد سالانه به ۲ هزار نفر می‌رسد یعنی در استان یزد در هر چهار ساعت یک نفر به جمعیت بیماران قلبی و عروقی استان اضافه می‌شود.

سیده مهدیه نماینده افزود: از هر هزار نفر، ۳۳ نفر دچار فشار خون می‌شوند یعنی در یزد یک میلیون ۲۰۰ هزار نفری، سالانه ۱۳ هزار نفر و هر ۴۰ دقیقه یک نفر به جمعیت بیماران مبتلا به فشار خون افزوده می‌شود. در یزد یک میلیون ۲۰۰ هزار نفری، سالانه ۱۳ هزار نفر و هر ۴۰ دقیقه یک نفر به جمعیت بیماران مبتلا به فشار خون افزوده می‌شود همچنین سالانه ۵ هزار و ۶۰۰ نفر به آمار بیماران دیابتی یزد اضافه می‌شود

وی عنوان کرد: همچنین سالانه ۵ هزار و ۶۰۰ نفر به آمار بیماران دیابتی یزد اضافه می‌شود یعنی هر یک ساعت و نیم، یک نفر در یزد دیابتی می‌شود.

نماینده به تشریح ریزفاکتورهای دیگر عامل بیماری قلبی از جمله سیگار، سالمندی، اسید اوریک بالا و.... پرداخت و گفت: مهمترین عامل این بیماری پرفشاری خون است و اولین مداخله‌ای که می‌توان در این زمینه انجام داد، کاهش مصرف نمک است.

وی عنوان کرد: میزان استاندارد مصرف نمک در روز برای هر نفر، هشت گرم در روز است و این در حالی است که در هر ۱۰۰ گرم نان، ۱.۸ گرم نمک وجود دارد و با توجه به اینکه سرانه مصرف روزانه نان هر فرد ۴۰۰ گرم است، ما روزانه فقط هشت گرم نمک را از نان دریافت می‌کنیم.

مجری طرح قلب سالم بیان کرد: معتقدیم که نانوایان باید آموزش ببینند در حالی که آموزش‌های فعلی آنها فقط به بحث بهداشت محیط منحصر شده و کمتر نانوایی اطلاعات علمی در رابطه روش صحیح پخت نان دارد.

هیچکس متولی چاپ کتاب نان سالم نشد

نماینده عنوان کرد: کتابی در این زمینه تدوین کرده‌ایم که اطلاعات کافی در مورد نان سالم در اختیار نانوایان و مردم قرار می‌دهد اما هیچکس متولی چاپ این کتاب نشده در حالی که اطلاعات به دست آمده می‌تواند برای مردم و نانوایان بسیار مفید باشد.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه مردم استان یزد، متقاضی پرنمک‌ترین نوع نان یعنی نان تافتون هستند، افزود: متولیان امر باید از هر فرصتی برای آموزش مردم استفاده کنند.

ضرورت ورود جدی مسئولان به بحث بهبود وضعیت قوت غالب مردم یزد

واقعیت این است که بسیاری از مردم تا درگیر بیماری نشوند، به سمت اصلاح رژیم غذایی خود نمی‌روند چون اغلب باور ندارند که بیماری به سراغ آنها نیز خواهد رفت و در این شرایط ضروری است مسئولان و تصمیم‌گیران مداخله کنند و از ابزارهای خود حداقل برای بهبود وضعیت قوت غالب مردم یعنی نان، استفاده کنند.

وقتی نان به تنهایی، جیره استاندارد نمک مورد نیاز یک فرد در روز را پر می‌کند، به طور قطع آموزش نانوا و نظارت صاحب‌نظران بر نان پخت شده در نانوایی‌ها می‌تواند تا حد زیادی از آمار مبتلایان به فشار خون در استان را بکاهد.

کد خبر 5036498

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha