به گزارش خبرگزاری مهر، وزیر امور خارجه ایران در گفتگو با العالم تاکید کرد : حمله به سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در اربیل اقدامی خلاف کنوانسیون های بین المللی است و ما پیگیری هایمان را در سطوح مختلف شروع کرده ایم.
متکی در ارتباط با گفتگوهای ایران و آمریکا، گفت : جمهوری اسلامی با هدف کمک به مردم و دولت عراق گفتگو با واشنگتن را با حضور مقامات مختلف عراقی پذیرفت.
وی همچنین گفتگوهای دو کشور را صرفاً محدود برعراق اعلام کرد و گفت که هدف از این گفتگوها تلاش برای روشن شدن سیاست های غلطی است که در عراق به کار گرفته شده و در بررسی های اولیه یافته های جالب توجهی از گفتگوها به دست آمده که بیانگر جدی بودن مشکل آمریکا درعراق است که نشات گرفته از سیاستهای غلط واشنگتن می باشد.
وی در ادامه با اشاره به نیاز آمریکا به کمک افزود : متاسفانه دریافتیم که طرح ونقشه روشنی که نتیجه آن خارج شدن از شرایط کنونی برای آمریکایی ها باشد، در برنامه آنها در حمله به عراق وجود نداشته است.
متکی با بیان این موضوع که ما کلمه به کلمه از 4 ساعت مذاکراتی که در بغداد صورت گرفت را مورد بررسی قرار دادیم، افزود که چنانچه درخواستی از دولت عراق برسد با نظر مثبت آن را بررسی می کنیم که اخیرا درسفر برهم صالح ، اظهارات وزیر خارجه و پیامهای نوری المالکی نخست وزیر عراق این درخواست وجود دارد و ما هم در حال بررسی آنها هستیم.
متکی گفت : احتمال می دهیم شرایط کنونی آمریکا را وادار کند که کمی هم به سخن دیگران گوش کند و راه دیگری هم ندارد .
وزیرامور خارجه ایران درباره تاثیر گفتگوهای عراق بر روابط آینده ایران و آمریکا اظهار داشت : سیاست و مواضع جمهوری اسلامی ایران نسبت به موضوع های مختلف کاملا روشن است و این موضوع ها به طرق مناسب منطقی و دیپلماتیک قابل حل است ؛ لذا همواره بین دو نظر مبتنی برحل سیاسی و دیپلماتیک یا به کارگیری زور که دیگران مورد بررسی قرار می دادند ؛ گزینه جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر حل دیپلماتیک مسائل بوده است .
وی در رابطه با احتمال بروز جنگ افزود : ما کاخ سفید را در موقعیتی نمی بینیم که بتواند بحرانی دیگر را بر پرداخت کنندگان مالیات آمریکایی تحمیل کند .
وی در خصوص روابط دو کشور افزود : روابط ایران و آمریکا پرونده قطوری است در مقاطعی اعترافات برخی از مقامات آمریکا نسبت به سیاستهای غلطشان راشنیده ایم ، بدون آن که در عملکرد نسبت به ایران آثار وضعی و عملی آن را مشاهده کرده باشیم، بنابراین در مقطع کنونی بحث روابط در دستور کار قرار ندارد.
وزیر امور خارجه ایران همچنین از احتمال حمله مجدد رژیم صهیونیستی به لبنان، پرده برداشت، اما در عین حال گفت اگر چنین اشتباه استراتژیک بار دیگر از سوی رژیم صهیونیستی سر بزند، قطعا شکست دیگری را در منطقه متحمل خواهد شد.
متکی ضمن ابراز نگرانی از مسائل پیش آمده در لبنان گفت : حادثه تلخ چند روز گذشته در لبنان شرایط را پیچیده تر کرد لذا ما نسبت به مسائل این کشور نگرانیم.
وی به چارچوب هایی که از قبل در لبنان مطرح بود، اشاره کرد و افزود: دو موضوع اساسی و مهمی که در اذهان لبنانی ها مطرح بود از جمله دولت وحدت ملی و بحث دادگاه ترور"رفیق حریری" می توانست راهگشای خوبی باشد و پیگیری این دو موضوع می توانست موضوعات دیگری را هم که در دستور کار قرار داشت تسهیل کند.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد: ما معتقدیم در لبنان دو مجموعه وجود دارد که هریک از این مجموعه ها ممکن است نتواند آنچه را که می خواهد محقق کند، اما قطعا می تواند آنچه را که نمی خواهد مانع تحقق آن شود.
وزیر امور خارجه ایران درباره تحولات فلسطین خاطرنشان کرد: آنچه که همه کشورهای عربی، اسلامی و ملت های منطقه بر آن تاکید داشته و دارند این است که نزاع و درگیری بین نیروهای مختلف فلسطینی صرفا موجب از بین رفتن ظرفیت ها و امکاناتی است که در فلسطین وجود دارد.
متکی در مورد ایفای نقش ایران برای نزدیک کردن دیدگاه گروه ها در داخل فلسطین گفت: چنین نقشی باید در راستای منافع عموم ملت فلسطین و تبیین کننده این مسئله باشد که تصمیمات جدید بدون پختگی و مشورت با طرف های مختلف می تواند آثار سوء داشته باشد.
وی افزود: متاسفانه آمریکا و برخی از طرف های خارجی در منطقه به دنبال تشدید درگیری ها در فلسطین هستند، با این حال حرکت های انفرادی گروه های فلسطینی می تواند موجب عمیق تر شدن شکاف موجود شود لذا ما به هیچ وجه موافق درگیری ها در فلسطین نیستیم و برای رفع این بحران یا باید در مشورت همه جانبه تصمیم جدید اتخاذ و یا به افکار عمومی مردم فلسطین مراجعه و از آنها نظرخواهی شود.
متکی درباره رایزنی با عربستان نیز گفت: از آنجا که وزرای خارجه تهران و ریاض برای گسترش مناسبات و رایزنی ها ماموریت داشتند، لذا اخیرا در پیامی به برادر عزیزم "سعود الفیصل" وزیر امور خارجه عربستان سعودی اشاره کردم که این کشور آنگونه که باید تحرک لازم را در این خصوص ندارد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در خصوص روابط با مصر افزود: بعد از مصاحبه رئیس جمهوری اسلامی ایران پیامی از دوستم "احمد ابولغیط" وزیر امور خارجه مصر دریافت و پیام متقابلی را برای ایشان ارسال کردیم، لذا اراده سیاسی در دو طرف برای پی گیری موضوع و احیای مناسبات دو کشور مشاهده می شود و مانع جدی بر سر راه مناسبات وجود ندارد و در مسیر حل مسائل قرار داریم .
وزیر خارجه ایران در مورد موفقیت دیپلماسی تهران در خصوص رفع نگرانی کشورهای منطقه و همسایه در باره موضوع هسته ای گفت: تاکنون به جز یک کشورعربی به همه کشورهای عربی مسافرت داشته ام و سفر به آن یک کشورهم در ماه آینده در برنامه قرار دارد.
وی افزود: ما با کشورهای حوزه خلیج فارس مناسبات خوبی داریم با اتحادیه عرب در حال انجام طراحی ها و ابتکارهای جدیدی هستیم به طوری که نماینده دبیرکل اتحادیه عرب اخیرا در ایران حضور داشت. همچنین با شورای همکاری خلیج فارس طرح های جدیدی را برای همکاری های جمعی در منطقه در دستور کار داریم، لذا فکر می کنیم به لطف خدا و خواست ملت های عرب و ایران هیچ وقت شرایط به این خوبی برای گسترش مناسبات فراهم نبوده است.
نظر شما