۲۸ مهر ۱۳۹۹، ۹:۳۴

گزارش تحلیلی - خبری مهر؛

کم‌تحرکی و چاقی «تهدید بزرگ» سلامت مردم/ چه کسی پیشقدم می‌شود؟

کم‌تحرکی و چاقی «تهدید بزرگ» سلامت مردم/ چه کسی پیشقدم می‌شود؟

تغییرات دو دهه اخیر در سبک زندگی مردم ایران بیشترین تاثیر منفی را روی «تحرک» آنها ایجاد کرده تا «تهدیدی بزرگ» بر سلامتی همه رده‌های سنی سایه بیندازد و زنگ خطر را به صدا در آورد.

خبرگزاری مهر - گروه ورزشی: ماشینی شدن زندگی و حرکت ناخواسته به سمت «آپارتمان نشینی» بهداشت و سلامتی مردم را با خطراتی مواجه کرد که استارتش از حدود دو دهه پیش خورد و حالا تبعاتش گریبان بسیاری از افراد را گرفته است. کم تحرکی و به دنبال آن چاقی مفرط که از مدتها پیش لایه‌های مختلف جامعه را در بر گرفته بود حالا به سنین پایین رسیده تا زنگ خطر برای سلامتی مردم به صدا در آید.

«اضافه وزن» و «چاقی» که عامل بسیاری از بیماری‌ها هستند پیش از این بزرگسالان و افراد مسن را تهدید می‌کرد و مسئولان به فکر پیدا کردن راه حلی برای عادت کردن این افراد به ورزش بودند. شاید برپایی ایستگاه‌های ورزش صبحگاهی در پارک‌ها و فضاهای ورزشی در همین راستا بود اما این طرح هم نه تنها مشکلی را حل نکرد بلکه چاقی و اضافه وزن در کودکان هم به این مشکل اضافه شد تا نگرانی‌ها برای آینده بیشتر شود.

آپارتمان نشینی و کم شدن فضای بازی کودکان و نوجوانان در شهرهای بزرگ آنها را به سمت تلویزیون و بازی‌های کامپیوتری و حالا موبایل کشانده است تا کم تحرکی در بین نسل جدید بیش از گذشته شود و رده سنی که باید پرشروشور و بانشاط‌ترین باشد، حالا به ساکت‌ترین و «سربه زیرترین» افراد تبدیل شده‌اند که همین سر به زیری به خاطر توجه بیش از اندازه به موبایل، زنگ خطر و هشدار بزرگی را به صدا در آورده است.

ادامه این روند قطعاً نسل آینده را با مشکلات و بیماری‌های زیادی مواجه خواهد کرد که به دنبال آن هزینه‌های درمان را چند برابر خواهد کرد. در شرایط فعلی هم نهادهای مربوطه توان تامین هزینه‌های درمان را ندارند چه برسد به اینکه نسل آینده هم با بیماری‌های ناشی از چاقی و کم تحرکی از راه برسند و اوضاع را بدتر کنند.

در این میان مدارس که چند دهه قبل جایی برای ورزش و نشاط دانش آموزان بود و فضا برای ورزش و جنب و جوش آنها وجود داشت، روز به روز کوچک‌تر و کم فضاتر شدند و حالا بسیاری از مدارس حتی حیاتی هم برای ساعت ورزش دانش آموزان ندارد. این معضل را باید به فضای کوچک آپارتمان‌ها اضافه کرد تا متوجه شد وضعیت سلامتی دانش آموزان در چه وضعیت بحرانی قرار دارد و چقدر خطر چاقی و کم تحرکی آنها را تهدید می‌کند.

مسئولان امر سالهاست شعار می‌دهند که باید سبک زندگی مردم را تغییر داد و کاری کرد که جامعه به سمت بیماری‌های غیرواگیر ناشی از کم تحرکی و چاقی نرود اما فکر و برنامه آنها در حد همان شعار باقی مانده و تاکنون برنامه جدی برای برون رفت از این وضعیت ارائه و اجرا نشده است.

هر چند در این ماجرا همه نگاه‌ها به وزارت ورزش است و انتظار از این نهاد به عنوان متولی ورزش این است که فکر اساسی برای خروج از این وضعیت کند اما واضح است که وزارت آموزش و پرورش، وزارت بهداشت و تمامی نهادها و سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها هم در این ماجرا دخیل هستند و هر کدام به اندازه و سهم خودشان مقصر به وجود آمدن این شرایط هستند.

این شرایط در حالی رقم خورده است که آمار بیماران مرتبط با کم تحرکی و چاقی در کشور رو به افزایش است و در صورت ادامه کم توجهی‌ها تبعات سنگینی را برای کشور به همراه خواهد داشت. کما اینکه آمارهایی که توسط مسئولان منتشر شده است خود گویا همه چیز است.

علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اواخر سال گذشته بیماری‌های غیرواگیر را عامل ۸۲ درصد مرگ و میر در کشور عنوان کرد و گفت: چهار بیماری قلبی عروق، سرطان‌ها، بیماری‌های مزمن تنفسی و دیابت در این آمار بیشترین سهم را به خود اختصاص داده‌اند.

رئیسی در ادامه نسبت به چاقی و شیوع آن در جامعه ایرانی هشدار داد و گفت: در حال حاضر در کشور ایران میزان چاقی بسیار افزایش پیدا کرده و تقریباً از هر سه ایرانی، یک نفر یا افزایش وزن دارد و یا چاق است، به ویژه در گروه کودکان که حدود ۱۷ و ۸ درصد کودکان دچار چاقی هستند.

این اظهار البته همه گروه‌های سنی را در بر می‌گرفت که البته بخش عمده آنها افراد بزرگسال هستند.

محمد جعفری مدیرکل دفتر تربیت بدنی و فعالیت‌های ورزشی نیز فروردین ماه سال جاری در گفتگو با خبرگزاری مهر به این موضوع اشاره کرد: گفت طبق آخرین پایش نزدیک به ۲۲ درصد از کودکان ایران دارای اضافه وزن و چاقی هستند و مطالعات و تحقیقات نشان می‌دهد که چاقی در سنین ۱۰ تا ۱۴ سال خطر ابتلاء به چاقی در بزرگسالی را ۲۲ برابر می‌کند. لذا این دغدغه که کم تحرکی باعث اضافه وزن دانش آموزان می‌شود، وجود دارد و در این شرایط بیشتر هم هست چرا که عوارض زیادی از جمله خطر ابتلاء به دیابت و بعضی سرطان‌ها را افزایش می‌دهد، باعث بیماری قلبی عروقی، کبد چرب، اختلالات فیزیولوژیکی، ناتوانی جسمی، کاهش عزت نفس، تداوم چاقی در طول عمر و اختلال خواب در افراد می‌شود.

در این میان نقش معاونت ورزش همگانی وزارت ورزش در تلاش برای توسعه و گسترش ورزش همگانی بیشتر از سایر نهادهاست و انتظار می‌رود این معاونت به همراه فدراسیون ورزش‌های همگانی برنامه‌های جدی تر و کاربردی‌تری را برای خروج از این وضعیت در نظر بگیرد.

عبدالحمید احمدی معاون فرهنگی و توسعه ورزش همگانی در نشستی مسئولان ورزش با نوبخت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه داشتند آماری را در این مورد ارائه داد و گفت: ورزش قهرمانی تنها ۴ میلیون نفر از جمعیت کشور را تحت پوشش قرار می‌دهد در صورتی که ورزش همگانی مخاطب ۸۲ میلیون نفری دارد. شیوع کم تحرکی در جمعیت ایران بیش از ۵۶ درصد است و این رقم در میان بانوان به ۶۵ درصد افزایش می‌یابد و ما شاهد این مهم هستیم که ۸۲ درصد از مرگ و میرها به دلیل بیماری‌های غیر واگیر دار است که دو عامل کم تحرکی و تغذیه ناسالم موجب افزایش این بیماری‌ها شده است.

بیماری‌های غیر واگیر از مهم‌ترین موانع توسعه کشورها است و هزینه‌های سرسام آور ناشی از این بیماری‌ها هر نظام بهداشتی و درمانی را با چالش‌های بزرگی مواجه کرده است. طبق آمار و ارقامی که مسئولان کشور اعلام کرده‌اند وضعیت سلامت جامعه خطرناک است و اگر چاره‌ای در این زمینه اندیشه نشود در آینده نه چندان دور شاهد بحران و سونامی کم تحرکی و چاقی خواهیم بود.

توسعه ورزش همگانی نیازمند همتی فرابخشی در تمام ارکان کشور است و وزارت ورزش و فدراسیون همگانی به عنوان متولیان این رشته به تنهایی نمی‌توانند تاثیرگذار باشند. آموزش و پرورش، وزارت علوم، شهرداری‌ها و سایر ارکان باید در کنار وزارت ورزش قرار گیرند تا با همتی همه جانبه و کشوری ورزش همگانی را در زندگی مردم نهادینه کنیم تا هزینه درمان کاهش یابد و زمینه توسعه کشور فراهم شود.

گروه ورزشی خبرگزاری مهر در تلاش است در گفتگو با کارشناسان، صاحب نظران، مسئولان و افراد مرتبط با ورزش، راهکارهای خروج از این وضعیت و توجه بیش از گذشته مسئولان به «تهدید بزرگ» سلامتی مردم را بررسی کند تا شاید اتفاق تازه ای در این بخش رخ بدهد.

کد خبر 5044809

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha