به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صداوسیما، رسول جلیلی در برنامه گفت و گوی ویژه شبکه دو سیما با بیان اینکه بر اساس قانون باید تاکنون ۸۰ درصد شبکه ملی اطلاعات راه اندازی میشد، اما اکنون ۵۰ درصد کار انجام شده است.
وی گفت: در شاخصهای ارزیابی شبکه ملی اطلاعات اختلاف وجود دارد، زیرا مجری میخواهد آمار بهتری ارائه دهد، اما ناظران با دقت بیشتری آمار میدهند بنابراین ناظران عدد تحقق شبکه ملی اطلاعات را ۳۰ تا ۳۵ درصد و مجریان ۶۰ تا ۷۰ درصد اعلام میکنند.
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی افزود: کاربران این شبکه نیز به دلیل مقایسه شبکه ملی اطلاعات کشورمان با دیگر شهرهای دنیا آن را ضعیف میدانند.
جلیلی با بیان اینکه فضای مجازی صحنه جدید مقابله ما با دشمنان است اضافه کرد: شبکه ملی اطلاعات در لایه زیرساخت ارتباطی وضع قابل قبولی دارد، اما در بحث زیرساخت اطلاعاتی، چون مرکز داده نداریم نمیتوانیم از نظر تعرفه و کیفیت با خدمات کشورهای دیگر رقابت کنیم.
وی گفت: باید برای ایجاد زیرساختها و مرکز داده و تعرفهها یارانه بدهیم.
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی با اشاره به اینکه در لایه خدمات کاربردی کمترین پیشرفت را داریم افزود: بستههای اطلاعاتی مان را به خارج میفرستیم و هزینههای ارسال و دریافت آن را میپردازیم.
جلیلی گفت: هزینه زیرساختهای خدمات پایه را باید دولت بدهد و با پرداخت تسهیلات پنج میلیارد تومانی از آنها حمایت کنند.
وی افزود: اگر در این عرصه چرخه اقتصادی ایجاد شود و واردات گران و از صادرات پهنای باند و محتوا حمایت شود سرمایه گذاران برای ایجاد مرکز داده وارد خواهند شد.
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی گفت: در گذشته برای راه اندازی شبکه ملی اطلاعات ارادهای وجود نداشت، اما اکنون این اراده به ویژه پس از نامه رهبر معظم انقلاب اسلامی به رئیس جمهور در سال گذشته ایجاد شده و روند کار سرعت یافته است.
جلیلی با بیان اینکه با راه اندازی شبکه ملی اطلاعات پهنای باند ارزان میشود افزود: با این حرف که برخی با واسطه گری با ایجاد شبکه ملی اطلاعات مقابله میکنند مخالف هستم.
وی گفت: حملات سایبری ممکن است از داخل کشور یا خارج انجام شود، زیرا شبکه ملی اطلاعات به اینترنت وصل است و بر این اساس امکان حمله از خارج کشور نیز وجود دارد، اما بودن یا نبودن شبکه ملی اطلاعات ربطی به حملههای سایبری ندارد.
عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی افزود: اگر دستگاهی هوشیار نباشد و از نرم افزارهای مقابله با حملات سایبری استفاده نکند هر زمانی ممکن است این حملات به آن دستگاه آسیب برساند.
جلیلی گفت: اگر نسل چهار اینترنت خوب داشته باشیم مشکلات چند سال آینده ما در این زمینه رفع میشود، زیرا ما کشور در حال توسعه هستیم و این کیفیت برای شرایط کنونی ما کافی است.
وی با بیان اینکه نباید خود را با آمریکا یا چین مقایسه کنیم افزود: اگر در عرصه فضای مجازی توجیه اقتصادی وجود داشته باشد بخش خصوصی برای سرمایه گذاری وارد و مشکلات حل میشود.
ابوالفضل روحانی معاون راهبری، فنی مرکز ملی فضای مجازی نیز در این برنامه گفت: در حوزه شبکه ملی اطلاعات کارها در حوزه کلان طرحها و ریز طرحها مشخص و بررسی شده است و برای مشخص شدن میزان راه اندازی این شبکه باید به این اسناد رجوع شود.
وی افزود: بر اساس گزارش ناظر اجرای طرح شبکه ملی اطلاعات تا آخر شهریور امسال ۲۵ درصد این شبکه راه اندازی شده است.
روحانی گفت: البته ممکن است برخی کارها در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات انجام شده باشد که تاکنون گزارش آن به مرکز ملی فضای مجازی نرسیده است.
معاون راهبری فنی مرکز ملی فضای مجازی افزود: اگر بخواهیم از شبکه ملی اطلاعات به خوبی استفاده کنیم باید خدمات خود از جمله پیام رسانهای ملی و جویشگرهای ملی را روی آن راه اندازی کنیم.
وی گفت: برای موفق شدن این خدمات نیازمند حمایت خوب از آنها و فرهنگ سازی در میان مردم برای استفاده از این نرم افزارهای ملی هستیم.
روحانی افزود: اگر پیام رسانها و جویشگرهای داخلی را در رقابت ناجوانمردانه با مشابه خارجی آنها قرار دهیم نمیتوانند رقابت کنند.
معاون راهبری فنی مرکز ملی فضای مجازی با بیان اینکه ترافیک اینترنت هزینههای زیادی را به کشور تحمیل میکند و مردم پول آن را میپردازند گفت: لزومی ندارد برای ترافیک و اطلاعات داخلی کشور هزینه دهیم.
وی درباره واسطه گری در عرصه اینترنت افزود: ممکن است تخلفی وجود داشته باشد، اما نمیپذیریم که مجموعهای ساختار یافته در حال مقابله با شبکه ملی اطلاعات باشد.
روحانی گفت: پس از ابلاغیه رهبر معظم انقلاب در سال گذشته کار برای راه اندازی شبکه ملی اطلاعات به شدت سرعت گرفته است.
معاون راهبری فنی مرکز ملی فضای مجازی افزود: البته به روند کار گله داریم، زیرا این سرعت باید از سال ۹۳ و ۹۴ آغاز میشد.
وی گفت: سند معماری و طرح کلان شبکه ملی اطلاعات کار بسیار بزرگی است و ما با طرح پیچیدهای دست و پنجه نرم میکنیم.
روحانی افزود: شبکه ملی اطلاعات برای صیانت از اطلاعات ملی است، اما اگر کشوری بخواهد به ما حمله سایبری کند این ربطی به شبکه ملی اطلاعات ندارد.
معاون راهبری فنی مرکز ملی فضای مجازی گفت: برای شبکه ملی اطلاعات مصوب کردیم هزینه ترافیک داخلی یک دوم خارجی باشد و همه اپراتورهای داخلی آن را رعایت کنند.
وی افزود: البته تعرفه باید به سمت یک سوم یا یک چهارم تعرفه خارجی برود تا مردم از شبکه داخلی استفاده کنند.
روحانی گفت: شبکه ملی اطلاعات سکویی برای استفاده شبکههای ملی مانند شبکه شاد است که از این عرصه استفاده میکنند.
معاون راهبری فنی مرکز ملی فضای مجازی افزود: برای راه اندازی شبکههای داخلی نیازمند نرم افزار و طراحی خوب آنها هستیم.
وی گفت: برای شبکه ملی اطلاعات باید الگوی کسب و کار تعریف کنیم که سرمایهها برای تولید خدمات وارد این شبکه شوند.
حسین نوری خواه کارشناس فضای مجازی نیز در این برنامه گفت: شبکه ملی اطلاعات همپای تحولات جهانی نیست و طرح کلان معماری شبکه ملی اطلاعات حتی اگر محقق شود در شرایط رقابتی قرار نمیگیرد.
وی افزود: اکنون به عنوان نمونه حد تأخیر در دنیا یک میلی ثانیه، اما در کشورمان ۳۰ میلی ثانیه هدف گذاری شده است و این مسئله را در زمینههای دیگر نیز میبینیم.
نوری خواه گفت: برای پیشرفت و به روز شدن شبکه ملی اطلاعات بر اساس آنچه که در تحولات جهانی بروز میکند باید بخش خصوصی وارد صحنه شود.
مسلم معین کارشناس فضای مجازی نیز در این برنامه گفت: محقق نشدن شبکه ملی اطلاعات به دلیل نبودن اراده است.
وی با بیان اینکه برخی ارادهها در مقابل شبکه ملی اطلاعات در کشور هستند افزود: سوال این است که چه کسانی با ارزانی اینترنت و راه اندازی شبکه ملی اطلاعات مخالفند.
معین گفت: به دلیل راه اندازی نشدن کامل شبکه ملی اطلاعات برخی شرکتها با دلالی و واسطه گری پول زیادی به دست میآورند تا سخن از شبکه ملی اطلاعات میشود به مردم میگویند شبکه ملی اطلاعات نوعی فیلترینگ است و بر این اساس نیز طرح مجلس شورای اسلامی که بساط فیلترینگ را در کشور جمع کرد به عنوان طرح فیلتر کردن اینترنت معرفی کردند.
کارشناس فضای مجازی افزود: این شرکتها خود را نماینده مردم معرفی میکنند و میگویند مردم از پلتفرمهای داخلی استفاده نمیکنند.
نظر شما