فرمولاسیون و ساخت پوششهای محافظتی لوله توسط محققان ایرانی

فرمولاسیون و ساخت پوششهای محافظتی لوله توسط محققان ایرانی

فرمولاسیون و ساخت پوشش های محافظتی لوله با تلاش محققان کشور در پژوهشگاه صنعت نفت محقق شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، خطوط لوله فولادی ، ایمن ترین و اقتصادی ترین روش انتقال مایعات و سیالات در مقادیر بالا مثل گاز ، نفت و آب است. از آنجا که فولاد در حضور اکسیژن  (هوا) و رطوبت خورده می شود. به سمت حالت طبیعی خود یعنی زنگ آهن میل می کند. اگر خط لوله ای دچار خوردگی شود ممکن است موجب نشت و یا ترکیدگی و انفجار شود که نتایج مخاطره آمیز و هزینه سنگینی را به همراه خواهد داشت.

خوردگی را می توان با ایجاد یک سد (مانع) بین اکسیژن و رطوبت و قربانی آنها یعنی فولاد، کنترل و از خوردگی و تخریب آن ممانعت کرد.

پوششها یکی از موثرترین موانع در مقابل خوردگی هستند و یکی از پروژه های مهم پژوهشگاه به این امر اختصاص یافت که مهندس معینی مسئولیت اجرای آن را به عهده گرفت.

مهندس علیرضا معینی در مورد نحوه کارایی این پوشش ها گفت : کشور ما از یک طرف بدلیل پهناوری و وسعت بسیار زیاد و از طرف دیگر بدلیل منابع عظیم و سرشار نفت و گاز از شبکه وسیع خط لوله برخوردار است. با توجه به هزینه های هنگفت لوله گذاری، حفاظت این لوله ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است زیرا در صورت خوردگی لوله، هزینه های تعمیرات و تعویض بسیار بالا بوده ضمن آنکه دردسرها و هزینه های جانبی بسیار زیادی را نیز تحمیل جامعه خواهد کرد.

وی اضافه کرد : در این مورد راندمان عملکرد پوشش برای ایجاد حفاظت در مقابل خوردگی یکی از مهمترین عامل ها در ارزیابی سیستم های پوششی است زیرا اولین علت استفاده از پوشش، قطع کردن ارتباط بین فولاد با محیط اطراف آن است در صورتیکه این ارتباط بطور کامل قطع شود دیگر هیچ گاه امکان وقوع پدیده خوردگی وجود ندارد لذا موضوع پوشش های محافظتی لوله از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.

معینی گفت : پژوهشکده پالایش نفت، فعالیتهای زیر را در مورد پوشش های محافظتی لوله انجام داده است :
1- تهیه فرمولاسیون انواع پوشش های قیری و قطرانی : دانش فنی پوشش های قیری به بخش خصوصی واگذار شده که برای اولین بار در سطح کشور اقدام به تولید کرده اند و نیاز کشور به این ماده را تامین واردات آن قطع شده است.

2- نظارت بر تعدادی از پروژه های پوشش لوله خطوط گاز و نفت
3- همکاری در تدوین استانداردهای پوشش لوله های شرکت ملی گاز ایران و وزارت نیرو (سازمان آب)
4- انجام کنترل کیفیت و آزمایشهای استاندارد پوشش های مصرفی بویژه در سطح وزارت نفت و سازمان های آب
5- بررسی علل جدایی بعضی از پوشش های مصرفی در حین سرویس دهی

معینی افزود : با توجه به اهمیت موضوع انجام یکسری از پروژه های تحقیقاتی  نیز به شرکتهای مختلف تابعه وزارت نفت خصوصا شرکت ملی گاز ایران پیشنهاد شده که در صورت انجام می تواند به حفظ سرمایه های ملی و افزایش بهره وری شبکه های خط لوله کمک کند که مهمترین این موارد عبارتند از :
الف - بررسی علل جدایش پوشش پلی اتیلن سه لایه  : این پوشش که در مقادیر بسیار بالا در خطوط لوله گاز و نفت مورد استفاده قرار گرفته و هنوز نیز بکار برده می شود ، متاسفانه دچار پدیده عدم چسبندگی و جدایش پوشش از سطح لوله شده است.
ب- ارائه راهکار جهت خطوط لوله ای که پوشش آنها دچار پدیده جدایش شده اند و همچنین ایجاد اصلاحات در نحوه بکارگیری پوشش جهت پروژه های آتی که با مشکل عدم چسبندگی مواجه نشوند.
ج- تدوین و انجام اصلاحات بر روی استانداردهای پوشش لوله مطابق با آخرین دستاوردهای علمی روز
د- انجام نظارت های دقیق بازرسی و کنترل کیفیت بر روی مصالح پوششی و اجرای آنها
ت- معرفی و بکارگیری پوشش های نوین و با کارآیی بالا
و- بررسی عملکرد پوشش های مصرفی و ارائه روش علمی انتخاب نوع پوشش متناسب با شرایط خاص هر پروژه.

کد خبر 506836

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha