دکتر قاسم پورحسن استادیار گروه فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه متفکران قرآنی معتقدند که نزول وحی، سرنوشت جدیدی را برای انسانها نوید داده است، اظهار داشت: در قرآن خطاب به انسان آمده که شما پیش از نزول وحی مرده بودید و آیات قرآنی، آیاتی است که به واسطه آن زنده خواهید شد. بنابراین با نزول وحی وضعیت جدیدتری برای انسانها به ویژه مسلمانان ایجاد شد.
دکتر پورحسن با بیان اینکه تمدن اسلامی، هویت خود را از وحی و آموزه های قرآن هم در خصوص معنویت و هم در زمینه مناسبات اجتماعی، سیاسی، امور فکری، اعتقادی، هم انسجام تمدنی گرفته است، یاد آور شد: در چند خطبه امام علی (ع) به این مسئله توجه شده است. امیرالمؤمنین (ع) در خطبه نخست به اهمیت بعثت پیامبر و نزول وحی اشاره کرده و فرمودند " پیش از آن اعراب واجد هیچ هویتی نبودند و متفرق بودند، به واسطه دین و اسلام صاحب هویت شده و متحد گشتند".
وی با تأکید بر اینکه این امر کاملا مسلم است که آموزه های دینی وضعیت جدید و هویت جدیدی را به وجود می آورند، تصریح کرد: برخی از متکفران ایرانی معتقد بودند که احیای تمدن یا مصون ماندن انحطاط با بازگشت به قرآن و آموزه های الهی میسر می شود. این تفکر از سوی اندیشمندان ایرانی شکل گرفت و سپس کشورهای دیگر اسلامی را تحت الشعاع قرار داد.
دکتر قاسم پورحسن به اندیشه سید جمال الدین اسدآبادی اشاره کرد و گفت: سید جمال الدین 150 سال پیش پیشتاز این اندیشه بود که در حوزه شام (سوریه فعلی) و مصر تأثیر به سزایی گذاشت و سپس افراد دیگر آن را ادامه دادند.
وی با تأکید بر اینکه مسلمانان با بازگشت به اندیشه های قرآنی هم می توانند شرایط انحطاط را کنار بگذارند و هم هویت منبعث از وحی الهی را حفظ کنند، به آیات 3 تا 8 سوره اسراء و سرنوشت بنی اسرائیل در آن اشاره کرد.
پورحسن به دوره طلایی اسلام و ریشه های آن اشاره کرد و در بررسی هویت حقیقی مسلمانان ضمن ارائه اندیشه های متفکران افزود: مسلمانان با عمل به آیات قرآن و مناسک، توانستند هویت خاصی را ایجاد کنند که کاملا از آیات قرآنی منبعث است و مناسک خاص اسلامی وعمل به آیات الهی و اسلامی را شامل می شود.
دکتر قاسم پورحسن با اشاره به نبوت نبی اکرم (ص) تصریح کرد: جنس نبوت پیامبر اکرم عقلانیت را پدیدار می کند. آنچه در قرآن است با اندیشه، تعقل، خردورزی پیوند دارد و مسلمانان به دوره عقلانیت دینی رهنمون می شوند و این مسئله سبب شکل گیری بنیادهای دینی مسلمانان شد.
وی در ادامه به سخنان شهید مطهری اشاره کرد و یاد آور شد: شهید مطهری آیات قرآن را حیات بخش معرفی و به کرات مسلمانان را به وحدت و انسجام تشویق کرد. در حقیقت اینها ویژگیها و خصلتهای سرزمینهایی است که مسلمانان در آن زندگی می کنند. بنابراین مسلمانان با توجه به آیات الهی خو را یک امت و پیرو دین می دانند؛ نبی اکرم این شخصیت برجسته سبب هویت یگانه مسلمانان شده بود. به گونه ای که ما اینک شاهد هستیم مسلمانان در هر سرزمین با هر نژاد و ملیتی که باشند در مکه و در خانه خدا گردهم می آیند و در آن ندا، صدا و اندیشه های توحید شکل می گیرد.
نظر شما