حجت الاسلام سید محمد علی ابطحی رئیس مؤسسه گفتگوی ادیان در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار اشت: ادیان بخش مهم هر فرهنگی بوده و یکی از عناصر جدی فرهنگساز هستند، به طوری که هیچ فرهنگی بدون دین نمی تواند به یک تمدن بزرگ تبدیل شود به ویژه آن که ادیان پایه و اساس هر تمدنی محسوب می شوند.
وی تأکید کرد: زمانی که ادیان به عنوان سخت ترین عنصر میان عناصر تمدن ساز و فرهنگ ساز حاضر به گفتگو با یکدیگر می شوند، گفتگو میان فرهنگها نیز صورت می گیرد.
رئیس مؤسسه گفتگوی ادیان گفت: دین تقدسی برای خود قائل است و هر دینی در نگاه افراطی خواستار گفتگوی دیگران با خود است و خود برای گفتگو پیش قدم نمی شود. به همین دلیل زمانی که عنصر دین گفتگو را می پذیرد و امکان گفتگوی دینی بین ادیان جهان به وجود می آید به این مفهوم است که همه عناصر بین تمدنی آمادگی گفتگو دارند.
حجت السلام ابطحی پایه و اساس هر گفتگوی بین فرهنگی و بین تمدنی را گفتگوی ادیان عنوان و تصریح کرد: اگر گفتگوی ادیان مورد پذیرش قرار گیرد سایر عناصر فرهنگی و تمدنی وارد گفتگو می شوند. گفتگوی ادیان را می توان شرط لازم برای گفتگوی بین فرهنگها دانست.
وی افزود: تنوع فرهنگی دربرگیرنده تنوع دینی نیز می شود این امر حائز اهمیت است که فرهنگهای مختلف از عناصر خود که یکی از آنها دین محسوب می شود برای ارتباط با یکدیگر استفاده کنند. هر فرهنگی به تناسب نیاز فرهنگی خود برداشت متفاوتی از دین دارد، طبیعی است که خصوصیات برجسته فرهنگهای بومی باعث می شود نوع نگاه فرهنگهای مختلف حتی نسبت به یک دین واحد نیز مختلف باشد.
حجت الاسلام سید محمد علی ابطحی یادآور شد: برای درک ادیان و گفتگو با پیروان آنها باید به فرهنگ آنها آشنایی داشته باشیم برای مثال هنگام گفتگو با یک مسیحی شرقی باید از بافت فرهنگی وی در مقایسه با مسیحی غربی مطلع باشیم. در عین حال از شروط گفتگو این است که به فرهنگی که پیروان ادیان در آن رشد کرده اند توجه کنیم.
نظر شما