به گزارش خبرگزاری مهر، اولین ارگانیسم اصلاح ژنتیکی شده در سال 1973 توسط "استنلی کوهن" از مدرسه پزشکی دانشگاه استانفورد و " هربرت بایر" از دانشگاه کالیفرنیا بدست آمد.
این دو محقق با استفاده از ترکیب تکنیک های جدید بیولوژی مولکولی که در لابراتوارهای مختلف توسعه داده شده بودند، موفق به تولید این ارگانیسم شدند. از جمله تکنیک هایی که این محققان بکار بردند می توان به استفاده از آنزیم لیگاسیز (1967)، آنزیم های تبدیل باکتری (1970 تا 1972) اشاره کرد.
این محققان با استفاده از این روش ها موفق شدند یک ژن قورباغه را در داخل نوعی باکتری شبیه سازی کنند و با این کار نشان دهند که با استفاده از شیشه های پلاسمودیز، امکان انتقال مواد ژنتیکی از یک ارگانیسم به ارگانیسم دیگر وجود دارد.
این نتایج در سال 1974 منجر به ارزیابی فناوری جدیدی با استفاده از ترکیب دوباره DNA در سطح بین المللی شد. همچنین در سال 1976 در چند لابراتوار تبدیل ژنتیکی ارگانیسم های دیگرنیز با موفقیت انجام شد.
دو سال بعد از این سال اولین محصول تجاری ارگانیسم اصلاح ژنتیکی شده وارد بازار شد. در سال 1977 یک پروتئین مهم انسان تبدیل به سوماتوتوستین و در سال 1978 پروتئین دیگری تبدیل به انسولین شدند و در فاصله سالهای 1981 تا 1988 این داروهای بیوتکنولوژیکی وارد صنعت داروسازی شده و در سطح جهانی عرضه شدند.
کمی پس از توسعه انسولین دوباره ترکیب شده در سال 1983 دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا با هدف محافظت گیاهان از یخ زدن در فصل زمستان به کمک گونه ای از باکتری پسئودوموناس پروتئینی تولید کردند که تولید بلورهای یخ در سطح گیاه را غیرممکن می کرد.
در ابتدای هزاره سوم به دلیل فقدان قوانین و پروتکل های مناسب، هنوز محدودیت ها و موانع بسیاری در تولید ارگانیسم اصلاح ژنتیکی شده وجود داشت به همین علت در سال 2000 "پروتکل کارتاهنا" به عنوان یک ابزار بین المللی برای حفاظت از تغییرات زیستی از خطرات ممکن ناشی از گسترش محصولات تولید شده با فناوری های نوین به تصویب رسید.
امروزه تکنیک DNA دوباره ترکیب شده نه تنها برای تولید دارهای جدید، بلکه برای تولید آنزیم هایی جهت کاهش آلودگی های زیست محیطی در بخش صنعت ، گیاهان و جانوران با ویژگی های بهتر و مقاوم تر نسیت به بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد.
برای مثال ماه گذشته دانشمندان نیوزلندی موفق شدند پس از شش سال تحقیق گاو اصلاح ژنتیکی شده ای ایجاد کنند که شیر بدون چربی و سرشار از امگا 3 تولید می کند.
همچنین روز گذشته دانشمندان اعلام کردند که با استفاده از تکتیک اصلاح ژنتیکی نوعی گوجه فرنگی تولید کرده اند که از ژن های گل سرخ و لیمو در آن استفاده شده است. این گوجه فرنگی که از نظر ظاهری تفاوتی با نمونه های عادی ندارد، عطر گل سرخ و طعم ترش لیمو را دارد.
بنابراین گزارش، در حدود دو هفته قبل 27 وزیر کشاورزی اتحادیه اروپا در لوگزامبورگ درخصوص محصولات بیولوژیکی اصلاح ژنتیکی شده قانون جدیدی را به تصویب رساندند.
براساس این قانون جدید، حداقل 1/0 درصد و حداکثر 9/0 درصد از محصولات بیولوژیکی با مارک های اروپایی می توانند دچار اصلاح ژنتیکی بشوند. دلیل اصلی تصویب این قانون، استقبال شهروندان اروپایی از محصولات سویا و گندم اصلاح ژنتیکی شده ای است که در خارج از مرزهای اروپا تولید می شوند.
به گزارش «مهر» همچنین بنیاد ملی تحقیقات علمی سوئیس در مدت چهار سال آینده هزینه مالی 27 پروژه را با هدف مطالعه درخصوص امتیازات و خطرات مرتبط با گیاهان اصلاح ژنتیکی شده، تامین می کند. این هزینه براساس پیش بینی ها تاکنون در حدود 12 میلیون فرانک سوئیس تخمین زده شده است.
در هر حال تنها نکته حائز اهمیت در ارگانیسم های اصلاح ژنتیکی شده این است که تشخیص ظاهری این ارگانیسم ها با نمونه های طبیعی آن غیر ممکن است.
....................................
گزارش : هدی عربشاهی
نظر شما