۶ تیر ۱۳۸۶، ۱۵:۵۴

یحیی یثربی:

نیازمند تأملات فلسفی متناسب با مسائل جدید هستیم

نیازمند تأملات فلسفی متناسب با مسائل جدید هستیم

استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی معتقد است که گذشتگان ما به مسائل مختلف در فلسفه خود پرداخته اند اما ما نباید نسبت به گذشته متوقف باشیم و آن را سند قرار دهیم.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست علمی "تواناییهای سیاسی ـ اجتماعی فلسفه اسلامی" با حضور شرکت تنی چند از پژوهشگران در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.

دکتر یحیی یثربی، استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی، به ضرورت نشست های علمی و نقدی در حوزه های مختلف پرداخت و یادآور شد که گذشتگان ما به مسائل مختلف در فلسفه خود پرداخته اند امّا ما نباید نسبت به گذشته متوقف باشیم و آن را سند قرار دهیم.

وی گفت: ما تنها باید به عنوان پایه هایی برای تفکر به آن بنگریم. ابتدا باید سؤالات امروز خود را مشخص کنیم، سپس پاسخهای گذشتگان را با نگاه نقادانه مورد بررسی قرار دهیم.

وی افزود: گذشته نگری که نام دیگر آن را می توان سنت گرایی نهاد، یک آفت است. به جای توجه زیاد به متون باید به واقعیت برگردیم و از عالم انتزاعات و مفاهیم فاصله بگیریم.

در ادامه این نشست علمی، حاضران در جلسه پرسشها و نقدهای خود را مطرح کردند. یثربی در پاسخ به این سوال که امروزه با مسائلی مواجهیم که برخی از آنها را گذشتگان هم بررسی کرده‌اند و بعضی از آنها یا مورد نیاز آنها نبود و یا اینکه به آن نپرداختند؛ با این بخش که نپرداخته اند چگونه باید مواجه شویم و، به عقیده بعضی از صاحبنظران، رابطه دنیای جدید و دنیای قدیم رابطه گسست است نه امتداد. لذا، اصولاً برگشت به گذشته برای حلّ مسائل جدید راه صحیحی تلقی نمی شود گفت: رابطه گسست را قبول ندارم و آن بخش از  مسائل هم که نپرداخته اند با تفکر مستقل و ارجاع به واقعیت قابل پاسخ گویی است.

وی در پاسخ به این سوال که  گاهی تحول نسبت به بنیادهاست و اگر چنین تحولی رخ داده باشد، دیگر اساساً رجوع به گذشته چگونه توجیه پذیر است ادامه داد: تحول در بنیادها منافاتی با استمرار تفکرندارد، آنچه باقی مانده است واقعیت است.

استاد فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه راه‌حل ها و مسائل امروز از نگاه سکولاریستی است، حال، چگونه با این مسائل می‌توان به فلسفه اسلامی که رویکردی غیر سکولاریستی دارد توجه کرد؟ اظهار داشت: می‌توان گفت نگاه سکولاریستی غرب مسئله‌ای  کاملاً قابل دفاع است؛ آنها از دینی برگشتند که مبتلا به انحراف شده بود و مشکلات غیرقابل حلی داشت.

وی افزود:آن دین و نگاه عقلانی داشتن به خلقت مورد قبول همه ادیان الهی است که منحرف نشده اند و در اسلام چنین خصوصیتی دارد.

کد خبر 508940

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha