۱۰ تیر ۱۳۸۶، ۱۱:۵۹

/ گفتار مهر درباره سفر پوتین به آمریکا /

دستور کار جنجالی مذاکرات دو رقیب سرسخت

دستور کار جنجالی مذاکرات دو رقیب سرسخت

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : رئیس جمهوری روسیه امروز در سفر به واشنگتن در حالی با همتای آمریکایی خود دیدار می کند که طرح جنجال برانگیز استقرار سپر موشکی واشنگتن در اروپا و موضوع هسته ای ایران از مهمترین محورهای مذاکرات وی با بوش کشور خواهد بود.

به گزارش خبرگزاری مهر، در دیدار ولادیمیر پوتین و جرج بوش علاوه بر بررسی مناسبات دوجانبه، چهار موضوع مهم شامل طرح سپر موشکی آمریکا در اروپا، آینده کوزوو، طرح همکاری هسته ای آمریکا و روسیه و موضوع هسته ای ایران مورد بحث وتبادل نظر قرار خواهد گرفت که به این شرح است :

موضوع هسته ای ایران

رسانه ها خبر داده اند که  بوش در نظر دارد در دیدار با پوتین ازوی بخواهد با فشارهای آمریکا ومتحدانش علیه ایران به سبب برنامه هسته ای صلح آمیز آن همسو شود.

روسیه بارها مخالفت خود را با هرگونه اقدامات تنش آفرین از سوی غرب به ویژه آمریکا درباره برنامه هسته ای ایران اعلام کرده است و تاکید می کند که این موضوع باید از راه گفتگو و دیپلماسی و به دور از فضای رعب و تهدید حل شود؛ درحالی که غربی ها معتقد به سیاست ارعاب و تهدید برای منصرف کردن جمهوری اسلامی ایران از فعالیت های هسته ای مشروع خود هستند.

کارشناسان سیاسی معتقدند بوش برای برای جلب نظر روسیه برای افزایش فشارها بر ایران باید در ابتدا نگرانی های مسکو درباره طرح سپر موشکی آمریکا را که قرار است در اروپای شرقی نصب شود، برطرف کند، زیرا تصویب هرگونه قطعنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران نیازمند موافقت روسیه است.

ناظران سیاسی معتقدند بعید است روسیه روابط تجاری خود با ایران را دچار چالش کند، زیرا این دو کشور مناسبات تجاری گسترده ای با یکدیگر دارند ؛ از سوی دیگر علاوه بر روسیه، چین نیز دارای حجم مبادلات گسترده ای با ایران است ؛ این دوکشور هیچگاه از ایران هسته ای و یا افزایش فشارها بر ایران صحبت نکرده اند، آنها فقط نگران این مطلب هستند که در صورت شکست دیپلماسی در پرونده هسته ای ایران، چه راهکاری را برای این موضوع باید اندیشه کرد.

سپر موشکی مهمترین محور مورد اختلاف

یکی دیگر از موضوعات مهم مورد بحث در مذاکرات سران آمریکا و روسیه، طرح جنجال برانگیز استقرار سپر موشکی آمریکا در خاک اروپا است که با مخالفت صریح روسیه روبرو شده است.

درست از ژانویه گذشته که آمریکا به دو کشور لهستان و جمهوری چک که پیشتر از اقمار شوروی بودند و در حال حاضر از اعضای اتحادیه اروپا و ناتو هستند، پیشنهاد داد تا یک سامانه دفاع ضد موشکی شامل 10 موشک رهگیر در لهستان و یک سیستم راداری را در خاک آنها مستقر کند؛ اختلافات مسکو و واشنگتن وارد فاز جدیدی شد.

آمریکا، توجیه خود را از این اقدام مقابله با تهدیدات موشکی کشورهایی مانند ایران و کره شمالی اعلام کرده ، اما روسیه به عنوان مخالف اصلی استقرار چنین سامانه ای تاکید کرده است تهران و پیونگ یانگ فاقد چنان توان موشکی هستند که بتوانند منافع واشنگتن را موردهدف قراردهند، لذا در دیدگاه کرملین، هدف استقرارچنین سامانه ای ازسوی آمریکا دراروپای شرقی، کنترل و تسلط بر سیستم های موشکی روسیه قلمداد شده است .

"سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه بهانه آمریکا برای استقرار سامانه دفاع ضد موشکی در اروپا را بی اساس و آن را تهدیدی برای کشورش توصیف کرده است. 

لاوروف ضمن رد ادعای آمریکا مبنی بر تهدید موشکی ایران تصریح کرده است: من از سوی ایران هیچ‌ تهدید موشکی نمی‌ بینیم.

وزیر امور خارجه روسیه تاکید کرده است : برای اثبات غیر موجه بودن نگرانی های آمریکا درباره ایران آماده ایم .

لاوروف گفته است :" آمریکا متقاعد شده که ایران یک تهدید است؛ ما آماده ایم تا - با استفاده از رادار در صورتی که الزامی باشد- ثابت کنیم که این نگرانی ها غیرموجه است. "

"ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه تیز روز پنجشنبه ( 17 خرداد ) در نشست هشت کشور صنعتی ( G8 ) در در هایلیگندام آلمان به "جرج بوش" رئیس جمهوری آمریکا پیشنهاد داد که برای حل مشکل دفاع ضد موشکی به طور مشترک از ایستگاه راداری گاباله آذربایجان که  در اجاره روسیه است، استفاده کنند.

کوزوو محور دیگر اختلافات دو کشور

درباره کوزو، آمریکا به شدت از استقلال این منطقه در منطقه بالکان حمایت می کند؛ در حالی که روسیه مخالف آن است.

اختلافات آمریکا و روسیه درباره کوزوو ازآنجا آغاز شد که واشنگتن اعلام کرد از طرح استقلال کوزوو استقبال می کند، اما این جبهه گیری آمریکا با واکنش تند روسیه همراه شد و"سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه این کشور در پاسخ به تحرکات جدید آمریکا مبنی بر اینکه واشنگتن از استقلال کوزوو حمایت می کند، اعلام کرد : به رسمیت شناختن استقلال کوزوو فقط از سوی یک کشور سبب شکل گیری ناآرامی های جدید در منطقه بالکان می شود.

جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا با حمایت از استقلال کوزوو گفته است  که دیر یا زود این امر محقق خواهد شد.

بوش در سفر اخیر به آلبانی، بار دیگر خواستار استقلال کوزوو از صربستان شد و اظهار داشت : دیر یا زود شما خواهید گفت که دیگر کافی است و کوزوو باید مستقل شود.

 روسیه و صربستان برای حمایت از اقلیت صرب در کوزوو به شدت مخالف استقلال این منطقه هستند که در حال حاضر جزئی از خاک صربستان به شمار می رود.

با وجود حمایت های یکجانبه آمریکا از استقلال کوزوو و مخالفتهای روسیه و صربستان با این امر، مناقشه درباره این منطقه همچنان ادامه دارد. 

همکاری هسته ای محور دیگر مذاکرات بوش و پوتین

روز گذشته روزنامه نیویورک تایمز در آستانه سفر پوتین به واشنگتن خبر داد : مسکو و واشنگتن در آستانه دستیابی به یک توافقنامه همکاری هسته ای هستند و به احتمال زیاد در روزهای آینده خبر انعقاد این قرارداد منتشر می شود.

به نوشته این روزنامه، برای جلوگیری از گسترش سلاح های هسته ای، آمریکا و روسیه قصد امضای یک توافقنامه هسته ای را دارند و به احتمال زیاد این قرارداد در سفر "ولادیمیر پوتین" به آمریکا به امضا رئیسان جمهور دو کشور خواهد رسید.

این مقام آمریکایی در ادمه افزود : البته خبر انعقاد این قرارداد پس از پایان سفر پوتین به آمریکا منتشر می شود که به موجب این قرارداد، مسکو و واشنگتن از تلاش کشورها در جهت ساخت نیروگاه هسته ای و تولید سوخت مود نیاز آن در راکتورها حمایت خواهند کرد.

 مناسبات دوجانبه دیگر محور مذاکرات بوش و پوتین

یکی از مسائل مهمی که در دیدار رئیسان جمهوری آمریکا و روسیه به آن پرداخته خواهد شد؛ مسئله روابط دوجانبه است که به ویژه در زمان های اخیر بر اثر طرح جنجال برانگیز سپر موشکی آمریکا در اروپا، با چالش روبرو شده است.

روزنامه تایمز روز گذشته نوشته بود : رئیس جمهور آمریکا در دیدار با همتای روسی خود تلاش خواهد کرد تا با نزدیک نشان دادن منافع کرملین و کاخ سفید، روابط بحران زده آمریکا و روسیه را بهبود ببخشد. 

به گزارش مهر، این روزنامه نوشت : بوش تلاش می کند تا از این سفر به هر نحو ممکن در جهت بهبود روابط  واشنگتن و مسکو استفاده کند.

علاوه بر آن پوتین بارها، سیاست های بوش درباره تمایل آمریکا برای نصب سیستم سپر موشکی در اروپای شرقی را مورد حمله قرار داده است و بوش نیز در عوض از فرایند دموکراسی در روسیه انتقاد کرده است.علاوه بر آن جبهه گیری جدید وزارت دفاع آمریکا درباره پیشنهاد پوتین به بوش مبنی بر استفاده مشترک از رادار موشکی آذربایجان بر شدت تنش ها میان دوکشور افزود.

به هر تقدیر، نشست سران دو کشور در حالی برگزار می شود که محبوبیت و جایگاه بوش در داخل و خارج آمریکا به سبب سیاست های غلط وی در عراق به شدت متزلزل شده است در حالی که محبوبیت همتای روسی وی در میان افکارعمومی روسیه افزایش یافته است.

سوالی که طرح می شود این است که آیا سران دو کشور رقیب در مدت باقی مانده از ریاست جمهوری خود قادر به حل مشکلات موجود خواهند بود یا خیر؟

کد خبر 510633

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha