تولد خيام نيشابوري :
در چنين روزي در سال 439هجري قمري حكيم ابوالفتح عمربن خيام نيشابوري ، كه بيشتر شهرت او در جهان غرب به سبب سرودن رباعيات زيباي اوستكه توسط فيتز جرالد انگليسي ترجمه شده است ، ديده به جهان گشود . وي منجم و شاعرگرانقدر دوره سلجوقي است . ابوحفض يا ابوالفتح از برجسته ترين حكما و رياضيدانان جهان نيز است . او كه پدرش خيمه دوز بود بعدها به خيام معروف شد . كمتر مي نوشت و شاگرد مي پذيرفت و بيشتر سفر مي كرد . آن عالم بزرگوار به دليل مهارت بسيار در نجوم از سوي ملكشاه سلجوقي به دربار فراخوانده شد . ملكشاه به او بسيار احترام مي گذاشت و خيام نزد او قرب و منزلت ويژه اي داشت . او بنا به خواست ملكشاه در ساخت رصدخانه ملكشاهي و اصلاح تقويم همكاري داشت . حاصل كارش در اين زمينه تقويم جلالي است كه هنوز اعتبار و رواج دارد . حدود دوازده اثر از خيام در علم و فلسفه به جاي مانده است ، اما همين آثار اندك ، وي را در سراسر جهان به شهرت رسانده است . از مهمترين آنها كتاب جبر اوست كه بهترين اثر در نوع خود در رياضيات است . از ديگر آثار او مي توان به رساله في شرح ما اشكال من مصادرات اقليدس ، رساله في براهين علي المسائل الجبر و المقابله (جبر خيام) ، ميزان الحكم رساله الكون و التكليف ، الجواب عم ثلاث مسائل اضياء العقلي ، رساله في الوجود ، رساله في كليه الوجود ، نوروزنامه و كتاب الزيج الملكشاهي كه به رومي نيز ترجمه شده است. او در رباعيات خود به مفاهيمي چون شك و حيرت ، مرگ ، اغتنام لحظات عمر و شاد زيستن به دليل اندك بودن زمان عمر مي پردازد . البته شك وترديد جدي در باره اين رباعيات وجود دارد . برخي از پژوهشگران معتقد ند از خيام معروف نيشابوري نيست. گروهي براين راي پاي مي فشارند كه تعداد اندكي از وي است و ديگران به نام وي ساخته اند . جمعي مي گويند كه انديشه هايي مانند دم غنيمتي ، خوش باشي و جبر گرايي كه برمحمل رباعيات حمل مي شود به دليل مغايرت با انديشه اي كه عمر خيام نيشابوري در آثار ديگرش معرفي مي كند نمي تواند از يك نفر باشد لذا چنين بافت فكري رادر رباعيات جهاني شده از آن وي نمي دانند. به هر حال وي در سال 517 ه.ق چشم از جهان فرو بست . وي را درزادگاهش نيشابور به خاك سپردند. براي تغيير ذائقه و آشنايي با رباعيات خيام بد نيست كه چند فقره را زمزمه كنيم:
ابر آمد و باز بر سر سبزه گريست بي باده ارغوان نمي بايد زيست
اين سبزه كه امروز تماشاگه ماست تا سبزه خاك ما تماشاگه كيست
امروز ترا دسترس فردا نيست و انديشه فردات بجز سودا نيست
ضايع مكن اين دم ار دلت شيدا نيست كاين باقي عمر را بها پيدا نيست
هر ذره كه در خاك زميني بوده است پيش از من و تو تاج و نگيني بوده است
گرد از رخ نازنين به آزرم فشان كانهم رخ خوب نازنيني بوده است
هرسبزه كه بركنار جوئي رسته است گويي ز لب فرشته خويي رسته است
پابر سر سبزه تا بخواري ننهي كان سبزه ز خاك لاله رويي رسته است
در گذشت خواجه نصير الدين طوسي :
خواجه نصير الدين طوسي در يازدهم جمادي الاول سال 597 ه ق ديده به جهان گشود . نامش را محمد گذاردند و بعدها به القابي نظير نصير الدين ، محقق طوسي ، استاد البشر و خواجه شهرت يافت . وي پس از فراگيري مقدمات علوم در شهر طوس ، در نزد نورالدين علي بن محمد شيعي به فراگيري علوم مختلف پرداخت . محمد در شهر طوس به نزد استادش نصير الدين عبد الله بن حمزه لباس مقدس عالمان دين را به تن كرد و بعدها توانست كتاب قانون ابن سينا را نزد قطب الدين مصري شافعي بياموزد . وي پس از آن به ري شتافت و با دانشوران بزرگي چون ميثم بن علي ميثم بحراني محشور شد . او سپس به عراق رفت و در آنجا به تكميل يافته هاي علمي خود پرداخت . پس از آنكه اسماعيليان به عنوان فرقه اي موثر و سياسي فعاليت خود را در قلاع مختلف ايران آغاز نمودند ، خواجه را به سوي خويش خواندند . نصير الدين طوسي حدود 26 سال در قلاع اسماعيليه به سر برد و در اين دوران لحظه اي از تلاش هاي علمي خويش بازننشست . او در اين مدت كتاب هايي چون شرح اشارت ابن سينا ، تحرير اقليدس ، تولي و تبري و اخلاق ناصري را به رشته تحرير در آورد . خواجه همچنين پس از آنكه هلاكو خان مغول تاج و تخت اسماعيليلان را برچيد ، با تدبير و درايت عالمانه اش توانست از به آتش كشيده شدن كتابخانه بزرگ حسن صباح در قلعه الموت به دست مغولان جلوگيري نمايد . او در سال 656 ه ق رصد خانه مراغه را تاسيس كرد و همچنين دست به تجهيز كتابخانه اين رصدخانه عظيم زد . خواجه در دوران تدريس خود شاگردان بسياري را نيز تربيت كرد كه از ميان آنها مي توان به علامه حلي ، قطب الدين شيرازي ، ابراهيم حموي جويني ، اثير الدين اوماني و مجد الدين طوسي اشاره كرد . خواجه عظيم الشان در علوم مختلف دوران خود در صدر علما قرار داشت . وي در رياضيات ، فلسفه ، كلام ، اخلاق و ادبيات از سرآمدان دهر بود و دوست و دشمن بر اين امر اذعان داشتند . غير از كتبي كه از آن ياد شد ، وي كتب مختلفي را به رشته تحرير در آورد كه از ميان آنها مي توان به قواعد العقايد ، اوصاف الاشراف ، تحرير اقليدس ، تحرير مجسطي ، اساس الاقتباس ، زيج ايلخاني ، اثبات الجواهر ، اثبات اللوح المحفوظ ، اشكال الكرويه ، شرح اصول كافي ، رساله اي در كليات طب و تجريد الهندسه اشاره كرد . آن عالم رباني سرانجام در چنين روزي در سال 673 ه ق پس ا زعمري تلاش در جهت احياي علوم و معارف اسلامي ديده از جهان فروبست .
درگذشت پدر علم جغرافياي نوين :
درچنين روزي در سال 1335هجري شمسي استاد ابوالقاسم سحاب ازبزرگان علم جغرافيا درايران دار فاني را وداع گفت . استاد ابوالقاسم سحاب از افراد موفق روزگار بود به نحوي كه تاليفات، ترجمه ها و نوشته هايش و روابط علمي و فرهنگي وي از مرزهاي ايران فراتر رفته است. وي نزديك به هفتاد اثردرزمينههاي مختلف از خود به يادگار نهاده است . او در سال 1315 ه ش سنگ بناي نخستين موسسه جغرافيايي و كارتوگرافي ايران در بخش خصوصي را نهاد . هم اكنون نيز موسسه جغرافيايي و كارتو گرافي او يكي از بزرگترين موسسات جغرافيايي در ايران به شمار مي رود . تنها در كتابخانه موسسه او بيش از16هزار جلد كتاب هاي تخصصي جغرافيا ، 18 هزار مجلد ادواري جغرافيا و 20 هزار نسخه نقشه وجود دارد . اين موسسه هم اكنون در حوزه هاي مختلف علم جغرافيا همچون تهيه نقشه هاي ايران و جهان نماو انواع اطلس هاي مختلف فعاليت مي كند . پيكر اورا دركتابخانه آستانه حضرت معصومه درقم به خاك سپردند.
در گذشت آيت الله كاشف الغطاء :
در چنين روزي در سال1373هجري قمري آيت الله حاج شيخ محمد حسين كاشف الغطاء عالم بزرگ جهان تشيع چشم از جهان فروبست . آن عالم رباني درحوزه هاي كلام، فلسفه، حديث و رجال صاحب مهارت بود ايشان درمبارزات سياسي مردم عليه
استعمارانگليس نقش مؤثري ايفا كرد. بيش از80 اثراز ايشان به جاي مانده است كه از ميان آنها مي توان به الدين الاسلام يا الدعوه الاسلاميه ، المراجعات الريحانيه ، الايات البينات في قمه البدع و الضلالات ، اصل الشيعه واصولها ، الارض و التربه الحسينيه ، نبذه من السياسه الحسينيه ، الحكمه و السياسه ، عين الميزان ، محاوره الامام المصلح كاشف الغطا مع السفيرين البريطاني و الاميريكي ، مختارات من شعر الاغاني ، خطبه الاتحاد و الاقتصاد ، الخطب الاربع ، خطبه الباكستان ، مبادي الايمان ، مقتل الحسين ، حاشيه بر تبصره ، سوال و جواب ، وجيزه الاحكام ، زاد المقلدين ، مناسك حج ، تحرير المجله ، حواشي بر عين الحيوه ، حاشيه بر مجمع الرسايل ، السياسه و الحكمه ، النظر الثاقب و نيل الطلب اشاره كرد . كتابخانه ايشان نيز در حوزه نسخ خطي يكي از كتابخانه هاي غني در اين زمينه به شمار مي رود . كتابخانه كاشف الغطاء در سال 1882 ميلادي ، تأسيس و در آن نسخ خطي عربي ، فارسي ، تركي و كردي نگهداري مي شود . بيشتر اين نسخ متعلق به شيخ محمد الحسين كاشف الغطاء است كه بالغ بر ششصد نسخه است . غالب نسخ اين مجموعه در موضوعات فقه امامي و اصول است و در اين بين نسخ فراواني نيز در موضوعات رجال و انساب و ترجمه ها يافت مي شود .همچنين هشت برگ قرآن به خط كوفي كه تاريخ كتابتشان به قرن 3 هجري مي رسد از جمله نوادر اين كتابخانه است .كاشف الغطا از نواني به سرودن شعر پرداخت . بيش از هشت هزار بيت شعر از او به يادگار مانده است . او سرانجام در چنين روزي در سال 1373 ه ق رخت از جهان بربست . تشييع جنازه با شكوه او در نجف تا قبرستان وادي السلام گوياي علاقه بسيار مردم به او بود .
فتح نهاوند :
در چنين روزي در سال 642ميلادي ساسانيان درجنگ نهاوند درمقابل سپاه اسلام شكست خوردند. جنگ نهاوند آخرين جنگ اعراب با ايرانيان بود . در اين جنگ سپاه سي هزار نفري اعراب به فرماندهي نعمان ، سپاه يكصد و پنجاه هزار نفري ايران را به فرماندهي فيروزان در نهاوند 12 فرسنگي جنوب همدان كنوني ، در اثر حيله اي كه تظاهر به فرار بود ، از بين برد . گفته اند به هنگام جنگ نهاوند سپاهيان ايراني از جاي جاي كشور در نزديكي همدان در سپاهي گرد هم آمدند . اين سپاه قرار بود كه از راه حلوان به جانب كوفه كه لشكرگاه عرب بود حمله كند. عمار ياسر سردارسپاه اسلام چون از اين خبر آگاه شد نامه به مدينه نوشت و وضع موجود را براي خليفه دوم تشريح كرد. به فرمان خليفه دوم سپاه عظيمي از اعراب گرد آمد و روانه نبرد شدند. سپاه ايران نيز به سرداري فيروزان ساز و برگ بسيار آماده كرده بود. دو لشكر در نزديك نهاوند خيمه زدند. سپاهيان اسلام تصميم گرفتند كه شايع كنند خليفه مسلمين در مدينه مرده است و بايد جنگ نكرده باز گردند. و پس از آن نيز آهنگ بازگشت كردند. ايرانيان از سنگرها و قلعه هاي خويش درآمدند تا عرب را دنبال كنند و به اين حيله پراكنده شدند. چون به اعراب رسيدند ، اعراب برگشتند و جنگي سخت در گرفت و هزاران تن از هر دو سوي كشته شدند و نهايتا سپاه ايران شكست خورد و پراكنده شد و نهاوند نيز به چنگ مسلمانان افتاد. تلفات ايرانيان را در اين جنگ يكصد هزار نفر نگاشته اند . اين جنگ را مورخان عرب فتح الفتوح ناميده اند . در سال 651 ميلادي يزدگرد سوم پس از اين شكست ها به بلخ فرار كرد و سرانجام شبي آسياباني در راه مرو به طمع جامه فاخر و جواهراتش او را كشت . با اين حمله سلسله ساسانيان در ايران از هم گسيخت . جامعه شناسان و مورخان ، ساختار طبقاتي جامعه ايران عصر ساساني، ضعف ايدئولوژيكي، ظهور بحران و تشنج در دين زرتشت ، رشد نظام فئودالي بويژه پس از اصلاحات كسري انوشيروان، كاهش توليدات كشاورزي، بيمار شدن اقتصاد ايران بر اثر نارضايتي تودههاي مردم و جنگهاي بلند مدت ايران و روم، تجملگرايي و عشرتزدگي شاهنشاهان ساساني و بزرگان تيسفون را از مهمترين علتهايي مي دانند كه دولت ساساني را به تجزيه و نهايتا دچار شكست كرد .
مصوبه هيات وزيران درباره رفراندوم فرمايشي :
در چنين روزي در سال 1341 ه ش شوراي وزيران وقت ، در مصوبه اي زمان رفراندوم اصول شش گانه معروف به انقلاب سفيد را ششم بهمن ماه همان سال اعلام كرد . رفراندوم از سوي امام خميني ره و قشرهاي مختلف مردم تحريم شد . امام ره در جلسه اي كه به همين منظور براى تعيين خط مشى مبارزه تشكيل شد، در آغاز شرايط حساس پيش آمده را تشريح كردند وفرمودند:" آقايان توجه داشته باشند كه با وضعى كه پيش آمده، آينده تاريك و مسئوليت ما سنگين و دشوار مىباشد... آنكه روبهروى ما قرار دارد و طرف خطاب و حساب ما مىباشد، شخص شاه است كه در مرز مرگ و زندگى قرار گرفته ... خطرى كه اكنون عموم مردم را تهديد مىكند بزرگتر از آن است كه بتوان از آن چشم پوشيد... ملت اسلام در معرض فنا و نيستى قرار خواهد گرفت... كارى كه از ما ساخته است، بيدار كردن و متوجه ساختن مردم است; آن وقتخواهيد ديد كه داراى چه نيروى عظيمى خواهيم بود كه زوال ناپذير است و توپ و تانك هم حريف آن نمىشود." پس از بيانات امام خمينىقدس سره قرار شد كه مراجع و مقامات روحانى، هر يك با صدور اطلاعيهاى با رفراند وم مخالفت نموده دستبه افشاگرى عليه رژيم بزنند. اولين اعلاميه را امام ره در پاسخ سؤال جمعى از متد ينين تهران كه نظر ايشان را راجع به رفراندم خواسته بودند; بامداد سهشنبه 2/11/1341 صادر كردند و طى آن اعلام داشتند:" ... معلوم نيست چه مقامى صلاحيت دارد رفراند وم نمايد... به نظر مىرسد اين رفراند وم اجبارى، مقدمه براى از بين بردن مواد مربوط به مذهب است ... علماى اسلام وظيفه دارند هر وقتبراى اسلام و قرآن احساس خطر كردند، به مردم گوشزد كنند... ". در پى اعلاميه امام، ديگر مراجع نيز اعلاميههايى صادر كردند و اعتراض قانونى و تكاليف شرعى خود را به آگاهى اولياى امور رساندند . شاه اما رفراندوم خود را انجام داد و عصر همان روز رسانه هاي گروهي رژيم اعلام كردند كه اصول پيشنهادي شاهنشاه با استقبال پر شور و بي نظير ملت ايران روبرو شده است . همه طبقات براي شركت در انقلاب كبير شاهنشاه به خيابانها آمدند و اصول ششگانه با پنج ميليون و ششصد هزار راي موافق در مقابل چهار هزار و صد و پنجاه راي مخالف به تصويب رسيد . پس از اعلام اين خبر كندي رييس جمهور وقت آمريكا طي تلگرافي خشنودي خود را از اين واقعه ابراز داشت و سفير انگليس نيز مراتب خشنودي خود را اعلام كرد .
اعتصاب مردم عليه رفراندوم فرمايشي شاه
بازگشت خوارز به قدرت :
در چنين روزي در سال 1867 ميلادي بنيتو خوارز پس از عقب نشيني نيروهاي فرانسوي و اعدام امپراطور ماكسيميليان ، به مقام رياست جمهوري مكزيك بازگشت .
آغاز ساخت شهر مكزيكو :
در چنين روزي درسال 1325 ساخت شهر" مكزيكو " پايتخت كشورمكزيك آغاز شد . اين شهر به دست مونته زوما آخرين پادشاه سلسله" آزتك"ها ساخته شد . هدف ا ز ساخت آن ،ايجاد يك مركز بزرگ ديني براي آزتك ها بود .
ژاپن عليه هلند :
در چنين روزي در سال 1942 ميلادي ژاپن عليه هلند اعلام جنگ كرد . در همين روز نيروهاي ژاپني به بخش شرقي شبه قاره هند حمله ور شدند .
موافقت در جنگ با عراق :
در چنين روزي در سال 1991 ميلادي كنگره آمريكا به جورج بوش پدر اجازه جنگ با عراق را صادر كرد .
انسولين ؛اولين بار :
در چنين روزي در سال 1922 ميلادي در بيمارستان عمومي تورنتو، انسولين براي نخستين بار در تاريخ به طور موفقيت آميزي به فردي به نام لئونارد تامپسون تزريق شد . حال وي پس از آن روبه بهبودي رفت .
توافق آمريكا و بريتانيا بر سر چين :
در چنين روزي در سال 1943 ميلادي ايالات متحده آمريكا و بريتانيا معاهد ه اي را امضا كردند كه براساس آن از رعايت حقوق فرامرزي در چين صرف نظر مي كرد ند .
آزادي ابو داوود :
در چنين روزي در سال 1977 ميلادي ، دولت فرانسه ابو داوود يكي از مبارزان فلسطيني را كه مظنون به هلاكت ورزشكاران رژيم صهيونيستي در المپيك مونيخ 1972 بود ، به دليل عدم كفايت دلايل آزاد كرد .
نايجل شورت قهرمان كوچك :
در چنين روزي در سال 1980 ميلادي نايجل شورت چهارده ساله از بولتون بريتانيا به عنوان جوانترين قهرمان بين المللي شطرنج جهان در طول تاريخ ، معرفي شد .
5 ميليون دلار براي كتاب !:
در چنين روزي در سال 1986 ميلادي جيمز كلاول نويسنده مشهور آمريكايي قرار دادي پنج ميليون دلاري براي چاپ و انتشار كتاب خود با نام "گردباد" با ناشرش منعقد كرد . اين رمان 2000صفحه داشت .
هاشي موتو ؛ نخست وزير :
در چنين روزي در سال 2000 ميلادي ، ريتارو هاشي موتو نخست وزير ژاپن شد . وي جاي تومي كي موراياما را گرفت .
موراياما پنجم ژانويه 1996 استعفا كرده بود .
روز جمهوري در آلباني :
در چنين روزي در سال 1946 ميلادي در آلباني نظام جمهوري تاسيس شد. آلباني كشوري است در ساحل شرقي درياي آدرياتيك بين يوگسلاوي و يونان . مساحت آن 28748 كيلومتر مربع است . نژاد مردم اين كشور لاتين و زبان آنها آلبانيايي ( ايلبري ) است . هفتاد در صد مردم اين كشور مسلمان ، بيست در صد ارتودوكس يوناني و ده در صد نيز كاتوليك اند . حكومت اين كشور در سال 1946 به جمهوري توده اي تبديل شد و در چهاردهم دسامبر1995 ميلادي به عضويت سازمان ملل در آمد . پايتخت آن تيرانا نام دارد .
روز استقلال در چاد :
در چنين روزي درسال 1960 ميلادي كشور چاد به استقلال دست يافت . جمهورى چاد، با يك ميليون و 284 هزار كيلومتر مربع مساحت، درآفريقاى مركزى و در ناحيه صحراى كبير آفريقا واقع است. اين سرزمين با كشور هاي كامرون، آفريقاى مركزى، جمهورى عربى ليبى، نيجر، نيجريه و سودان همسايه است . بر اساس جديدترين گزارش سازمان توسعه و جمعيت سازمان ملل متحد جمهورى چاد بيش از 9 ميليون نفر جمعيت دارد . نيمي از مردم چاد مسلمانند و مابقى افراد به دين مسيح اعتقاددارند. زبان رسمى مردم چاد فرانسوى است، ولى در بسيارى از نقاط مردم به زبان عربى تكلم مى كنند. مردم چاد كه عمدتا سياه پوست هستند، متعلق به نژادهاى سودانى، بانتويى ، كوتوكويى ، ماسايى ، موندانگى ، فولب وهاجرى اند. پايتخت جمهورى چاد، شهر "انجامنا" است و از ديگر شهرهاى مهم آن مى توان به "سارح" ، "موند" و "آبشه" اشاره كرد. جمهورى چاد از زمان استقلال بارها به تحريك نيروهاى خارجى با جنگ داخلى روبرو شده است. ژنرال "ادريس دبى" از سال 1994 تاكنون حكومت چاد را در اختيار دارد، و دكتر "ناگوم ياماسوم" به عنوان نخست وزير رياست هيئت وزيران را عهده دار است.
روز تولد دي هوستو در پورتوريكو :
همه ساله چنين روزي در پورتور يكو با عنوان روز تولد دي هوستو گرامي داشته مي شود . وي يكي از قهر مانان تاريخ اين كشور است . او در سال 1883 ميلادي به دنيا آمد .
آزادي مذاهب در اطريش :
در چنين روزي در سال 1571 ميلادي امپراطور ماكسيميلايان دوم به كشور اطريش آزادي مذاهب را اعطا كرد .
نيوتن ، عضو انجمن سلطنتي :
در چنين روزي در سال 1672 ميلادي ، اسحاق نيوتن دانشمند مشهور به عنوان يكي از اعضاي انجمن سلطنتي بريتانيا انتخاب شد .
زلزله در كاراييب :
در چنين روزي در سال 1839 ميلادي زلزله اي به بزرگي هفت ريشتر در جزاير كاراييب روي داد كه بر اثر آن هفتصد نفر كشته شدند .
گسترش روماني :
در چنين روزي در سال 1919 ميلادي روماني ، منطقه ترانسيلواني را ضميمه خاك خود كرد.
انفجار كشتي مسافري :
در چنين روزي در سل 1920 ميلادي بر اثر بر خورد يك كشتي مسافري آفريقايي با سواحل راشل ، 553 نفر جان خود را از دست دادند .
نلسون ماندلا خارج از موطن :
در چنين روزي در سال 1962 ميلادي نلسون ماندلا آفريقاي جنوبي رابه قصد سفر به اتيوپي ، الجزاير و انگلستان ترك كرد .
اشغال كوالالامپور :
در چنين روزي در سال 1942 ميلادي ژاپن ، كوالالامپور پايتخت مالزي را به اشغال خود در آورد .
آتشفشاني در پرو :
در چنين روزي در سال 1962 ميلادي بر اثر آتشفشاني كوه هوسكاران در پرو چهار هزار نفر جان خود را ازدست دادند .
استقلال پاكستان شرقي :
در جنين روزي در سال 1972 ميلادي پاكستان شرقي استقلال خود را به عنوان ايالتي مستقل از بنگلادش اعلام كرد .
آغاز رسيدگي به واتر گيت :
در چنين روزي در سال 1973 دادگاه واتر گيت در واشنگتن دي سي آغاز شد .
هند و راس و قانون اساسي :
در چنين روزي در سال 1982 ميلادي هندوراس داراي قانون اساسي شد .
شركت شوروي در المپيك :
در چنين روزي در سال 1988 ميلادي اتحاد جماهير شوروي سابق اعلام كرد كه در المپيك تابستاني سئول شركت خواهد كرد .
توليد سلاح شيميايي ؛ ممنوع !
در چنين روزي در سال 1989 ميلادي بيش از يكصد و چهل كشور موافقت كردند كه توليد سلاحهاي شيميايي در جهان ممنوع شود .
نداي استقلال طلبي در ليتواني :
در چنين روزي در سال 1990 ميلادي بيش ازدويست هزار نفر از مردم كشور ليتواني خواسنتار استقال اين كشور شدند .
استعفاي شاذلي بن جديد :
در چنين روزي در سال 1992 ميلادي شاذلي بن جديد رييس جمهور الجزاير استعفاي خود را اعلا م كرد . شاذلي بن جديد چند روز پيش از دومين دور راي گيري در انتخابات الجزاير زير فشار نظاميان از رياست جمهوري كناره گرفت. ژنرال خالد نزار وزير دفاع اين كشور كنترل الجزاير را موقتا در دست گرفت .
تولد ويليام جيمز :
در چنين روزي در سال 1842 ميلادي ويليام جيمز روانشناس و فيلسوف آمريكايي به دنيا آمد . او در حوزه فلسفه ذهن مطالعات بسياري را به انجام رسانده بود . ويليام جيمز عقيده يافتن به يك گزاره و از دست دادن عقيده به يك گزاره را امري اختياري ميدانست . امروزه عموم فيلسوفان ذهن (مانند گيلبرت رايل و گلدمن) و روانشناسان اين امر را از امور غيراختياري ميدانند.
تولد ماري باشكريتسف :
در چنين روزي در سال 1860ميلادي باشكريتسف ، نويسنده و نقاش روس ديده به جهان گشود . "روز نامه" عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد دنيس پاپن :
درچنين روزي در سال1647ميلادي دنيس پاپن مخترع فرانسوي به دنيا آمد . وي مدتي رياضيات تدريس مي كرد اما بعدها به سوي كارهاي فني روي آورد .او ديگ پاپن را ساخته است . ديگ پاپن وسيلهاي است با دريچه اطمينان كه آب را به دماي به مراتب بالاترازصددرجه ميرساند بدون اين كه آب به جوش آيد.
تولد تئودور پانگالوس :
در چنين روزي در سال 1878 ميلادي پانگالوس ديكتاتور يونان به دنيا آمد . وي تنها در سال 1926 بر اين كشور حكومت كرد .
تولد الكساندراول :
در چنين روزي در سال 1777 "آلكساندر اول "يكي از امپراتوران بنام روسيه در شهر" سن پطرزبورگ "قدم به دنيا آمد .
وي در بيست و چهار سالگي به جاي پدر نشست . دوران سلطنت وي همزمان با امپراتوري ناپلئون در فرانسه بود .آلكساندر اول روز 16 نوامبر 1825 ميلادي در گذشت .
تولد آلبرت هافمن :
در چنين روزي در سال 1906 ميلادي آلبرت هافمن شيميدان بر جسته سويسي به دنيا آمد . وي ماده مخدر ال اس دي را كشف كرده است .
تولد شورول :
در چنين روزي در سال 1889 "ميشل اوژن شورول "شيميدان مشهور فرانسوي در 103 سالگي در گذشت
شورول در دهم دسامبر 1786 ميلادي در آنگرس به دنيا آمد .وي طريقه تجزيه چربيها و روغنهاي نباتي و حيواني را كشف كرد . او همچنين " شمع گچي "را اختراع كرده است .
در گذشت توماس هاردي :
در چنين روزي در سال 1928 ميلادي هاردي نويسنده مشهور بريتانيايي دار فاني را وداع گفت . "شلوغي ديوانه كننده" عنوان مهمترين اثر اوست . وي در سن 87 سالگي نزديك خانه اش در دورچستر در گذشت . نكته جالب در باره زندگي اواين است كه انتقاد تلخ باعث شد هاردي حساس و زود رنج كه يكي از بهترين رمان نويسها در ادبيات انگليس بود براي هميشه از نوشتن رمان دست بر دارد.
در گذشت دكتر محمد زكريا قنين :
در چنين روزي در سال 1956 ميلادي قنين كاشف بزرگ مصري درگذشت . وي كاشف يكي از اهرام ثلاثه با قدمت شش هزار سال در مصر است .
در گذشت ايزيدور اسحاق رابي :
رابي دانشمند و فيريكد ان آمريكايي در چنين روزي در سال 1988 ميلادي چشم از جهان فروبست . بيشتر مطالعات وي در حوزه انرژي هسته اي و شكافت هسته اتم بوده است . وي به دليل مطالعات گسترده خود در اين حوزه در سال 1944 ميلادي جايزه نوبل فيزيك را از آن خود كرد . او در سن 89 سالگي در گذشت .
نظر شما