با آغاز ریاست دورهای پرتغال بر اتحادیه اروپا این کشور چندین موضوع را در دستور کار این اتحادیه قرار می دهد .
با پایان دوره شش ماهه ریاست آلمان بر اتحادیه اروپا از ابتدای جولای ( 10 تیر)، پرتغال عهده دار این سمت خواهد شد .
پرتغال می کوشد تا پایان دوره ریاست خود چندین موضوع عمده و دشواردر مناسبات داخلی وخارجی اتحادیه اروپا را در دستور کار اجلاسهای سران و مقامهای دیگر این اتحادیه قراردهد، تا درباره آنها بحث، بررسی و تصمیم گیری انجام شود .
برای نمونه می توان به برخی از این موارد اشاره کرد که عبارتند از :
.1- تکمیل قطعی سند اتحادیه اروپا، تشکیل یک کنفرانس از دولتهای عضو اتحادیه
اروپا به منظور بررسی آخرین جزئیات قرارداد پایهای این اتحادیه و کلیت این قرارداد که قرار است نوعی قانون اساسی برای اتحادیه اروپا باشد، در آخرین روزهای ریاست آلمان بر اتحادیه، به توافق رسید.
آخرین اجلاس رهبران اروپا در روزهای پایانی ماه ژوئن ( اوایل تیر) سرانجام تصویب کرد که توافق اجلاس "نیس" در سال 1999 کماکان مبنای ارزشگذاری رای هرکشور باشد و موازین مندرج در قرارداد پایه از سال 2014 به اجرا درآید.
این موازین برای رای کشورهای بزرگ و کوچک اتحادیه اروپا وزن و ارزش بیشتری قائل شده ، درحالی که کشورهای با جمعیت متوسط مانند لهستان و اسپانیا، بخشی از ارزش رای خود را نسبت به قرارداد نیس از دست می دهند.
در قرارداد نیس رای کشورهای یادشده از لحاظ ارزش و وزن نزدیک به کشورهای بزرگی همچون آلمان و فرانسه است.
2- ادامه مذاکرات عضویت ترکیه
مذاکرات ورود ترکیه به اتحادیه اروپا ادامه خواهد یافت؛ پرتغال از طرفداران جدی عضویت ترکیه در این اتحادیه بوده ، درحالی که فرانسه، به ویژه از زمان به قدرت رسیدن "نیکلا سارکوزی" به شدت با این عضویت مخالفت می کند و تلاش پرتغال این خواهد بود که چالش میان ترکیه و قبرس که یکی از موانع اصلی تسریع مذاکرات مربوط به عضویت ترکیه است، هر چه زودتر حل و فصل شود.
3- آفریقا و مشکل پناهندگان
مسئله افزایش شمار مهاجران و پناهندگانی که از آفریقا خود را به سواحل اروپا می رسانند، نیز یکی از موضوعات مورد بحث در اتحادیه اروپا در دوره ریاست پرتغال خواهد بود.
اجلاس مشترکی با شرکت سران کشورهای آفریقایی ساحل مدیترانه از جمله برنامههای در دستور کار است که علاوه بر پرداختن به مسئله یاد شده، تحکیم روابط اقتصادی و سیاسی دو سوی مدیترانه نیز از دیگر موضوعات آن است.
سال گذشته میلادی دریای مدیترانه شاهد بیشترین تعداد قربانی از میان پناهندگانی بوده که به هنگام طی کردن فاصله سواحل آفریقا تا اروپا غرق شدهاند.
از نظر اتحادیه اروپا، برای کاهش این سیل مهاجرت باید از یک سو کشورهای آفریقایی را به کنترل مرزهایشان مقید کرد و از سوی دیگر، مرزهای دریایی اتحادیه نیز بیش از پیش به روی اینگونه پناهندگان مسدود شود.
اما سازمانهای مدافع حقوق بشرو هواداران توسعه پایدار درجهان معتقدند تا زمانی که شرایط اقتصادی و معیشتی در آفریقا بهبود پیدا نکند؛ اروپا کماکان یکی از مقصدهای پناهندگی برای مردم این قاره خواهد بود.
یک اجلاس مشترک با شرکت همه سران آفریقا نیز در دستور کار پرتغال در شش ماه آینده قرار دارد .
4 - بهبود مناسبات با روسیه
بهبود و نزدیکی بیشتر مناسبات با روسیه نیز یکی دیگر از محورهای مورد توجه پرتغال در دوره ریاستش بر اتحادیه اروپا خواهد بود که به ویژه، حل مسئله کوزوو و تعیین قطعی موقعیت حقوقی این ایالت صربستان، نیازمند همراهی و همکاری روسیه است.
مسکو با طرح آمریکا و اروپا برای استقلال دادن به کوزوو مخالف بوده و تهدید کرده هرگونه قطعنامهای را که چنین مضمونی داشته باشد وتو خواهد کرد.
حل مشکلات اقتصادی و سیاسی میان لهستان و روسیه که تاکنون مانع تمدید قرارداد جامع همکاری میان روسیه و اتحادیه اروپا بوده است، نیز یکی دیگر از وظایف دشوار پرتغال است.
5- اجلاس مشترک سران اتحادیه اروپا با برزیل
پرتغال به سبب هم فرهنگی و هم زبانی با برزیل، بزرگترین و قدرتمندترین کشور آمریکای جنوبی ، در تلاش است اجلاس مشترکی از سران اتحادیه اروپا و این کشور برگزار کند.
حال باید در انتظار اجرای برنامه های از پیش طراحی شده برای دوره شش ماهه ریاست پرتغال بر اتحادیه اروپا باشیم .
نظر شما