دکتر محمد مهدی مظاهری، کارشناس مسایل بین الملل در گفتگو با خبرنگار مهر در ارزیابی طرح جدید اروپا موسوم به تایم اوت که اخیرا از جانب رسانه های غربی مطرح شده است، اظهار داشت: ایده جدیدی که از سوی اتحادیه اروپا تحت عنوان طرح تایم اوت هسته ای مطرح شده در واقع تاکیدی مجدد بر طرحهای قبلی ( طرح سوییس و طرح البرادعی) است که با تعلیق غنی سازی اورانیوم از سوی ایران، تحریم های اعمالی 1+5 نیز برداشته می شود.
وی افزود: در این طرح حتی پیش بینی شده که در صورت پذیرش آن از سوی ایران، با بازگشت به "سیاست هویج" مزایای تجاری و مشوق های اقتصادی نیز به عنوان الگوهای مد نظر گرفته شود؛ تلاش غرب در این طرح معطوف به این نکته شده که تعلیق به عنوان پیش شرط نهایی برای حل و فصل مساله هسته ای آورده شود.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: عدم تعلیق و عقب نشینی از اصول و مواضع پایدار هسته ای به عنوان برگ برنده و نهایی ایران در مذاکرات با غرب بوده و ایران حاضر نیست با پذیرش تعلیق خواست غرب یعنی خلع سلاح نمودن خویش در مذاکرات آینده در موضع ضعف قرار گیرد.
مظاهری درباره اهدافی که غرب از طرح چنین مباحثی دنبال می کند، گفت: پس از تایید پیشر فت های فنی - تحقیقاتی ایران در حوزه هسته ای از سوی مدیر کل آژانس و دیگر کارشناسان مسائل هسته ای و حتی اعلان آمادگی ایران برای همکاری و تجارب هسته ای با کشورهای منطقه ، آمریکا و متحدانش با درک شرایط و موقعیت برتر ایران در تلاش هستند تا با استنادهای واهی و اطلاعات کور، ایران را به عنوان تهدیدی علیه امنیت بین المللی نشان دهند.
وی در ادامه اظهار داشت: از سوی دیگر آمریکا و اتحادیه اروپا نسبت به حفظ برتری نظامی و تکنولوژی اسرائیل تعهد دینی - اخلاقی دارند و از این رو دستیابی ایران به تکنولوژی صلح آمیز هسته ای را بر هم زننده توازن قوا و تهدیدگر منافع و امنیت غرب قلمداد کرده و به طرق مختلف با ارائه طرح ها و ایده های جدید درصدند با کند نمودن شتاب و میزان پیشرفت هسته ای ایران در مرحله اول، انحصار هسته ای رژیم صهیونیستی را در منطقه حفظ کنند؛ البته در مرحله دوم مطلوب ترین گزینه برای آمریکا همچنان محروم ساختن ایران از چرخه کامل سوخت هسته ای است.
این کارشناس مسایل بین الملل افزود: به رغم جنجال رسانه ای غرب و تهدید آشکار علیه ایران به دلیل تداوم فعالیت های صلح آمیز هسته ای، به نظر می رسد گزینه دیپلماتیک و اهتمام بر راه حل های میانه در قالب مذاکرات چند جانبه همچنان در دستور کار کشورهای 1+5 قرار دارد.
مظاهری ادامه داد: مواضع چین و روسیه، حتی کشورهای غیرمتعهد نیز در تعدیل مواضع خصمانه آمریکا علیه ایران تاثیر گذار خواهد بود؛ در نظر داشته باشیم که دولت ها به عنوان بازیگران عرصه بین المللی معمولا بین سیاست های اعلامی و اعمالی خود تفاوت قائل اند و در این میان آمریکا نیز از تاکتیک های مختلف در قالب محدود سازی، هشدار و فشارهای سیاسی از یک سو و تاکید بر دیپلماسی و گفتگوی مستقیم با ایران از دیگر سو، در صدد رسیدن به اهداف کلی خویش است.
وی با اشاره به احتمال رد پیشنهاد تایم اوت از جانب ایران، گفت: آن چه مسلم است اینکه آمریکا درصدد القای این موضوع است که گزینه دیپلماسی و مذاکرات نتوانسته مشکل ایران و جامعه بین الملل را در موضع هسته ای حل و فصل کند؛ لذا از دیدگاه نو محافظه کاران کاخ سفید تاکید بر تصمیمات شورای امنیت در قالب زور و اجبار برای مقابله با ایران کاملا طبیعی خواهد بود.
این استاد دانشگاه ادامه داد: مسلما چانه زنی با شورای امنیت بر عکس آژانس بین المللی اتمی برای ایران ، سخت و دشوار است؛ چرا که آمریکا و متحدان آن در تلاشند با استناد به فصل هفتم منشور سازمان ملل با مطرح ساختن پرونده هسته ای ایران به ع نوان موضوع امنیتی و تهدید کننده صلح جهانی ، علیه ایران اقداماتی انجام دهند.
مظاهری در پایان نتیجه گرفت: بنابر این برای گریز از چنین وضعیت دشواری، مسوولان کشور باید ضمن تداوم همکاری با آژانس و دیگر نهادهای بین المللی با رفع نگرانی و ابهامات موجود، از تاکتیک سبد در مقابل سبد( امتیاز در مقابل امتیاز ) استفاده نموده و نوع بازی را از باخت به باخت به یک بازی برد - برد تغییر دهند.
نظر شما