خبرگزاری مهر، گروه استانها- مطهره مرادی *: زن به عنوان ریحانه آفرینش در دین مبین اسلام جایگاه ویژه ای دارد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز جایگاه زنان در کشور ارتقا یافته است. اگر به پیرامون خود نگاهی بیندازیم حضور زنان در تمامی عرصههای کار و تلاش را به خوبی مشاهده میکنیم. از این رو توسعه و پیشرفت کشور زمانی میتواند موفقیتآمیز باشد که با یاری و مشارکت همه گروههای اجتماعی و برای همه آنان انجام شود.
افزایش مشارکت زنان در توسعه، شاید پیش از آنکه موضوعی اجتماعی باشد، بحثی اقتصادی است و افزایش زنان تحصیلکرده میتواند شاخصی برای پیشرفت محسوب شده و فرصتی برای سرعت بخشیدن به روند توسعه و نیز رویارویی با چالشها و پیامدهای تغییر و تحول ناشی از رشد و توسعه فراهم آورد.
از این رو قطعاً نمیتوان از پیشرفت و توسعه در جامعه بدون در نظر گرفتن نیمی از جمعیت آن سخن گفت. از این رو پرداختن به شرایط گوناگون فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، حقوقی و… زنان بیش از هر زمان دیگری مطرح و قابل بحث است.
در واقع زنان به عنوان نیمی از منابع انسانی هر جامعه نه تنها موضوع و هدف هر توسعهای هستند، بلکه نقش بسیار مهمی در پیشرفت اهداف توسعهای دارند. نقش زنان در عرصههای مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و… کشور ما غیرقابل چشم پوشی است اما علیرغم این نقش آفرینی هنوز زنان نتوانستهاند به جایگاه و نقش مناسب خود در توسعه فرهنگی کشور و تصمیمگیریهای کلیدی در این حوزه دست یابند.
باورهای فرهنگی غلط مانند عدم نیاز زنان به تحصیلات، ترجیح پسران به دختران و مسائلی چون تبعیض جنسیتی، سختتر بودن شرایط تحصیل زنان، نبودن فضای آموزشی، دسترسی نابرابر زنان و مردان به امکانات آموزشی، نیاز بیشتر به حضور زنان در خانواده از جمله مواردی است که میتواند تفاوت تعداد باسوادان مناطق روستایی و شهری و از طرف دیگران مردان و زنان را تا حدی توجیه کند.
جدول بالا تعداد باسوادان جمعیت ۶ سال به بالا را نشان میدهد که میانگین درصد کل زنان باسواد در جمعیت ۶ ساله و بیشتر در سیستان و بلوچستان ۱۳.۶ درصد از میانگین کل کشور پایینتر است. ضمن اینکه شرایط مردان در همه موارد مناسبتر از زنان است.
نابرابریهای آموزشی تأثیر ژرفی بر دستاوردهای شغلی افراد و توسعه مناطق میگذارد. بنابراین چنان که جامعهای بخواهد در جهت رشد و توسعه همه جانبه حرکت کند ناگزیر است نابرابری فرصتهای آموزشی را در بین افراد، سطوح و مناطق مختلف کاهش دهد. همانطور که مشخص است نابرابری در دستیابی به فرصتهای آموزشی همچنان در اکثر موارد به نفع مردان و به نفع زندگی شهری قابل مشاهده است.
* فعال رسانهای و مدنی
نظر شما