خبرگزاری مهر، گروه جامعه: چند سالی است که با شروع پاییز و زمستان، اخبار هولناکی از شکار پرندگان مهاجر در آسمان شهرهای شمالی به گوش میرسد، کارشناسان پیش بینی کردهاند چیزی حدود یک میلیون پرنده مهاجر هرساله در مازندران شکار میشوند و محیط زیست به عنوان دستگاه متولی طی این چند سال راه مماشات و گاهی برخوردهای ضربتی و موقتی را پیش گرفته است.
در این شرایط دو سالی است که سر و کله مصیبت دیگری بر سر راه پرندگان مهاجر در تالابهای مازندران هم پیدا شده است و فلامینگوها، چنگرها، اردکها و غازهایی که از مناطق سردسیر نیمکره شمالی به عرضهای پایینتر حرکت میکنند، نه تنها در آسمان و حوالی تالاب فریدونکنار که این بار اگر برای زمستان گذرانی در ذخیره گاه طبیعی تالاب میانکاله فرود بیایند، اسیر یک مرگ مرموز و دلخراش میشوند.
چیزی حدود ۸۰ هزار بال پرنده مهاجر سال گذشته بر اثر این مرگ مشکوک جان خود را از دست دادند و مسئولان سازمان محیط زیست، اعلام کردند تنها سازمان دامپزشکی میتواند درباره علت این مساله نظر دهد، پس از کشته شدن هزاران بال پرنده در سال گذشته، عیسی کلانتری رئیس سازمان محیط زیست در این باره گفت: تلفات پرندگان در میانکاله در گزارش سازمان دامپزشکی بر اثر رکود آب و شرایط بیهوازی اتفاق افتاده که در شرایط بیهوازی باکتریهای موجود در آب و خاک اقدام به ترشح سم بوتولیسم میکنند.
وی اظهار داشت: از آنجایی که آب تالاب راکد است و جریان ورودی ندارد و چند روز اخیر بارندگی هم نداشته شرایط بیهوازی برای باکتریها ایجاد شده که راه حل دامپزشکی و پزشکی در این مورد وجود ندارد و فقط باید لاشه پرندگان تلفشده را سریع جمعآوری کرد.
پس از علتیابی این اتفاق از سوی سازمان دامپزشکی به عنوان دستگاه متولی، رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به وضعیت تالابهای کشور گفت: در این ۲ سال گذشته حقآبه ۴۰ تالاب در کشور به تصویب شورای عالی تالابها رسیده و وزارتنیرو و سازمان محیط زیست تفاهم کردند که حقآبه محیط زیست در اولویت قرار بگیرد. امیدواریم در یکسال آینده برای ۸۰ تالاب دیگر با وزارتنیرو برای تأمین و تعریف حقآبه تالابها به تفاهم برسیم. امیدوارم وزارت نیرو با سعهصدر با مساله برخورد کرده و طبق قانون هم عمل کند.
حالا با گذشت یکسال از وقوع این تلفات سنگین برای محیط زیست ایران و جهان، باز هم تلفات پرندگان میانکاله آغاز شده است و احمدرضا لاهیجان زاده معاون محیط زیست در امور تالابها در جریان نشست خبری که سه شنبه هفته گذشته برگزار شد، اعلام کرد: لایروبی خلیج گرگان چاره کار است.
وی با بیان اینکه عملیات لایروبی خلیج گرگان کمکی به افزایش آب نمیکند و تنها موجب تبادل جریان آب در این محدوده میشود، اظهار داشت: یکی از عوامل تلفات پرندگان در میانکاله این است که تبادل آب کافی وجود ندارد و این مساله موجب کاهش اکسیژن آب میشود.
از زمان علتیابی این فاجعه زیست محیطی حدود یک ساله میگذرد و امسال برای دومین سال متوالی آغاز شده و در خبرها آمده است تا امروز بیش از هزار بال پرنده در تالاب میانکاله تلف شدهاند. اما جز جمعآوری لاشه پرندگان خبری از هیچ اقدام ضربتی برای جلوگیری از یک فاجعه مجدد نیست، گویی این اتفاق برای متولیان محیط زیست کشور یک شوخی است. آنچنان که رئیس سازمان محیط زیست تابستان امسال درباره آن سخن گفته و این گونه اتفاقات را امری طبیعی دانست و گفت: این دست اتفاقات در دنیا سابقه داشته است.
شاید این اظهار نظر علیرضا هاشمی کارشناس پرنده شناسی بیمورد نباشد که گفته است بعید بهنظر میرسد مبهم یا غیرمبهم بودن علت مرگ پرندگان مهاجر تفاوتی برای سازمان متولی داشته باشد چراکه در همان استان مازندران که ۴۳ هزار پرنده مهاجر تلف شدند، سالانه ۵۰۰ هزار تا یک میلیون پرنده مهاجر بهصورت غیر قانونی در منطقه فریدونکنار و نقاطی دیگر در استان مازندران صید میشوند اما سازمان حفاظت محیط زیست برای جلوگیری از آن نیز اقدام تأثیرگذاری نمیکند. در این شرایط اگر علت اصلی تلفات پرندگان هم برای این سازمان مشخص باشد نیز نمیدانم چقدر میتوان امیدوار بود که اقدامی در راستای پیشگیری از آن انجام دهد.
نظر شما