۲۰ تیر ۱۳۸۶، ۱۱:۳۵

ضیاء موحد در گفتگو با مهر:

خودباختگی عاملی مهم در دور شدن از ادبیات کهن بوده است

خودباختگی عاملی مهم در دور شدن از ادبیات کهن بوده است

باز آفرینی متون منظوم و منثور کهن در دنیای امروز به خصوص برای نسل جوان می تواند تاریخ ادبیات ایران را از خطر فراموش شدن برهاند.

ضیاء موحد - شاعر، محقق و مولف - در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب افزود: مسلما بسیاری از آثار کلاسیک ایران در دو زمینه نظم و نثر نه تنها قابلیت بازنویسی دارند بلکه بهترین منابع برای مکتوب کردن آثار امروز به شمار می روند. اما اینکه کمتر به سمت بازآفرینی این آثار می رویم به دو دلیل برمی گردد. نخست نداشتن اشراف و شناخت کامل متون کلاسیک و دیگر مرعوب شدن و خودباختگی در برابر فرهنگ غربی. این دو عامل ما را از شناخت فرهنگ و ادبیات کهن خودمان دور کرده است.

این محقق ادبی و فلسفی با اشاره به مجموعه تلویزیونی "چهل سرباز" که اخیرا از صدا وسیما پخش می شود، گفت: ساخت این سریال و اساسا اقتباس هایی از داستان های منظوم و منثور کهن می تواند تاثیر به سزایی در مخاطبان جوان داشته باشد.

وی تصریح کرد: اقبال و توجه به این گونه آثار بیشتر به این خاطر است که حکایت رستم و سهراب یا به عبارت کلی تر اثر ماندگار شاهنامه به دلیل مفاهیم ارزنده درون متنی اش می تواند تا سال ها و قرن ها حرف های زیادی برای انتقال به آیندگان داشته باشد. اما متاسفانه نوجوانان و جوانان ما از این فرهنگ غنی غافل مانده و توجه چندانی به آنها ندارند.

موحد در پایان گفت: نباید تاریخ ادبیات ایران به فراموشی سپرده شود. زدودن هاله های غبار و فراموشی نیز تنها به دست قشر دانشگاهی، مدرسان و محققان می تواند انجام پذیر است. این قشر می توانند با درایت و تسلطی که بر متون کهن دارند به درستی در بازآفرینی و بخشیدن حال و هوای تازه به آنها در حفظ تاریخ ادبیات ایران کوشا باشند؛ به خصوص شعر ایران که دارای مختصات فکری پرباری است و امروز می تواند دستمایه موضوعات خوب و جدیدی واقع شود.

کد خبر 515224

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha