خبرگزاری مهر - گروه استانها- کورش دیباج: نزدیک فرا رسیدن سال نو و ایام نوروز است، هر چند خیابانهای این شهر به دلیل پیشگیری از شیوع کرونا حس و حال فرا رسیدن سال جدید و عید را نوید نمیدهد ولی ما ایرانیان در آستانه فرا رسیدن ایام نوروز چه کرونا باشد یا خیر از ماههای قبل به دنبال تغییرات و نو شدن هستیم و شروع این تغییرات از خانه تکانی و خرید لباس عید شروع میشود تا تغییر چیدمان منزل و حتی قالیشویی آقایان ولی آنچه که در این روزهای آخر سال بیشتر مورد توجه قرار میگیرد رسیدن به وزن ایده آل و خلاص شدن از چربیهای اضافه بدن برای خرید لباس مورد علاقه مان است که باعث میشود از ماهها قبل به فکر کاهش وزن خود باشیم.
کاهش وزنی که تبلیغات آن در فضای مجازی هر فرد را وسوسه میکند تا حداقل یک بار در ماههای آخر سال این گونه رژیمها را امتحان کند ولی نکتهای که قابل تأمل است چقدر این تبلیغات و دستورات رژیم غذایی صحت دارد؟ و مهمتر از آن چقدر این رژیمها توانسته فرد را به وزن ایده آل برساند؟ یکی بر اساس این نوع تبلیغات به رژیم دمنوش روی آورده، دیگری رژیم کتو را شروع کرده و حتی عدهای مدعی هستند با دریافت برنامه رژیمی یک دکتر خاص توانستهاند به سایز ایده آل خود برسند از این رو خبرگزاری مهر در این گزارش به بررسی صحت و درستی ادعای این نوع رژیمها و مهمتر از همه دلیل اینکه افراد به سوی این نوع رژیمها روی میآورند، پرداخته است.
اکثر رژیمهایی که در کانالها و صفحات فضای مجازی منتشر میشود جنبه تبلیغی و سواستفاده دارد
خانمی جوان به همراه مادرش در حالی که دارد از ویترین یکی از مانتو فروشیهای شهر بازدید میکند در پاسخ به سوال خبرنگار مهر میگوید: اکثر این رژیمها که در کانالها و صفحات فضای مجازی منتشر میشود جنبه تبلیغی و سوءاستفاده دارد و فرد باید رژیمهای غذایی که توسط منابع معتبر ارائه میشود را انجام دهد به عنوان مثال بنده هم اکنون توانستهام با انجام یکی از این رژیمها که در صفحه معتبر یکی از پزشکان ارائه شده است وزن خود را کاهش دهم.
وی در ادامه میگوید: دلیل اینکه خیلی از افراد به انجام اینگونه تبلیغات در فضای مجازی ترغیب شوند این است که رژیمهای غذایی که توسط کارشناسان تغذیه ارائه میشود بسیار زمانبر است و فرد نمیتواند در مدت زمان کوتاهی به وزن خود برسد و خانمها بیشتر دنبال این هستند که در ایام عید لباسهایی که در فروشگاهها ارائه میشود اندازه آنان باشد.
خانم دیگر یکی از دنبال کنندگان کانالهای زیبایی است، وی در این خصوص میگوید: نمیشود گفت تمامی رژیمهای که در فضای مجازی انتشار پیدا میکند غلط است زیرا وقتی دستورات غذایی که رژیمها ارائه میدهند را بررسی میکنیم در مییابیم که مواد غذایی پرکالری همچون فست فودها، برنج، نان، ماکارانی و غیره از آن حذف شده و سبزیجات و میوههایی جایگزین آن شده است و همه میدانیم که حذف این مواد غذایی پر کالری کاهش وزن را به همراه دارد ولی بعضی از رژیمها که شامل آب درمانی و سبزی خواری است بیشتر جنبه تبلیغ داشته و اشتباه است.
تصمیم به کاهش وزن به اعتماد نفس فرد بستگی دارد
دکتر منصور عبدی، رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره استان مرکزی در این باره در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان میکند: تناسب اندام چه در آقایان و چه در خانمها به چند علت بر میگردد؛ در وهله اول دید فرد به خود است، در وهله بعد دیدی که خانواده به فرد دارد و در آخر دید جامعه به فرد است. تصمیم به کاهش وزن به اعتماد نفس فرد بستگی دارد در واقع فرد با کاهش وزن خود قصد دارد روی اعتماد به نفس خود کار کند و وقتی به این هدف رسید اعتماد به نفس را در خود تقویت کرده است.
وی در ادامه میگوید: در واقع هر نوع تغییر که باعث پسندیده شدن فرد توسط جامعه شود ایجاد حس خوشایند برای فرد دارد که هم آقایان و هم خانمها به دنبال پسندیده شدن هستند ولی در خانمها بیشتر است و علت آن این است که از لحاظ روانشناسی خانمها بیشتر مایل به دیده شدن و پسندیده شدن هستند.
وی ادامه میدهد: هر نوع تغییر مثبتی که فرد در زندگی فردی و اجتماعی خود انجام میدهد باعث میشود مورد پذیرش بیشتر اطرافیان و جامعه نسبت به گذشته شود ولی نکته قابل تأمل که در اینجا است، چون تناسب اندام و لاغری بیشترین تغییرات را در ظاهر فرد دارد باعث میشود این دیده شدن و مقبولیت توسط افراد بیشتر از تغییرات دیگر به چشم بخورد و فرد بازخورد مثبت بیشتری از اطرافیان بگیرد.
عبدی با اشاره به اینکه تبلیغات لاغری و تناسب اندام با جذاب ترین شکل ممکن به مخاطب خود ارائه میشود میگوید: متأسفانه در جامعه ما در وهله اول چون بینش درست و کاملی نسبت به این مساله وجود ندارد؛ افراد زود جذب این گونه تبلیغات میشوند و به جای اینکه کمی در مورد درست بودن روش لاغری و صحت تبلیغات بررسی کنند به آن عمل میکنند.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره استان مرکزی با بیان اینکه جامعه ما به دنبال آسانترین و کوتاهترین راه ممکن برای رسیدن به اهداف خود هستند بیان کرد: بهترین راهکار ممکن برای اینکه بتوان جامعه را نسبت به اینگونه تبلیغات غلط در فضای آموزشی آگاه کرد؛ تمرکز روی آموزش است، البته آموزش به برگزاری یک کلاس و یا دوره معطوف نمیشود و باید اثرگذار بودن آموزش مورد اهمیت قرار گیرد و برگزاری جلسات و کارگاههای آموزشی در این خصوص استمرار داشته باشد.
نمیشود برای فرد یک رژیم غذایی از پیش تعیین شده بدهیم
برای بررسی بیشتر سراغ نیلوفر ساسانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی میروم، وی در مورد تبلیغات رژیم لاغری در فضای مجازی میگوید: اینگونه رژیمها که بالاخص در ماههای آخر سال بیشتر میشود اصولی و درست نیستند زیرا در علم تغذیه نمیشود برای فرد یک رژیم غذایی از پیش تعیین شده بدهیم؛ چون رژیم غذایی برای هر فردی متناسب با سن، فعالیت بدنی، قد، شرایط زندگی، وزنی که دارد، وزن ایده آل آن و حتی متناسب با نوع استخوان بندی فرد است که کارشناسان تغذیه باید براساس این فاکتورها کالری دریافتی آن را محاسبه کرده و با توجه به میزان اضافه وزنی که دارند ۵۰۰ کالری از میزان کالری فرد را کم کرده تا فرد نیم الی یک کیلو در هفته کاهش وزن داشته باشد.
وی در ادامه میگوید: در واقع ما نمیتوانیم قبل از شناخت فرد، بگوییم شما اگر این تعداد واحد غذایی را مصرف بکنید میتوانید وزن اضافی خود را از دست بدهیم، شاید در ابتدای امر فردی با انجام اینگونه رژیمها و کاهش مواد غذایی در حد دو الی سه کیلو کاهش وزن داشته باشد ولی این کاهش وزن منسجم و ماندگار نیست و به محض قطع رژیم وزن از دست رفته فرد بر میگردد.
ساسانی تصریح کرد: مسألهای که افراد با انجام اینگونه رژیمهای کاهش وزن با آن مواجه میشوند ثابت شدن وزن آنها است و پس از کاهش مقداری از اضافه وزن دیگر وزن آنها کاهش پیدا نمیکند. بخاطر همین راه، اصول رسیدن به تناسب فرد این است که هر فرد به یک کارشناس تغذیه مراجعه کند و با انجام برنامهای تغذیهای درست و تنظیم رژیم غذایی مناسب با توجه به شرایط جسمی خود برای کاهش وزن خود اقدام کند.
استاندارد کاهش وزن نیم تا یک کیلو در هفته است
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی عنوان کرد: استاندارد کاهش وزن نیم تا یک کیلو در هفته است یعنی فرد باید دو الی چهار کیلو در ماه کم کند ولی اگر فردی اضافه وزن، یا دریافت غذایی خیلی فاحشی دارد وقتی پانصد کالری از میزان کالری دریافت روزانه آن کم میکنیم میتواند به پنج الی شش کیلو در ماه کاهش وزن داشته باشد.
وی در ادامه میگوید: بالطبع فردی که دریافت مواد غذایی بیش از حد معمول دارد با انجام رژیم غذایی در روزهای اول به دلیل اینکه سیستم گوارش آن بر اساس مقدار مواد غذایی، عادت کرده است نسبت به این تغییر واکنش نشان داده و فرد در روزهای اول احساس گرسنگی میکند ولی پس از انجام این رژیم بعد از یک هفته سیستم بدنی آن به مقدار ماده غذایی جدید عادت کرده و دیگر فرد دچار گرسنگی نمیشود و کارشناسان تغذیه برای اینکه فرد احساس گرسنگی زیادی نکند در برنامه غذایی این افراد مصرف سبزیجات و میوههای کم کالری در میان وعدههای غذایی آنان توصیه میکنند.
رژیمهای لاغری غلط و سرخود باعث تحلیل عضلانی و ریزش مو میشوند
ساسانی با اشاره به اینکه انجام رژیمهای لاغری غلط و سرخود که بخشی از آن توسط فضای مجازی تبلیغ میشود اثرات نامطلوب زیادی برای فرد به همراه دارد گفت: بارزترین عوارضی که تمامی افراد پس از انجام اینگونه رژیمها با آن مواجه و به دکتر مراجعه میکنند تحلیل عضلانی، تغییر فرم بدنی و ریزش مو است و دلیل اصلی آن این است که اینگونه رژیمها گروه کربوهیدراتها را از مواد غذایی افراد حذف میکنند، در صورتیکه در علم تغذیه نباید یک یا چند گروه ماده غذایی از رژیم غذایی فرد حذف شود و باید هر پنج گروه مواد غذایی که شامل گروه نان و غلات که کربوهیدراتها هستند، میوهها، سبزیجات، گوشت و لبنیات در رژیم غذایی فرد لحاظ شود.
این متخصص تغذیه و رژیم درمانی تصریح کرد: در واقع رژیمهایی که می آیند نان، برنج و سیب زمینی را از ماده غذایی فرد حذف کرده و جای آن میوهها و سبزیجات را جایگزین میکنند، که باعث میشود سیکل چربی سوزی فرد مختل شود و به جای بافت عضلانی و ماهیچهای افراد تحلیل رود و فرد بعد از انجام رژیم فرد یک ظاهر نامتناسب و افت عضلانی شدید پیدا میکند.
برای کارشناسان تغذیه مهم است که فرد بازگشت وزن نداشته باشد
وی گفت: عوارض دیگری که انجام اینگونه رژیمها بر روی فرد دارد سیستم ایمنی آنان مختل شده و خیلی از آنان سیستم عصبی شأن دچار مشکل میشود و چون فرد به وزن ایده آل نمیرسد رژیم خود را رها کرده و باعث برگشتن به وزن اولیه میشود که در علم تغذیه ما میگوئیم اگر یک فردی ده کیلو وزن کم کند و مجدد پنج کیلو آن بر گردد آسیبش به مراتب به فرد بیشتر از این است که فرد در ماه سه الی چهار کیلو کم کند. برای کارشناسان تغذیه مهم است که فرد بازگشت وزن نداشته باشد.
۶۰ درصد مردم استان مرکزی اضافه وزن دارند
به گزارش خبرگزاری مهر؛ ولی اگر بخواهیم مشکل را ریشهای بررسی کنیم بنا به گفته کارشناس مسئول تغذیه معاونت بهداشتی علوم پزشکی استان مرکزی، ۶۰ درصد مردم استان مرکزی را مبتلا به چاقی و اضافه وزن دارند که این رقم نشان از وجود مشکل در تغذیه مردم دارد. در حال حاضر در استان مرکزی روزانه ۱۰ تا ۱۲ گرم نمک توسط مردم مصرف میشود در حالی که استاندارد آن روزانه سه تا پنج گرم است و حتی ۴۰.۲ درصد مردم هنوز نمکدان را از سفرههای خود حذف نکردهاند.
وی در بخشی دیگر از سخنانش گزارش میدهد: طبق بررسی و ارزیابی روزانه ۶۵.۷ درصد مردم استان مرکزی قند و شکر مصرف میکنند در حالی که این دو ماده دو سم سفید هستند که نباید زیاد استفاده شوند، همچنین ۴۲ درصد میانسالان استان دچار اضافه وزن و ۲۴ درصد این جامعه نیز مبتلا به چاقی هستند.
آنچه که از این گزارش بر میآید این است که تناسب اندام و روی آوردن به رژیمهای غلط و نادرست یک عامل چند وجهی است که بخشی از آن به صنعت پوشاک در کشور و ارائه سایزهای غیر معقول، بخشی دیگر به اجتماع و نگاههایی که به فرد دچار اضافه وزن شده دارد و بخش دیگر به عدم آگاهی مردم نسبت به مباحث تغذیهای بر میگردد که باعث میشود افراد سودجو از این خلاء ها نهایت استفاده را برده و برای خیلی از کاربران فضای مجازی عواقب ناخوشایندی را به همراه داشته باشند.
نظر شما