خبرگزاری مهر - گروه استانها: در سالیان گذشته به لطف بازدید مسافران و گردشگران نوروزی از مناطق و مسیر گردشگری اردبیل، توجه به پاکسازی حاشیه جادهها و این مناطق از زباله، به شکل گستردهای حداقل در حریم جادهها و مسیرهایی که در تیررس چشم مردم بود، انجام میشد و این نوید را میداد که با توسعه چنین توجهها و اقدامات خودجوش شاهد پاکسازی سایر مناطق نیز باشیم.
در همین سالها مدیران و مسئولان دستگاههای مرتبط اجرایی استان اردبیل در ستاد هماهنگی خدمات سفر و جلسات مشابه دیگر به صورت مستمر بر پاکسازی حریم جادهها و مناطق گردشگری از زباله تأکید میکردند تا این موضوع مهم تبدیل به تیتر نخست رسانهها شود؛ اما گویا فراگیری ویروس کرونا و کاهش سفرهای نوروزی بهانهای شده تا از این مسئولیت مهم شانه خالی کرده و یا دستورالعملهای لازم را با دقت و قدرت لازم اجرایی نکنیم.
تندباد نیز به جمع شدن زبالهها در نقاط خاص استان اردبیل سرعت بخشیده تا این مواد آسیب رسان که عمدتاً شامل کیسههای نایلونی هستند در مناطق مختلف جلوه گری کنند.
انباشت قاتل خاموش محیط زیست با شیوع کرونا در جادههای اردبیل
زبالههای پلاستیکی که عمدتاً از مشتقات مواد نفتی و بازیافت تفالههای پلاستیکی تولید میشوند علاوه بر پدید آوردن جلوه نامناسبی از فرهنگ و طبیعت استان، زنجیره غذایی زندگی جانداران را آلوده کرده و به آلودگی آب و خاک و رودخانهها منتج شده و در نهایت به سلامتی انسانها نیز لطمه وارد میکنند؛ به گونهای که کارشناسان از زبالههای نایلونی به عنوان تهدیدی برای بقای زمین و قاتل خاموش محیط زیست نیز یاد کردهاند.
حالا جادهها و عمده مناطق گردشگری اردبیل همانند سالهای گذشته از این زبالهها پر شده است، با این تفاوت که امسال از کسانی که به صورت خودجوش نسبت به جمعآوری زبالهها از کنار دست جادهها اقدام میکردند خبری نیست، در این میان مدیران و مسئولان محیط زیست هم هنوز در خواب زمستانی خود ماندهاند.
پاکسازی طبیعت و جمع آوری زبالهها از محیط زیست تنها بر عهده مدافعان محیط زیست یا پاکبانان نبوده و به نظر میرسد فعالیت جهادی و خودجوش این افراد در سالهای گذشته شاید به نوعی مسئولان ذیربط استان را دچار یک نوع بیتوجهی به این موضوع کرده است.
اما امیدواریم سازمانها و مجموعههای استانداری، فرمانداری و دهیاریها، شهرداریها، اداره کل محیط زیست، منابع طبیعی، کارخانهها و واحدهای تولیدی و صنعتی که در فاصله نزدیک به کارخانههای خود شاهد انباشت زباله و پسماند هستند پای کار آمده و به وظیفه مهم خود در این خصوص عمل نمایند.
همچنین علاقه مندان به طبیعت و سازمانهای مردم نهادی که پیش از این نیز نشان دادند بسترساز انجام فعالیتهای فرهنگی در جامعه هستند، میتوانند با ورود به موقع خود به این موضوع در طول سال و در ماههای مختلف و نه در دفعات محدود از طبیعتی که گذشتگان بر ما به ودیعه گذاشتهاند به شکل مطلوبی محافظت کنند.
جولان مخاطرات اجتماعی با بیاعتنایی به بهداشت محیط زیست
با این تفاسیر کوچکترین گشت و گذار در حریم جادههای استان اردبیل از جمله مسیر جاده «اردبیل به سردابه»، مبادی شهر اردبیل، رودخانه مرکز شهر و حتی مناطق گردشگری همچون «شورابیل»، عدم پاکسازی محیط از زباله و یا ناکافی بودن اقدامات انجام یافته را خبر داده و اقدام فوری را میطلبد.
این بی اعتنایی علاوه بر خدشه دار کردن زیبایی محیطهای شهری و روستایی، نشانگر کم توجهی ما به موضوع حفاظت از محیط زیست و عادی سازی ریختن زباله و پسماند و همچنین احتمال وقوع مخاطرات و آسیبهای متعدد و جبران ناپذیری است که در یک قدمی ما جولان میدهند.
نظر شما