۲۸ تیر ۱۳۸۶، ۹:۵۴

محمدرضا خالصی:

همه فهم کردن متون عرفانی در جذب جوانان به ادبیات کلاسیک موثر است

همه فهم کردن متون عرفانی در جذب جوانان به ادبیات کلاسیک موثر است

مشکل عدم خوانش متون کهن ادبیات ایران این است که منابع عرفانی ما برای جوانان جذابیتی ندارد. بنابراین اگر جنبشی تحت عنوان ساده نویسی و همه فهم کردن متون عرفانی این حرکت را سامان دهد بسیار موفق خواهد بود.

دکتر خالصی در گفتگو با خبرنگار مهر، به بیگانه شدن نوجوانان و جوانان امروز با ادب عرفانی اشاره کرد و گفت: علی الاصول زبان عارفان ابتدا بسیار ساده و روان و عامه فهم بود. بایزید بسطامی در مورد استاد خودش بوعلی سندی می گفت: من از ابوعلی علم توحید می آموختم و او از من سوره توحید. بسیاری از این گروه ساده و راحت با مردم سخن می گفتند و مردم نیز به آنها روی می آوردند: دفتر صوفی سواد و حرف نیست / جز دل اسپید همچون برف نیست.

وی در این باره توضیح داد: هجویری در " کشف المحجوب " حکایت درویشی را می گوید که در کوه های آذربایجان با ادبیات ساده عربی با خدا سخن می گفت: والله ما طلعت و لا غربت / الا و انت منی قلبی و وسواسی. اما آرام آرام این زبان تغییر یافت و زبان عارفان به گونه ای شد که با زبان های دیگر تفاوت یافت و خصوصیت ساختاری آن به گونه ای شد که آن را فقط اهل راز می دانستند و فهم آن تنها به خواص تعلق یافت.

این پژوهشگر ادبی در ادامه گفت: پس نقش و کارکرد تازه ای برای این زبان ایجاد کردند و آن این بود که برای دانستن این زبان نیاز به تحلیل رمزگونه و رازآلود کلمات و عبارات آنها بود، به همین دلیل تعدادی از شارحان آثار عرفانی اقدام به گردآوری واژه نامه ها یا استخراج اصطلاحات و تعابیر عرفانی کردند و عده ای نیز شرح این اصطلاحات را بر عهده گرفتند و توصیفی از معانی استعاره گونه ای آن اصطلاحات به دست دادند.

محمدرضا خالصی تاکید کرد: اما با معنا کردن و شرح اصطلاحات عرفا هم نمی شد به دریافت باطنی آن کلام راه یافت ، به قولی: قصه شهر سبا باز شنو از هد هد / منطق الطیر کجا کشف شود از قاموس. این دشواری بیان آرام آرام دریافت های کلامی عرفان را هم مشکل ساخت و آنها را به سمت بیان ناپذیری کشاند. این موضوع موجب شد زبان عرفان مخصوص خواص گردد و عامه مردم از این زبان دور شوند اما شعرهای تعلیمی و حکمی و تغزلات عارفان این مشکل را تا حدودی حل کرد و این اشعار توانست به قلب جامعه نفوذ کند.

وی اضافه کرد: امروز با توجه به اقبال مفرط جوانان به مکاتب عرفانی و شبه عرفانی هندی، چینی، سرخ پوستی و ... به نظر می رسد با توجه به عمق بسیار زیاد و ژرفای فراوان عرفان ایرانی اسلامی با تکیه بر این گنجینه می توان این نیاز را در کشور برای جمع کثیر علاقه مندان برآورده و ارضا کرد.

وی افزود: در دنیای جدید بیش از هر زمان دیگر انسان الینه شده در ماشینیزم، دور و غایب از ذات باقی است و بیش از هر زمان دیگر به دنبال و نیازمند آن ذات لامتغیر است. به نظر می رسد عرفان ایرانی اسلامی با توجه به گذشت هزار ساله و عمق و ژرف خود می تواند انسان سرگشته امروز را به آنچه که باقی ترین است ارجاع دهد و در طوفان کثرات و بی تعیینی های موجود پناهگاه و مامن انسان شود.

این مدرس ادبیات ادامه داد: وقتی که جهان امروز سرگرم معنویت زدایی مفرط و تهی ساختن پدیده ها از شأن و مرتبه معنوی است، عرفان ایرانی اسلامی به ضرس قاطع می تواند چاره ساز و درمانگر باشد اما این نیازمند آن است که این گنجینه های ژرف به زبان ساده امروز، قابل فهم، جذاب و همه فهم تدوین شود. جوان امروز که سخت نیازمند صلح و آرامش و پناهگاه است اگر این مفاهیم را در اختیارش بگذاریم آن را خواهد پذیرفت.

وی با اشاره به آموزه های عرفانی یادآور شد: کدام عقل سالمی است که در جهان پرتشویش امروز به این آموزه ها دست نیازد؟ خیل عظیم درمان بخشان کاذب و ناصالحی که سراسر کشور را انباشتند و در اقصی نقاط کشور استقرار یافتند، دلیل قانع کننده ای برای این است که جوانان امروز دنبال ملجا و پناهگاهی مطمئن می گردند. امروزه انسانها به صورت فطری اهمیت مراقبه تامل و تعمق را احساس می کنند.

خالصی در پایان خاطرنشان کرد: عرفان اسلامی ایرانی می تواند تضمین کننده این سرور و شادمانی ناشی از تعمق و تامل آنان در حقایق معنوی باشد. این عرفان واجد تمام ابزار لازم برای شناخت معنوی در والاترین معنای آن است و طریق برگزیده و منتخب نیل به معرفت است اما مشکل این است که منابع عرفانی ما برای جوانان جذابیتی ندارد. معتقدم اگر جنبشی تحت عنوان ساده نویسی و همه فهم کردن متون عرفانی این حرکت را سامان دهد بسیار موفق خواهد بود.

کد خبر 520385

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha