پس از استقرار رسول خدا در مدینه ، مسجد که تنها مرکز عمومی و کانون ارتباط جمعی در جامعه نوخاسته اسلامی به شمار می رفت، به عنوان پایگاه اساسی فعالیتهای تبلیغاتی مسلمانان مورد استفاده قرار گرفت. .
پیامبر اکرم در این پایگاه بزرگ تبلیغی در پرتو تعالیم آسمانی اسلام و از طریق تدریس، وعظ، ارشاد و ایراد خطبه های نماز جمعه و دیگر سخنرانی ها به نشر فرهنگ عظیم اسلامی پرداخت و با برپایی آیین های با شکوه جمعه و جماعات و تشکیل حلقه های علمی دراین مکان، مجد و عظمت آیین الهی و رسالت خویش را به نمایش گذاشت .
در پی تلاشهای تبلیغی مسلمانان در مسجد پیامبر زمینه های مناسبی برای پذیرش اسلام ازسوی دیگر افراد به وجود آمد، به طوری که هر گاه نماینده ای از سوی یکی از قبایل و اقوام برای کسب اطلاع از آیین جدید به مسجد مدینه می آمد ، بی درنگ اسلام را پذیرا می شد و به آن گردن می نهاد .
مسجد پیامبر در پرتو برنامه های ویژه ای که در راستای تربیت مبلغ داشت آنان را پس از آگاهی از قرآن و فقه اسلامی، به نقاط مختلف جزیرة العرب اعزام کرد تا در پرتو هدایت و تعلیم ، مردم آن بلاد را از ظلمت و جهل و شرک برهانند و به آغوش اسلام فراخوانند .
شواهد تاریخی گویای آن است که بر اثر فعالیتهای تبلیغی این گروه از دانش آموختگان مکتب وحی و مدرسه رسالت بود که نه تنها اسلام به سراسر جزیرة العرب راه یافت ، بلکه در فاصله کوتاهی از رحلت رسول خدا، این آیین آسمانی بخش گسترده ای از جهان آن روزگار را فراگرفت، در نتیجه این فتح فرهنگی و ایدئولوژیکی بود که مسجدها، منبرها، مجالس درس فقه، حدیث، ادبیات، کلام تفسیر، اخلاق و دیگر دانشهای اسلامی در سراسر سرزمین های قلمرو اسلام نمودار شد .
نظر شما