به گزارش خبرگزاری مهر،"وجیسلاو کوشتونیتسا" نخست وزیر صربستان ضمن استقبال ازحذف پیش نویس قطعنامه کوزوو از دستور کار شورای امنیت، آن را یک موفقیت اصولی برای کشورش و روسیه نامید.
در حال حاضرهشت سال است که از زمان بمباران ۷۸ روزه نیروهای ناتو علیه نیروهای امنیتی صرب برای بیرون راندن آنها از کوزوو می گذرد. در ماه های اخیر مارتی آهتیساری کارشناس سازمان ملل متحد طرحی را برای استقلال کامل این استان از صربستان تهیه کرد تا در شورای امنیت سازمان ملل به رای گذاشته شود اما تحولات سیاسی سبب شود تا در نهایت این پرونده از دستور کار این شورا خارج شود.
دفتر کوشتونیتسا در بیانیه ای اعلام کرد که پیروزی بزرگی در شورای امنیت بدست آمده و اساس قوانین بین المللی و همچنین حاکمیت و تمامیت ارضی صربستان حراست شده است.
در این بیانیه آمده است: "حذف این پیش نویس که باید زمینه ساز اعطای استقلال به کوزوو می شد اهمیت بسزایی برای صربستان داشته و بیانگر پیروزی حقیقت بر تلاش جهت جدا نمودن بخشی از خاک صربستان است".
آمریکا به طور اخص و غرب به طور اعم در تلاش بودند تا در شورای امنیت زمینه های استقلال این منطفه را فراهم کنند.
در پی تهدید روسیه به وتوی پیش نویس قطعنامه جدید طرح استقلال کوزوو، آمریکا و متحدان اروپائیش بحث پیرامون این پیش نویس را در شورای امنیت کنار گذاشتند.
دراین پیش نویس چهار ماه به دولت صربستان و آلبانیایی تبارهای کوزوو برای مذاکره فرصت داده شده بود و پس از آن نیز نظارت سازمان ملل بر کوزوو به اتحادیه اروپا واگذار می شد و به نوعی شرایط برای استقلال کوزوو فراهم می شد، اما روسیه اعلام کرد هر طرحی که مورد توافق صربها و آلبانیایی تبارها نباشد وتو خواهد کرد.
کارشناسان بر این باورند که اختلافات غرب با روسیه در چندین حوزه سبب شد تا غرب در پی استقلال کوزوو در خارج از چارچوب سازمان ملل بر آید.
زلمای خلیل زاد سفیر آمریکا در سازمان ملل و خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از فعال شدن گروه تماس غرب متشکل از آمریکا، روسیه، فرانسه، انگلیس، آلمان و ایتالیا خبر دادند که در بحبوحه بحران کوزوو در سالهای 99- 1998 برای مدیریت بحران تشکیل شده بود.
خلیل زاد و سولانا تاکید کرده اند که روسیه در این گروه حق وتو ندارد و غرب در شرایط مساعد تری می تواند طرح استقلال کوزوو را پیش ببرد. نمایندگان این گروه قراراست روز چهارشنبه 25 جولای گرد هم آیند.
کوشتونیتسا تاکید دارد که کشورش آماده مذاکرات جدید در مورد موقعیت حقوقی کوزوو است. در عین حال صربستان تاکید دارد که مذاکرات جدید باید تحت نظر شورای امنیت سازمان ملل متحد باشد چرا که بر اساس قطعنامه 1244 فقط شورای امنیت اختیار حل مسئله منطقه جنوبی صربستان را دارد.
"میخائیل کامینین" سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو آماده کار سازنده در گروه ارتباطی است گروهی که بررسی مسئله اعطای موقعیت کوزوو از شورای امنیت سازمان ملل متحد به آن واگذار شده است.
وی گفت: "ما معتقدیم که لغو رای گیری قطعنامه نتیجه منطقی موضع فعال ما در جهت ایجاد شراط لازم برای ادامه مذاکرات دستیابی به وفاق میان بلگراد و پریشتینا است".
کامینین اعلام کرد: "ما آمادگی خود را برای کار فعال و سازنده با همکاران در گروه ارتباط جهت یافتن راه حل واقعی مسئله کوزوو اعلام می داریم".
روز گذشته "فرانک-والتر اشتاین مایر" وزیر خارجه آلمان دردیدارخود با سرگئی لاوروف همتای روسی خود از روسیه خواست مسیر حرکت پرونده مربوط به وضع کوزوو را باز کند.
اشتاین مایر در این دیدار خواستار ادامه تلاش های گسترده ای برای دستیابی به راه حلی درباره پرونده کوزوو شد.
به هرحال خروج مسئله کوزوو از دستور کار سازمان ملل را که صربستان و روسیه از آن استقبال کردند باید آغاز فصلی دیگر در مناقشه این منطقه دانست. فصلی که هر دو طرف درگیر از آن تعریفی دلچسب و به نفع خود دارند.
نظر شما