اوایل آبان ماه گذشته بود که رئیس جمهوری در جمع مردم پیشوای ورامین گفت، اگر دانشگاه آزاد شهریه را کاهش ندهد تصمیم انقلابی خواهیم گرفت و همه ملت خوشحال خواهند شد.
اگرچه شهریه موضوع اول بحث میان دولت و دانشگاه آزاد بود اما به نظر می رسید که رئیس جمهور قصد دارد تحولات دیگری نیز در این دانشگاه ایجاد کند تا دانشگاه آزاد نیز مانند دیگر دانشگاههای کشور زیر نظر مستقیم وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت کند.
بحث کیفیت دانشگاه آزاد، هیئت امنا، رشته های تصویب شده، واحدهای جدیدالتاسیس در سراسر کشور، فارغ التحصیلان و ... همواره مورد بحث دولت و تاکید وزارت علوم برای نظارت بیشتر آنها و شفاف سازی دانشگاه آزاد بود.
از سوی دیگر، مجلس شورای اسلامی نیز هیئت تحقیق و تفحص را مامور بررسی فعالیتهای دانشگاه آزاد کرد و علیرغم حمایت 221نماینده مجلس در آذر ماه سال گذشته از دانشگاه آزاد، نتایج قابل توجهی بدست آورد.
همکاری مسئولان دانشگاه آزاد با وزارت علوم برای طراحی مدل شهریه دانشگاه، سعی در شفاف سازی فعالیتهای دانشگاه، برنامه ریزی برای جلب حمایت مسئولان و نمایندگان مجلس از یک سو و آگاهی مسئولان این دانشگاه از این بابت که محبوبیت آنها در میان دانشجویان و خانواده ها کاهش یافته باعث شده است تا دانشگاه آزاد به جای تقابل با دولت راه میانه را برگزیده و سعی درهمکاری با مسئولان داشته باشد.
بالاخره پس از ماهها بحث و جدل میان دانشگاه آزاد اسلامی و وزارت علوم بر سر فعالیتهای این دانشگاه در پایان هفته گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی شرایط توسعه کمی این دانشگاه و چگونگی فعالیت آن را تصویب کرد.
بر اساس این مصوبه، دانشگاه آزاد موظف است شاخصهای توسعه کیفی خود را شامل نسبت استاد به دانشجو، نسبت اعضای هیئت علمی تمام وقت با رتبه استادیاری و بالاتر به کل اعضای هیئت علمی، نسبت تعداد مقالات مندرج در نشریات علمی – پژوهشی به تعداد دانش آموختگان دورههای تحصیلات تکمیلی، فضاهای آموزشی و پژوهشی و… را که باید حداکثر تا پنج سال آینده محقق کند، به همراه برنامه اجرایی آن ظرف مدت شش ماه تهیه و تدوین و برای بررسی و تأیید و نظارت بر تحقق آنها ارائه دهد.
توسعه کمی دانشگاه آزاد اسلامی در زمینه افزایش تعداد دانشجو، رشتههای تحصیلی و رشته محل از تاریخ تصویب این مصوبه مشروط به ارتقای شاخص های کیفی مندرج در مواد یک و دو تا میزان مصوب وزارت علوم و بهداشت است.
به منظور ارتقاء خلاقیت و مدیریت کیفی دانشگاه و مشارکت استادان در اداره امور، دانشگاه موظف است برنامه تشکیل هیئت امنای مستقل واحدهای بزرگ استانی خود را که تحت نظارت و هدایت هیئت مؤسس دانشگاه فعالیت میکنند، حداکثر ظرف مدت 6 ماه تدوین و به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دهد. رؤسای واحدهای مزبور پس از تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی منصوب می شوند.
اگر چه در مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی به بحث هایی مانند شهریه دانشگاه آزاد که همواره یکی از بزرگترین مشکلات دانشجویان این دانشگاه بوده، نحوه تعیین ریاست و معاونین دانشگاه و مشکلاتی که هیئت تحقیق و تفحص در گزارش های اولیه خود ارائه کرده اشاره ای نشده، اما به نظر می رسد این شورا تصمیم بر رفع کاستی های گذشته گرفته و سعی دارد تا با نظارت بر نحوه فعالیت دانشگاه آزاد اسلامی و خروجی های آن مشکلات ایجاد شده در این دانشگاه را رفع کند.
.............................................
گزارش : مسعود فاضلی
نظر شما