به گزارش خبرگزاری مهر، محمد الحاج حمود که ریاست هیئت اعزامی عراق به نشست اخیر کشورهای میزبان عراقی ها در شهر امان را برعهده داشت، افزود: این نشست هیچ یک ازخواسته های هیئت عراقی برای بهبود شرایط پناهندگان وآوارگان عراقی در کشورهای میزبان آنها را به خاطر مخالفت شدید برخی کشورهای شرکت کننده برآورده نکرد.
وی ازمواضع برخی از کشورهای میزبان عراقی ها انتقاد کرد و برخورد آنها با مسئله انسانی آوارگان و پناهندگان عراقی را از منظر مادی دانست.
حمود گفت : هیئت عراقی مطالبات دولت عراق مبنی بر اعطای حق اقامت به عراقی های موجود در کشورهای میزبان آنها، بخشودگی آنها از غرامت های مالی، تسهیل در ورود و خروج عراقی ها و فراهم کردن زمینه آموزش برای فرزندان عراقی ها و تامین بهداشت آنها را در نشست مطرح کرد، اما برخی شرکت کنندگان نه تنها به این مطالبات پاسخ مثبت ندادند، بلکه به شدت با آن مخالفت کردند.
وی افزود: برخی از کشورهای میزبان عراقی ها حتی خواستار پرداخت مبالغ گزافی نظیر بیش از یک میلیارد دلار شدند و درحالی که ما از جنبه انسانی به موضوع نگاه می کنیم دیگران فقط از جنبه مادی به قضیه می نگرند.
قائم مقام وزارت امورخارجه عراق از مواضع منفی اردن در قبال مطالبات عراق ابراز تاسف کرد و گفت : متاسفانه اردنی ها بسیار موضع منفی داشتند و وقتی سایر کشورها دریافتند که کشورهای میزبان عراقی ها تا این حد موضعی منفی اتخاذ می کنند آنها نیز سکوت کردند و هیچ نتیجه از اجلاس به دست نیامد.
وی موضع اردن را باج خواهی و تلاش برای سوء استفاده از مسئله آوارگان و پناهندگان عراقی برای کسب پول توصیف کرد و اظهار داشت : موضع اردن به تمام معنی از مواضع سیاسی به دور و باج خواهانه بود و مقامهای اردنی در این نشست فرصتی یافتند تا به هیئت عراقی برای پرداخت مبالغ مالی بسیار زیاد فشار وارد کنند.
حمود خاطرنشان کرد: مواضع کشورهای غیر عرب شرکت کننده درنشست بسیار مثبت تر از برخی مواضع کشورهای کشورهای عربی میزبان عراقی ها بود.
نشست کشورهای میزبان عراقی ها دو روز پیش در اردن برگزار شد و شرکت کنندگان در پایان نشست با صدور بیانیه ای اعلام کردند: راه حل واقعی و عملی مشکل عراقی ها در کشورهای میزبان آنها بازگشت به کشورشان است که این امر به نوبه خود نیازمند برقراری امنیت وثبات در عراق است.
شرکت کنندگان افزودند: این امر (برقراری امنیت) از طریق روند سیاسی با مشارکت همه اقشار سیاسی، دینی و نژادی ملت عراق فراهم می شود که به تحقق آشتی ملی جامع منجر می شود و هرگونه راه حلی خارج از عراق موقت یا جزئی خواهد بود.
در این نشست نمایندگان سوریه، اردن و مصر (کشورهای میزبان عراقی ها) شرکت داشتند و ناظرانی از ترکیه، ایران، روسیه، ژاپن، انگلیس، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد حضور داشتند.
نظر شما