۲۲ تیر ۱۴۰۰، ۱۳:۱۸

مهر گزارش می‌دهد؛

چراغِ خاموش کتابخانه مرکزی در اصفهان/چرا اعتبار تامین نمی‌شود؟

چراغِ خاموش کتابخانه مرکزی در اصفهان/چرا اعتبار تامین نمی‌شود؟

اصفهان - چراغ‌های کتابخانه مرکزی اصفهان هفت ماه است که خاموش شده واین درحالی است که مخاطبان نمی‌توانند از منابع موجود در این مرکز استفاده کنند چرا که محلی برای جابجایی کتاب ها یافت نشده است.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها-سید ایلیا طاووسی: هفت ماهی می‌شود که قلب تپنده کتاب اصفهان درگیر پروژه توسعه مخزن است، پروژه‌ای آینده محور که البته وارد فاز فرسایشی شده و گویا کتابخانه مرکزی شهر اصفهان همچنان قصد ندارد پاتوقی برای اهالی کتاب باشد. هفت ماه است به بهانه توسعه مخزن کتابخانه مرکزی سیستم تحویل کتاب در این کتابخانه نیز تعطیل شده است و اهالی مطالعه همواره با درهای بسته روبه‌رو هستند.

زهره یکی از مشتریان دائمی کتابخانه مرکزی است، او که سابقه ۶ ساله عضویت در این کتابخانه را دارد به خبرنگار مهر می‌گوید: انتظار ما برای باز شدن درهای کتابخانه مرکزی به سر آمده، این مرکز از قابلیت‌های زیادی برخوردار است که نباید در بازه زمانی طولانی مدت تعطیل باشد.

این شهروند اصفهانی می‌افزاید: عدم فعالیت کتابخانه مرکزی کاهش فضای کتابخانه ای در شهر را محسوس‌تر کرده به گونه‌ای که من مجبورم مسیر زیادی را برای پیدا کردن کتابخانه فعال سپری کنم.

او می‌افزاید: انتظار ما این بود که ظرفیتی ایجاد شود که با ایجاد زیر ساخت الکترونیک برای این هفت ماه و با بکار گرفتن چند پیک موتوری چرخه توزیع کتاب را دامه دهند تا سرانه مطالعه از آن چیزی که هست، کمتر نشود.

مسئول تحویل کتابخانه مرکزی اصفهان که از زمان آغاز پروژه توسعه مشغول تحویل گرفتن کتب امانتی است به خبرنگار مهر می‌گوید: بیش از ۶ ماه است که مخزن کتب درگیر توسعه شده و فعلاً تحویل کتاب نداریم تا ببینیم چه می‌شود.

او ادامه می‌دهد: اگر کتابی مدنظر دارید از سایر کتابخانه ها بگیرید اینجا معلوم نیست فعلاً کی باز بشود شاید یکی دو ماه دیگر، نمی‌دانم ولی شما کتاب را از جای دیگر تهیه کنید.

بهره‌برداری از مخزن کتابخانه مرکزی در انتظار تأمین تجهیزات

رئیس گروه برنامه‌ریزی و ارزیابی عملکرد شهرداری اصفهان در خصوص طرح توسعه کتابخانه مرکزی به خبرنگار مهر می‌گوید: عملیات اجرایی و عمرانی کتابخانه تقریباً تمام شده، برای تأمین تجهیزات مشکل داریم که شهرداری مرکزی قول مساعدت داده است.

محمد مهدی توکلی می‌افزاید: قفسه‌های جدید کتاب و تجهیزات آتش نشانی دو بخش مهم از تجهیزات است که در خصوص مورد دوم اعتبار میلیاردی نیاز است و در همین راستا در صدد تأمین اعتبار از شهرداری منطقه هستیم و اگر این تأمین اعتبار انجام شود مخزن تا یک ماه و نیم تا دو ماه آینده به بهره برداری می‌رسد.

او تصریح می‌کند: کتابخانه مرکزی جز اولویت‌های اصلی شهرداری تا پایان دولت است و بودجه آن در حوزه مخزن کتاب تصویب شده است و دلیل تأخیر آن شهرداری منطقه است اما طی پیگیری‌های انجام شده پروژه در فاز مناقصه است و به زودی به چرخه بر می‌گردد.

انتقال منابع مخزن ممکن نبود

این مقام مسئول در خصوص چرایی عدم جابجایی کتب برای دسترسی مردم اظهار می‌کند: انتقال مخزن کتاب به مکان دیگر توسط خود ما بررسی شد ولی عملاً ناممکن بود زیرا کتب باید با یکسری استانداردهای خاص در بسته‌ها قرار بگیرد و این انتقال و دوباره بسته بندی و بازگشت آن حدود ۴۰ میلیون تومان هزینه نیاز داشت.

او که معتقد است با بهره‌برداری از پروژه توسعه مخزن کتابخانه مرکزی یک سوم به ظرفیت آن اضافه می‌شود، می‌افزاید: با این توسعه تا سالیان آینده کتابخانه برای مخزن مشکلی نخواهد داشت.

توکلی آب می‌کند: تا آنجایی که اطلاع دارم تأمین اعتبار نیز در حال انجام است و شهرداری منطقه در حال برگزاری مناقصه است که حداقل یک ماه طول می‌کشد و بعد از آن نیز کتابخانه با تأمین تجهیزات باز خواهد شد.

کتابخانه مرکزی اصفهان شعبه‌ای در نزدیکی خود ندارد

همچنین رئیس اداره امور کتابخانه‌ها و سالن‌های مطالعه شهرداری اصفهان در خصوص طرح توسعه مخزن کتابخانه مرکزی به خبرنگار مهر می‌گوید: کتابخانه زنده است و ما موظف هستیم جدیدترین کتاب‌ها را با توجه به بازار نشر به دست مخاطب برسانیم؛ در تمام دنیا کتابخانه‌ها بعد از مدتی دچار مشکل کمبود فضای فیزیکی می‌شوند که کتابخانه مرکزی نیز از این قاعده مستثنی نبود.

طیبه فاطمی می‌افزاید: کتابخانه‌های بزرگ جهان شعبی در نزدیکی خود دارند که در هنگام توسعه مخزن کتب به ساختمان شعبه منتقل می‌شود اما این فضا در نزدیکی کتابخانه مرکزی اصفهان وجود نداشت زیرا کتابخانه شرایط و ضوابط خاصی دارد و هیچ ملکی در اختیار شهرداری در اطراف کتابخانه مرکزی با این مشخصات نبود.

او ادامه می‌دهد: در طرح توسعه مخزن توجه جدی به آثار نفیس شده است، آثار تاریخی که قبلاً مورد غفلت بوده یا در اصفهان نبوده و الان ما میزبان آن هستیم همچون روزنامه‌های قدیمی که با درخواست از کتابخانه ملی به اصفهان برگشت.

رئیس اداره امور کتابخانه ها و سالن‌های مطالعه شهرداری اصفهان اضافه می‌کند: در حال حاضر ۲۰۰ هزار جلد کتاب در کتابخانه مرکزی اصفهان موجود است و بزرگترین منبع کتاب استان محسوب می‌شود ولی دیگر کتابخانه‌ها در این زمان به کمک آمدند تا با تأمین کتب مشترک بین کتابخانه مرکزی و کتابخانه‌های شهرداری نیاز مخاطبان را برطرف کنند.

امضای تفاهم نامه با دانشگاه‌ها برای تأمین نیاز مخاطبان

رئیس اداره امور کتابخانه ها و سالن‌های مطالعه شهرداری اصفهان که معتقد است تعطیلی کتابخانه مرکزی توسط سایر کتابخانه‌ها پوشش داده شد، می‌افزاید: برخی کتاب‌ها در مخزن کتابخانه مرکزی نیز وجود نداشت که با امضای تفاهم نامه‌ای بین شهرداری و دانشگاه‌ها و مراکز علمی مقرر شد اگر کتابی در مخزن کتابخانه‌های شهرداری نیست اما در اختیار این مراکز است در اختیار مخاطب قرار گیرد.

وی می‌گوید: در همین راستا با وجود توسعه کتابخانه مرکزی تلاش شده است کتبی به مخزن اضافه شود که سایر مراکز علمی و فرهنگی در اصفهان آن را نداشته باشند و برخی کتاب‌های قدیمی محتوایی یا کتاب‌هایی که از لحاظ کهنگی قاب استفاده نیستند در فاز توسعه از کتابخانه حذف خواهند شد.

فاطمی ادامه می هد: قاعده‌ای به نام «وجین» در فاز توسعه کتابخانه ها در سطح دنیا اعمال می‌شود که کتاب‌های چند نسخه‌ای، کتب قدیمی که محتوای قابل استفاده ندارند و کتبی که از لحاظ فیزیکی قابل استفاده نیستند در این قاعده از رده خارج می‌شوند اما این شامل همه کتاب‌ها نمی‌شود و بیشتر کتب علوم غیر انسانی از رده بیرون می‌روند.

وی تاکید کرد: تأمین منابع در کتابخانه های عمومی بسیار سخت است زیرا گستردگی مخاطبان از اقشار مختلف بسیار زیاد است و بر این اساس در راستای اضافه کردن کتب جدید باز هم احتمال عدم وجود کتابی در منابع وجود دارد زیرا همه رده‌های سنی از اقشار و دین و جایگاه‌های مختلف انواع متخلفی کتاب می‌خواهند.

رئیس گروه برنامه‌ریزی و ارزیابی عملکرد شهرداری اصفهان گفت: در پایان فاز توسعه سیستم و پرتال تحویل کتاب نیز به روز رسانی خواهد شد تا منابع جدید از طریق سامانه گسترش یافته به صورت بهتری به دست مخاطب برسد.

هر چند بهانه مسئولان برای خاموشی چراغ‌های کتابخانه مرکزی چالش کلی در کشور است اما باید توجه داشت در دورانی که اکثر مردم به دلیل محدودیت‌های کرونایی به مطالعه روی آورده‌اند نباید چنین وضعیتی برای بزرگ‌ترین ظرفیت مطالعه شهر ایجاد شود و از مسئولان درخواست داریم هر چه زودتر به وضعیت این مرکز رسیدگی کنند.

کد خبر 5255012

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha