به گزارش خبرنگار مهر در شیراز، استان فارس در سال گذشته با تولید بیش از یک میلیون و 750 هزار تن گندم با 600 هزار تن اختلاف نسبت به استان خوزستان مقام اول تولید را به دست آورد اما آنچه تا امروز مورد توجه مسئولان قرار نگرفته، مشکلاتی است که طی این سال ها وضعیت تولید و ذخیره سازی گندم را مورد تهدید قرار داده است.
فقدان سیلوهای امن کافی برای ذخیره گندم و عدم تناسب تولید گندم و سیلوهای ذخیره یکی از مشکلاتی است که روند نگهداری این محصول را با خطراتی نظیر فاسد شدن مواجه کرده است به نحوی که طی سال های گذشته بخش اعظمی از محصولات برداشت شده گندم در استان در انبارهای سر باز نگهداری شده است و بارش باران به خصوص امسال سبب فساد مقادیر زیادی از این محصول شده است.
بروز چنین اتفاقاتی در دوره های گذشته و بی توجهی مسئولان نسبت به نگهداری گندم در انبارهای امن و مسقف به جایی رسید که این امر توسط امام جمعه شیراز در خطبه های نماز جمعه تذکر داده شد.
در نمازجمعه هفته گذشته شیراز امام جمعه این شهرستان نسبت به روند نگهداری گندم فارس در سیلوهای رو باز اظهار نگرانی کرد و از مسئولان کشاورزی این استان خواست تا نسبت به پوشش مناسب این بخش از گندم های استان اقدامات لازم را انجام دهند اما بعد از سه روز از این سخنرانی، بارش شدید باران بخشی از 13 هزار تن گندمی که در منطقه فرمشگان شهرستان کوار در سیلویی رو باز ذخیره شده بود را خراب کرد و تاکنون هیچ ارگانی میزان خرابی گندم ها و خسارات وارده را اعلام نکرده است .
این مشکل تقریبا هر سال در استان فارس تکرار می شود اما امسال این مسئله بیش از گذشته خسارت وارد کرد و ناهماهنگی های بین شرکت های تعاون روستایی به عنوان متولی فرعی خرید گندم و شرکت غله به عنوان مسئول اصلی خرید بیشترین مشکل را به وجود آورد به طوری که در پی این ناهماهنگی ها نمایندگان شرکت تعاون روستایی اعلام کردند که برای حمل دوباره گندم به مراکز اصلی ذخیره دچار مشکل هستند و بیشتر این مراکز از دریافت گندم آنها خودداری می کنند در حالی که شرکت غله مدعی است، تمامی مراکز و کارخانه های فارس آماده تحویل گندم از شرکت های تعاون روستایی هستند.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: اتفاق بخش کوار ناشی از ارائه آمارهای غلط مسئولان به مرکز است و تا وقتی مسئولان استان گزارش های نادرست و غلط ارائه دهند نمی توانیم شاهد تحولات مناسبی در استان باشیم.
حجت الاسلام محمد هادی ربانی افزود: این آمارها سبب می شود مرکز نگهداری گندم، اطلاعات درستی از وضعیت برداشت و ذخیره این محصول در اختیار نداشته باشد و مشکلات استان در بخش سیلوها و برداشت گندم طی سال های گذشته به قوت خود باقی بماند.
وی ادامه داد: در حال حاضر ظرفیت سیلوهای استان فارس با تولید گندم تناسب ندارد و این موضوع باعث شده، خریداران، گندم های خود را در انبار و سیلوهای نا امن ذخیره سازی کنند که این امر سبب می شود با بارش یک باران هزاران تن گندم از چرخه تولید خارج شود.
نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: اگر مرکز نگهداری گندم و مسئولان استانی آمار و گزارش های واقعی از وضعیت تناسب سیلوها و میزان تولید گندم داشتند، امکان احداث سیلوهای مسقف و امن به منظور جلوگیری از خسارات این چنینی میسر می شد.
ربانی هشدار داد: اگر مشکلات آماری و ناهماهنگی های موجود دوباره در سال های آینده تکرار شود، شاهد سیر نزولی تولید گندم در استان فارس خواهیم بود.
وی عنوان کرد: برای تولید گندم های برداشت شده، هزینه های زیادی مانند منابع طبیعی و نیروهای انسانی صرف شده است و باید نسبت به ذخیره و نگهداری این محصول استراتژیک برنامه ریزی مناسب انجام داد.
معاون برنامه ریزی استاندار فارس نیز در این خصوص اظهار داشت: در حال حاضر مشغول انجام انتقال گندم های منطقه فرمشگان شهرستان کوار به منطقه آکبر آباد هستیم و پیش بینی می شود که این اقدام تا دو هفته آینده پایان یابد.
مجید خورسند افزود: با توجه به گزارش های ارائه شده، بخشی از قسمت های زیرین گندم که در مجاورت آب باران بودند خراب شده و در حال حاضر نیز مشغول برآورد خسارت هستیم اما پیش بینی می شود، خسارت چندانی به گندم ها وارد نشده باشد.
این مسئول ادامه داد: با توجه به تعداد سیلوهای مناسب، شرکت های تعاون روستایی در سال جاری به عنوان بازوی شرکت غله وارد عمل شدند و حدود 500 هزار تن از یک میلیون و 680هزار تن گندم فارس را خریداری و در سیلوهای خود ذخیره کردند.
خورسند خاطرنشان کرد: ناهماهنگی هایی که در حال حاضر بین شرکت غله و شرکت تعاون روستایی وجود دارد در بخش کرایه حمل و نقل و مسائل جزئی از این قبیل بوده که به زودی برطرف می شود.
نظر شما