۲۳ مرداد ۱۳۸۶، ۸:۴۰

امیرحسین فردی:

امروز نوعی ادبیات لیبرالیستی جایگزین ادبیات سوسیالیستی شده است

امروز نوعی ادبیات لیبرالیستی جایگزین ادبیات سوسیالیستی شده است

امیرحسین فردی عصر دیروز در مراسم رونمایی رمان "قطار 57 " گفت: گرچه اکنون دیگر با آن ادبیات سوسیالیستی مواجه نیستیم اما با نوعی ادبیات لیبرالیستی غربی روبرو شده ایم.

به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این مراسم امیرحسین فردی مدیر مسئول کیهان بچه ها درباره رمان قطار 57 گفت: وقتی به فضایی که اثر در آن شکل گرفته نگاه می کنیم به این نتیجه می رسیم که انقلاب اسلامی پدیده ای بود که تمام پیش بینی ها را برهم زد. در زمان پیش از انقلاب دو نوع جریان ادبی وجود داشت یکی جریان سوسیالیستی و دیگر جریان متاثر از غرب. تفاوتی که این دو با هم داشتند این بود که جریان منتسب به شرق و روسیه آرمان گرایانه اما ادبیات غرب به طور کلی از آرمان ها به دور بود .

وی افزود: تصور می کنیم در حال حاضر کارهایی متناسب با عظمت انقلاب اسلامی نوشته نشده است و این مساله بحث زیادی را می طلبد که چرا مدیران فرهنگی در اجرای وظایف خود در این زمینه کوتاهی کرده اند.

فردی تصریح کرد: چنانچه فرزندان اصیل درباره انقلاب اسلامی ننویسند دیگران باید به پررنگ کردن این مقوله بپردازند. طی دو هفته اخیر دو کتاب در خارج از کشور علیه ایران رونمایی شد بنابراین نوشتن رمان هایی متناسب با موضوع انقلاب اسلامی می تواند در زدودن هاله های ابهام موثر باشد. بنابراین می توان رمان قطار 57 را نوید جدیدی برای راهگشایی نوشتن در عرصه ادبیات انقلاب دانست.

سپس احمد دهقان نویسنده "من قاتل پسرتان هستم" درباره این کتاب گفت: وقتی به تحولات تاریخی و هنری و ادبی می نگریم می بینیم که سبک ها و مکتب های ادبی بعد از انقلاب ها رخ داده اند و داستان نویسان هم به مثابه شکارچیان خوب و ماهری از این سوژه ها استفاده کرده و آنها را مکتوب کرده اند. بنابراین این انقلاب ها بوده اند که در باروری ادبیات نقش داشته اند.

وی اضافه کرد: انقلاب اسلامی ایران دارای دستمایه های فراوانی است که نویسندگان می توانند به خوبی از آن استفاده کنند. خوشحالم که تحولاتی در زمینه رمان انقلاب اسلامی رخ داده است. این رمان با استفاده از ویژگی رئالیسم واقعیتی را پیش روی مخاطب می گسترد که برای او تا پایان داستان جالب است. در واقع نویسنده در تمام لحظات با شیطنت ادبی خود اثر را به شکل پرکششی برای خواننده ارائه می کند.

خسرو باباخانی دیگر نویسنده حاضر در این مراسم نیز گفت: ویژگی ادبیات داستانی این است که بتواند به شکلی پرکشش بر مخاطب تاثیر بگذارد. رمان رئیسی دارای این ویژگی بود. از اینها گذشته موضوع انقلاب سالها بود که در حوزه سینما و ادبیات مهجور مانده بود به طوری که در زمینه دفاع مقدس آثار تالیفی بیشتری نگاشته ایم تا انقلاب اسلامی.

وی افزود: به تازگی نهضت سازنده ای برای ماندگار کردن ادبیات انقلاب آغاز شده است. تالیف " قطار 57 " چهار سال و هشت ماه به طول انجامید و وقتی به بطن کتاب فرو می رویم به این نتیجه می رسیم که نویسنده مدت ها روی تک تک کلمات کتاب تعمق و تامل کرده است. نکته دیگر وجود دیالوگ های کتاب است. در مواقعی دیالوگ ها بسیار ملموس بیان شده است شاید به این خاطرکه رئیسی مولف کتاب در نوشتن دو حیطه فیلمنامه و داستان تبحر کافی دارد.

نوید صالحی - منتقد و روزنامه نگار، نیز در ادامه مراسم گفت: من هم رمان " قطار 57 " را پیش از چاپ خواندم. نکته جالب این است که در اغلب آثار دفاع مقدس نوعی نگاه از بالا به پایین وجود دارد اما در این داستان تعادل حفظ می شود. همچنین ارتقای انقلاب در بطن این رمان به شکل ظریف و هنرمندانه ای به تصویر کشیده شده است. وجود طنز در نثر رضا رئیسی از دیگر ویژگی های این کتاب است. به خصوص دیالوگ هایی که به شکل حساس ما بین شخصیت ها رخ می دهد خواننده را به تعجب وا می دارد.

صالحی افزود: در کتاب شخصیتی به نام دینامیک وجود دارد که رئیسی به طرز ماهرانه ای به موشکافی شخصیت او می پردازد و سرانجام مرگ او مخاطب را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. در مجموع می توان گفت این کتاب هم خاصیت رمان دارد و هم می تواند یک فیلمنامه باشد. اما اضافه می کنم که پایان این کتاب می توانست جای کار بیشتری داشته باشد. با این حال امیدواریم این جریان ادبی با درون مایه انقلاب تداوم یابد.

رضا رئیسی - نویسنده رمان - نیز در توضیح بیشتر درباره این کتاب گفت: پیش از هر چیز تصور می کنم این تبریک می بایست نصیب انتشارات سوره مهر شود زیرا فکر می کنم این انتشارات حرکت خوبی در جهت تثبیت ادبیات انقلاب آغاز کرده است. در واقع اگر می خواهیم ادبیات انقلاب روز به روز به رشد و گسترش دست یابد باید آن را به بوته آزمایش و نقد بگذاریم.

رئیسی افزود: یک پنجم رمان مربوط به پیش از انقلاب است و چهار پنجم آن حوادث پس از انقلاب را در بر می گیرد. من در یک جمله می توانم بگویم آن که آن بالا بود به من گفت و من نگارش این رمان را با قوت قلب او شروع کردم. در واقع اگر یاری خداوند نبود نمی توانستم این رمان را به پایان برم. در سال های پیش از انقلاب مظلومیت های بسیاری وجود داشت که مهجور مانده بود و من سعی کردم در این رمان آنها را تصویر کنم و شرایطی را برای مخاطب بازگو کنم که بتواند روشنگر مسائل پیرامون انقلاب اسلامی ما باشد.

به گزارش مهر، در پایان مراسم محسن مومنی نویسنده و مدیر مرکز آفرینش های ادبی حوزه هنری تهران هدیه و لوح سپاسی را از طرف حسن بنیانیان رئیس حوزه هنری به رئیسی تقدیم کرد. همچنین حق التالیف این نویسنده از طرف نشر سوره مهر به او تقدیم شد.

کد خبر 534037

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha