۲۹ مرداد ۱۳۸۶، ۱۳:۳۸

/گزارش مهر از تمرین گروه شمس/

سماع با موسیقی ایرانی به دنیا معرفی شده است

سماع با موسیقی ایرانی به دنیا معرفی شده است

خبرگزاری مهر - گروه موسیقی : گروه موسیقی "شمس" به سرپرستی "کیخسرو پورناظری"و با حضور سه سماع گر از ترکیه از روز 6 تا 8 شهریور ماه در کاخ سعد آباد کنسرت برگزار می کند.

کمتر ازیک هفته به اجرای کنسرت گروه شمس باقی مانده است و اعضای این گروه با سازهای خود در خانه پورناظری جمع شده اند و تمام قطعاتی که قرار است دراین سه شب اجرا شود را تمرین می کنند.

سرپرست گروه شمس در کامل آرامش و با دقت ریزبینانه ای، کارگروه نوازندگان، خواننده و همخوانان را زیر نظرداشت و نکاتی را به هریک تذکر می داد ؛ تهمورس پورناظری هم پیرو پدرش این نکات را در گروه  مد نظر قرار داده واجرا می کرد و به نوعی مدیریت گروه هنگام اجرا را به عهده داشت.

قطعه "آن سومرو" نخستین قطعه تمرینی اعضای گروه بود که به صورت تلفیقی از مقام های موسیقی در بخش تنبورنوازی با صدای "فرشاد جمالی" اجرا شد و کیخسرو پورناظری  در سکوت وبا اشاره های پی درپی اشکالات و یا نقاط قوت و ضعف گروه را گوشزد می کرد.

بخش نخست این تمرین با قطعه بی کلام "باران" ساخته "سهراب پورناظری" به پایان رسید این قطعه یکی از سه قطعه ای است که با حضور سماع گران ترک اجرا خواهد شد به همین دلیل در فاصله کوتاهی که برای استراحت پیش آمد از سرپرست گروه  خواستم تا درباره همراهی سماع گران ترک بگوید.

او در پاسخ به گذشته تاریخی سماع در زمان مولانا اشاره کرد و گفت : سماع به عنوان یک رقص سنتی و آئینی در زمان حضرت مولانا بسیار شایع بوده است واین نکته در اشعارش تاکید شده که سماع را از شمس تبریزی یاد گرفته است و روایت های بسیاری نیز وجود دارد که مبین این مطلب است که مولانا هنگام سماع کردن و چرخیدن و به حالت خلسه رسیدن شعر می گفته و دیگران اشعار او را می نوشتند و غزلیات شمس را نیز در حالت سماع گفته است بنابراین سماع در عرفان و اشعار صوفیه سابقه کهنی دارد ولی بنابر دلایل تاریخی چراغ این هنر آئینی توسط ترک ها تا به امروز حفظ شده است.

بنابراین چون این کنسرت را به مناسبت سال مولانا اجرا می کنیم برخود واجب دیدیم که حضور سماع گران را در این اجرا داشته باشیم به همین دلیل با ارتباطی که با رایزن فرهنگی ترکیه در سفارت این کشور برقرار کردیم توانستیم که با برخی از آنها ارتباط برقرار کنیم چراکه اغلب آنها در اقصی نقاط دنیا برنامه داشتند وما به سختی مقدمات حضور آنها در این کنسرت را فراهم کردیم.

پورناظری درادامه به چگونگی اجرای رقص سماع با موسیقی ایرانی اشاره کرد و گفت : موسیقی سماع نوع خاصی از موسیقی است که از گذشته های دور مرسوم بوده است به این معنی که موسیقی سماع با سازهای ایرانی چون عود، کمانچه ، نی ، دف و ضرب نواخته می شد تا جائی که مولانا اسم این سازها را در اشعار خود آورده است بنابراین ساز ایرانی جدا از موسیقی ایرانی معنا پیدا نمی کند و قطعا سماع با موسیقی ایرانی به دنیا صادر شده است ولی به مرور زمان لهجه بومی و منطقه ای نقطه خاصی مثل ترکیه را به خود گرفته است بنابراین موسیقی ایرانی برای سماع گران ترک نیز آشنا خواهد بود ولی در نهایت آنها با ریتم موسیقی خود سماع می کنند.   

بخش دوم تمرینات با قطعه "رامشگر" آغاز و با "ساقی" ادامه پیدا کرد و با قطعه"ای عاشقان" به پایان رسید.

اما آنچه در قسمت دوم بیش از همه جلب توجه می کرد استفاده از سازهای کوبه به شیوه جدید بود به این معنی که برخی از این سازها با اشکال هندسی متفاوت صداهای خاصی داشتند که به نوعی نمایانگر سازهای کوبه ای در مناطق مختلف دنیا بود؛ تهمورس پورناظری  نوازنده عود در توضیح چگونگی استفاده از سازهای کوبه ای گفت : چیدمان سازهای کوبه ای در کنسرت گروه شمس تجربه جدیدی بودو بر اساس فرهنگ موسیقایی مناطق مختلف کنارهم قرار گرفت مثلا ساز استوانه شکلی وجود دارد که خاص منطقه ای بومی در برزیل است و صدای باران می دهد؛ تجربه استفاده از ترکیب سازهای کوبه ای در کنسرت گروه شمس با ارکستر فیلارمونیک اوکراین شکل گرفت.

کد خبر 534543

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha