۲۶ مرداد ۱۳۸۶، ۱۲:۴۹

بانک مرکزی صادر کرد :

دستورالعمل 8 ماده‌ای عملیاتی بانکی در مناطق آزاد

دستورالعمل 8 ماده‌ای عملیاتی بانکی در مناطق آزاد

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران دستورالعمل 8 ماده‌ای درباره نحوه فعالیت اعتباری بانک‌های داخلی و خارجی در مناطق آزاد صادر کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، بانک مرکزی تصمیمات متخذه کمیته سیاستگزاری و نظارت بر بانک‌های مناطق آزاد در خصوص فعالیت‌های اعتباری ( اعم از ریالی و ارزی) در مناطق آزاد را به بانک‌های داخلی و خارجی فعال در این مناطق ابلاغ کرد.

بر اساس ماده یک این ابلاغیه، واحدهای بانکی (موضوع ماده یک دستورالعمل اجرایی عملیات پولی و بانکی در مناطق آزاد تجاری-صنعتی جمهوری اسلامی ایران) فقط مجاز به اعطای تسهیلات در مناطق از محل منابع جمع‌آوری شده در مناطق آزاد هستند.

در ماده 2 این دستورالعمل درباره نرخ سود تسهیلات در عقود مبادله‌ای (فروش اقساطی، سلف، جعاله و خرید دین) نیز حداقل سود احتمالی تسهیلات در سایر عقود، آمده است که این نرخ‌ها رأسا توسط مسئولان مربوطه تعیین خواهد شد.

بر اساس ماده دیگر این دستورالعمل، سود علی‌الحساب انواع سپرده‌های مدت‌دار رأسا توسط واحدهای بانکی تعیین و به طور قطعی تسویه خواهد شد.

این گزارش می‌افزاید: واحدهای بانکی مستقر در مناطق آزاد نمی‌توانند واحدهای بانکی در سایر نقاط کشور را به عنوان کارگزار یا نماینده خود جهت جمع‌آوری منابع تعیین نمایند و واحدهای بانکی سایر نقاط کشور نیز مجاز نیستند به نمایندگی از طرف واحدهای بانکی مستقر در مناطق آزاد نسبت به جمع‌آوری منابع اقدام نمایند.

بر اساس ماده 5 دستورالعمل کمیته سیاستگزاری و نظارت بر بانک‌های مناطق آزاد، انتقال منابع بین واحدهای بانکی مستقر در مناطق آزاد مجاز است و واحدهای مذکور مجاز نیستند منابع جمع‌آوری شده در مناطق آزاد را در خارج ازمناطق در سایر نقاط کشور به مصرف برساند.

واحدهای بانتکی می‌توانند در صورت وجود منابعی مازاد بر نیاز مناطق آزاد، این منابع را به ادارات مرکزی خود منتقل نمایند. منابع مازادی که از شعب موجود هر بانک و مسسه اعتباری غیربانکی در هر منطقه آزاد به ادارای مرکزی بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی مربوطه منتقل گردد، باید تابع قرارداد و توافق مشخص بین شعبه مربوطه و بانک یا موسسه اعتباری باشد تا شناسایی هزینه و درآمدهای مربوط به صورت شفاف امکان‌پذیر گردد؛ در این صورت برگشت این منابع از مفاد این ماده مستثنی خواهد بود.

در خصوص پرداخت تسهیلات تکلیفی، خرید، احداث و تعمیر مسکن انفرادی به اشخاص حقیقی بومی مناطق آزاد نیز ماده 6 دستورالعمل فوق، مقرر داشته که شعب بانک‌های مستقر در مناطق مذکور می‌توانند به عنوان بانک مادر و با استفاده ازمنابع متعلق به بانک مادر اقدام نمایند. نرخ سود این قبیل تسهیلات و سایر شرایط آن باید همانند موارد مشابه در سایر نقاط کشور باشد.

مجموع مانده تسهیلات و تعهدات مربوط به هر ذینفع واحد نزد کلیه واحدهای هر واحد بانکی تابع حدود مقرر در آیین‌نامه تسهیلات و تعهدات کلان است.

در آخرین ماده دستورالعمل فوق نیز آمده است: سرپرستی شعب، مدیریت بانک‌ها و موسسات اعتباری و شعب مستقل بانک‌ها و موسسات اعتباری مستقر در مناطق آزاد باید آمار سپرده‌های جمع‌آوری شده در مناطق آزاد را در پایان هرماه و برای هر شعبه به طور جداگانه و به تفکیک هر یک از مناطق و به تفکیک انواع سپرده‌ها و نرخ سود منظور شده و همچنین آمار مصارف را بر اساس نوع عقود و نرخ سود دریافتی به اداره اطلاعاتی بانکی بانک مرکزی ارسال نمایند.

کد خبر 535980

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha