علي ملك عباسي ، مدير پروژه چغازنبيل ، در گفت و گو با خبرنگار فرهنگي "مهر"، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت : از آنجا كه اين پروژه ، بزرگترين مركز مطالعه خشت در خاورميانه است ، اطلاعاتي كه در اين مورد وجود دارد ، براي علاقمندان ، محققان ، كارشناسان، دانشجويان و... ، بسيار ارزشمند خواهد بود .
وي تصريح كرد : اطلاعات موجود ، با بكارگيري و رعايت استانداردهاي جهاني ، طبقه بندي شده و كساني كه مايل به دسترسي به اطلاعات هستند ، مي توانند از طريق مراجعه به دفتر پروژه در تهران (سعدآباد) و يا هفت تپه ، اقدام كنند.
مدير پروژه چغازنبيل با يادآوري اينكه امتياز بانك اطلاعاتي ، مربوط به ميراث فرهنگي است ، گفت : به همين دليل است كه علاقمندان تنها از طريق مراجعه به دفاتر پروژه ، امكان دسترسي به اين پايگاه اطلاع رساني را خواهند داشت .
عباسي ، نقشه ، عكس ، فيلم ، لوح فشرده و اطلاعات مكتوب را، از جمله مدارك موجود در اين زمينه اعلام كرد و افزود : به اين ترتيب ، علاقمندان به راحتي مي توانند از طريق مراجه به بانك ، مدارك و اطلاعات دقيق ، كامل و جامعي را دريافت كنند.
وي در ادامه ، مطالعه بستر طبيعي چغازنبيل را از ديگراقدامات در اين پروژه عنوان و گفت : گروه هاي مردم شناسي ، محيط زيست و چشم اندازهاي طبيعي منطقه ، مشغول به كار هستند تا اطلاعات كاملي در زمينه هاي فوق جمع آوري و بدنبال آن مشخصات و قابليت هاي ويژه چغازنبيل ، بهتر از گذشته، آشكار و در اختيار عموم قرار گيرد .
عباسي همچنين در مورد مقاوم سازي بناهاي خشتي در برابر زلزله گفت : با توجه به اينكه خود من زمين شناس هستم ، به صراحت مي گويم ، مقاوم سازي بناهاي تاريخي دربرابر زلزله ، امري غير ممكن است .
مدير پروژه چغازنبيل ، با تأكيد بر اينكه هيچ بناي خشتي و سنگي را نمي توان بگونه اي مقاوم سازي كرد كه در برابر زلزله به طور كامل مقاوم شوند ، گفت : البته شايد بتوان با شيوه هايي نظير تزريق بتون و ... ، ميزان تخريب را كاهش داد .
وي يادآورشد : عدم دخل و تصرف در بناهاي تاريخي و حفظ اصالت آنها ، از اصول اوليه مرمت و نگهداري است ، بنابراين تنها كاري كه در اين مورد مي توان كرد بررسي موقعيت مكاني بنا درزمينه زلزله است كه از برنامه هاي آينده چغازنبيل نيز فعاليت در اين زمينه خواهد بود .
مدير پروژه چغازنبيل ، رسيدن به تاريخ تقريبي وقوع زلزله هاي احتمالي را از دستاوردهاي اين تحقيقات اعلام كرد و افزود : بدين ترتيب مي توانيم تا حد زيادي براي وقوع زلزله آماده شويم ، به اين طريق كه مكان را از نيروهاي انساني تخليه كرده و مستند نگاري دقيق و كاملي نيز در مورد پروژه تهيه خواهيم كرد كه اگر تخريبي در كار بود ، امر بازسازي بدون هيچ مشكلي انجام شود .
بناي تاريخي چغازنبيل ، در جنوب غربي ايران ، استان خوزستان ، 35 كيلومتري جنوب شرقي شهر باستاني شوش قرار دارد . بلند ترين نقطه اين مجموعه كه قله زيگورات است ، حدود 90 متر از سطح دريا ارتفاع دارد.
معبد چغازنبيل ، بزرگترين اثر معماري برجاي مانده از تمدن عيلامي است كه تاكنون شناسايي شده ، مصالح اصلي بنا خشت است و پوششي از آجر به منظور حفاظت ، خشت ها را در برگرفته است.
چغازنبيل در سال 1979 ، به ثبت جهاني رسيده است .
در پروژه چغازنبيل ، علاوه بر مؤسسات و مراكز متعدد داخلي ، يونسكو و بنياد اعتباري ژاپن مشاركت كارشناسي و اعتباري دارند .
مدير پروژه چغازنبيل در گفت و گو با "مهر" :
مقاوم سازي بناهاي تاريخي در برابر زلزله غير ممكن است
مدارك و اطلاعاتي كه طي 5 سال اخير در مورد پروژه جهاني چغازنبيل جمع آوري شده است ، در قالب يك بانك اطلاعاتي ، ارائه مي شود .
کد خبر 53926
نظر شما