به گزارش خبرگزاری مهر، در گزارش سازمان ملی جوانان آمده است، رسانه به عنوان بستری برای اعلام ظرفیت های موجود در حوزه جوانان، قابلیت ارائه مشاوره به دستگاههای متولی را نیز دارد. بررسی وضعیت موجود جوانان و طرح خواستهای آنان از سوی رسانه ها و در عین حال انعکاس اخبار اقدامات صورت گرفته توسط دستگاهها، ابتدایی ترین سطح همکاری دولت و رسانه است که علاوه بر فراهم آوردن امکان نقد و نظر، فرصت اعلام گزارش عملکرد و شفاف سازی فعالیت های انجام شده، خاصه در موضوع جوانان را فراهم می سازد.
در این میان جهت گیری های سازمان برای بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران و مسئولان کشوری که از نزدیک در تعامل با مجموعه بوده و یا علاقه مند به کسب اطلاعات عمیق هستند، روشن و شفاف تلقی می شود و برای برخی دیگر که به شنیده ها بسنده نموده اند و یا اصرار به طرح شعارهای فاقد پشتوانه عملی و ناممکن برای اجرا در محدوده امکانات و شرایط موجود دارند، مسیر حرکت سازمان را مبهم جلوه داده است.
از سوی دیگر موضوع اخلاقی رئیس سازمان برای پرهیز از ورود در عرصه نقد عملکرد سازمان در گذشته و ارائه ادله انحراف سازمان از مسیر ستادی و ایفای تکالیف تعیین شده قانونی به سوی اقدامات اجرایی محدود، با دامنه تاثیرگذاری اندک و در عین حال همراه با جذابیت های رسانه ای و برد تبلیغاتی گسترده، زبان تیم مدیریتی جدید سازمان را بست و موجب شد در نهایت مظلومیت پروژه ای به مراتب دشوارتر از تاسیس سازمانی، یعنی اصلاح ساختاری کم توان و پرحاشیه را به سختی به سرانجام رسانند.
برای درک بهتر شرایط فوق الذکر گزارش 650 صفحه ای تیم تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی که یک ماه پس از استقرار دولت نهم تقدیم مجلس شد و نتیجه پیگیری آن تاکنون اعلام نشده است می تواند بیانگر واقعیت فوق الذکر باشد.
برخی از دستاوردهای سازمان طی یک سال و ده ماه گذشته به شرح زیراست:
1- به فضل الهی طی سه ماه آینده پروژه تدوین برنامه های سیزده گانه ساماندهی امور جوانان که محور اصلی فعالیت های سازمان و در حقیقت فلسفه شکل گیری این مجموعه به لحاظ قانونی محسوب می شود، در مرحله اول به پایان خواهد رسید. از این میان 5 برنامه با عناوین : ساماندهی شاخص های امور جوانان، حفظ و ارتقای سلامت جسمانی، روانی- اجتماعی و معنوی جوانان، ساماندهی مطالعات علمی و پژوهشی حوزه جوانان، ارتقای نقش نهاد خانواده و شناسایی و تقویت تشکل های غیر دولتی و مردمی مرتبط با امور جوانان جمع بندی نهایی شده و برنامه ششم با عنوان اصلاح ساختار و منابع و توانمند سازی دستگاههای مسئول (دولتی - غیر دولتی) امور جوانان در حال حاضر 40 درصد پیشرفت داشته است.
2- سومین جلسه شورای عالی جوانان در دولت نهم ابتدای ماه جاری با موضوع ازدواج جوانان و به ریاست رئیس جمهور تشکیل شده و مصوبات آن به اطلاع عموم رسیده است . گفتنی است در جلسه آینده شورای عالی جوانان که مهرماه برگزار خواهد شد تصویب نهایی سه برنامه ساماندهی امور جوانان در دستورکار قرار خواهد گرفت.
3- طی دوره جدید، بیش از یکصد و بیست عنوان مطالعه و پژوهش تخصصی در حوزه جوانان انجام شده است که در اختیار حوزه های مرتبط قرار گرفته یا خواهد گرفت.
4- برنامه پیمایش ملی با شرایطی به مراتب دقیق تر و کامل تر از گذشته انجام شده که علی رغم جذابیت های رسانه ای اعلام اطلاعات و آمار بدست آمده به صورت عمومی، مدیریت سازمان به قیمت ظرف نظر کردن از فضای خبری در دسترس، صرفا مخاطبان خاص را مد نظر قرار داده است.
5- فراخوان طرح های پژوهشی با موضوعات مشخص، حمایت از پایان نامه های دانشگاهی و حوزوی با موضوعات مرتبط، 37 عنوان طرح پژوهش ملی، 40 عنوان طرح پژوهش استانی، 11 عنوان گزارش موضوعی، پیگیری روند اجرایی تهیه گزارش ملی وضعیت جوانان دو عنوان ترجمه، 9 نشست تخصصی جهت ارائه دستاوردهای پژوهشی ، 13 میزگرد تخصصی، جشنواره گزینش آثار برتر مطالعات جوانان، افزایش مراکز تخصصی – دانشگاهی مطالعات جوانان به 10 مرکز در سراسر کشور، تاسیس دو مرکز منطقه ای مطالعات جوانان و پیگیری تاسیس 8 مرکز مکمل، افتتاح 40 کتابخانه تخصصی مطالعات جوانان در کشور و بالاخره تدوین 120 عنوان پژوهش تخصصی از جمله برنامه های مطالعاتی و پژوهشی سازمان از سال 85 تاکنون محسوب می شود.
6- اصلاح چارت تشکیلاتی سازمان و ایجاد یک معاونت جدید و 12 اداره کل با موافقت سازمان مدیریت و برنامه ریزی وقت و قانونی کردن جایگاه دفاتر استانی سازمان و نظام مند ردن سیکل گردش مالی این دفاتر در کلیه استانهای کشور برای اولین بار پس از تشکیل سازمان ملی جوانان و تدوین 16 آیین نامه و شیوه نامه اداری – مالی که متاسفانه فقدان آنها مشکلات جدی در گردش کاری سامانه های سازمانی ایجاد کرده بود که از جمله خدمات ماندگار دولت نهم در سازمان ملی جوانان محسوب می شود.
7- سازمان در دوره جدید، علی رغم نقش آفرینی در خدمات بی سابقه دولت نهم به جوانان در قالب حضور کارشناسی در جلسات هیئت دولت، به واسطه توجه ویژه رئیس جمهور محترم به ارتقاء جایگاه تشکیلاتی سازمان از مشاورت به معاونت و حضور در کمیسیون های تخصصی دولت و فرآیند تصمیم سازی کشور نیازی به اطلاع رسانی در این رابطه احساس نکرده است.
8- با همت سازمان ستاد ملی ساماندهی امور جوانان پس از طی یک سیر صعودی از سال 84 در سال 85 به صورت واقعی عینیت یافت و با مشارکت نمایندگان تام الاختیار در 18 دستگاه و وزارتخانه طی 22 جلسه برگزار شده از سال گذشته تاکنون به ساماندهی وضعیت اوقات فراغت جوانان پرداخت و امسال پرونده ساماندهی ازدواج جوانان و برنامه هویت جوانان را در دستور کار قرار داده است.
9- سازمان تاکنون لازم ندانسته است به نقش خود در فرآیند طراحی ، برنامه ریزی و مشارکت با برخی دستگاههای اجرایی برای ارائه خدمات نوین به جوانانب و سرمایه گذاری های مالی در این رابطه در فضای افکار عمومی اشاره نماید. این در حالی است که خروجی این برنامه ها معمولا به نام دستگاه اجرا کننده آن شناخته می شود و از آنجایی که فضای ستادی سازمان در موضع رقابت با دستگاههای اجرایی نیست، ادامه همین روند را با تحمل برخی فشارهای روانی مطلوب می داند.
10- از آنجایی که به شکل طبیعی رسانه ها به انعکاس اخبار اجرایی و عملیاتی رغبت نشان می دهند، فضای فرابخشی، ستادی و گفتمان ساز سازمان کمتر در معرض اطلاع رسانی به افکار عمومی قرار می گیرد که در برخی موارد موجب برخی سوء برداشت ها می شود.
11- سازمان طی سال 85 (در دولت نهم) با 108 درصد افزایش اعتبار نسبت به سال 84 و طی سال جاری با 100 درصد افزایش اعتبار نسبت به سال 85 در مجموع نزدیک به 400 درصد رشد اعتبار نسبت به دولت قبل داشته که نشان دهنده توجه دولت نهم به تقویت این حوزه ستادی بوده است.
12- در سال 85 با اخصاص بودجه ای معادل نود و هفت میلیارد و چهارصد و دوازده میلیون ریال شاهد دگرگونی و شکوفایی اغلب مراکز استانی بوده ایم که در این میان با اختصاص شصت میلیارد ریال تکمیلی از سوی هیئت دولت برای اوقات فراغت جوانان نتیجه کار با سالهای 84 و ماقبل آن به هیچ وجه قابل مقایسه نمی باشد.
13- سازمان ملی جوانان در سال 85 با هدف ارتقای توانمندی های جوانان در قالب 14 فعالیت، بودجه ای معادل نود و پنج میلیارد و ششصد و سی و هفت میلیون ریال، با هدف حمایت از برنامه های اوفات فراغت جوانان در قالب 4 فعالیت، بودجه ای معادل شصت و نه میلیارد و نود و پنج میلیون ریال، با هدف حمایت از تشکل ها و مشارکت های اجتماعی جوانان در قالب 4 فعالیت ، بودجه ای معادل بیست و سه میلیارد و هفتصد و سی و پنج میلیون ریال و با هدف حمایت از خدمات مشاوره ای، تربیتی و فرهنگی در قالب 4 فعالیت، بودجه ای معادل بیست و نه میلیارد و هشتصد و یک میلیون ریال به دستگاههای مجری و نهادهای مردمی اختصاص داده است.
14 – طی سال گذشته ، تمرکز بر موضوعات فاقد متولی خاص در امور جوانان نظیر هویت، ازدواج و اوقات فراغت، تقویت سرمایه های اجتماعی و تهیه نقشه جامع سازماندهی جوانان از طریق تاسیس شورای هماهنگی تشکل های سراسری، تولید ادبیات امیدآفرین و نشاط آور در میان جوانان، جلب توجه دولت به نیازمندی های جوانان روستایی و مناطق محروم، تشکیل شورای مشترک معاونین به منظور تقویت تعاملا ت بین دستگاهی با وزارتخانه های مختلف ، پیگیری به ثمر نشستن 5 یادداشت تفاهم بین المللی ، طراحی و حمایت از برگزاری جشنواره الکترونیکی پیامبر اعظم(ص) با مشارکت 22 مجموعه و استقبال بی سابقه جوانان به عنوان حرکت فرهنگی برتر در سال پیامبر اعظم(ص) و طراحی و حمایت از جشنواره جمع آوری نظرات و پیشنهادات اجرایی دانشجویان برای بهبود خدمات دولت در راستای تشکیل کابینه 70 میلیونی و با عنوان بانک ایده، شناسایی و سازماندهی جوان یاوران در سراسر کشور و اقدام برای تشکیل شورای هماهنگی مراکز مشاوره از جمله اقدامات این مجموعه در سال گذشته محسوب می شود.
15- حمایت از تاسیس شبکه ملی اطلاع رسانی جوانان (برنا) با مشارکت خبرگزاری ایرنا به عنوان الگوی تمرکز اطلاع رسانی ارکان دولت در خبرگزاری رسمی کشور با هدف انعکاس ایده ها و مطالبات جامعه جوان کشور، اطلاع رسانی مصوبات و تصمیمات دولت در حوزه جوانان و پیگیری کیفیت اجرای آنها، ایجاد فضای مناسب جهت فعال سازی ظرفیت های خودجوش و غیر دولتی جوانان و بالاخره الگوسازی از جوانان برای جوانان و معرفی نخبگان جوان که در روز ولادت حضرت علی اکبر(ع) افتتاح خواهد شد.
16- طی سال جاری برنامه حمایت از توسعه و ارتقای سرمایه های انسانی در حوزه جوانان در قالب 3 فعالیت و با اعتبار 9 میلیارد ریال ، برنامه ارتقاء توانمند های جوانان در قالب 64 فعالیت و با اعتبار یکصد و هجده میلیارد ریال، برنامه حمایت از غنی سازی اوقات فراغت جوانان در قالب 12 فعالیت و با اعتبار یکصد و ده میلیارد و نهصد میلیون ریال، برنامه حمایت از تشکل ها و مشارکت های اجتماعی جوانان در قالب 7 فعالیت و با اعتبار یکصد و سی و پنج میلیارد ریال، برنامه حمایت از خدمات مشاورهای، تربیتی و فرهنگی جوانان در قالب7 فعالیت و با اعتبار سی و دو میلیارد و پانصد میلیون ریال و برنامه راهبردی و ساماندهی امور جوانان با اعتبار یک میلیارد و ششصد میلیون ریال در دستور کار سازمان قرار دارد که حکایت از افزایش قابل ملاحظه فعالیت های سازمان نسبت به سال گذشته دارد.
17 – سازمان علاوه بر ادامه نگاه رنگین کمانی به اقشار مختلف جوانان، موضع ستادی خود را به هر قیمتی حفظ خواهد کرد و در برابر فشار برای حمایت مالی از برخی مجموعه های بی هویت به عنوان وجه المصالحه مقاومت خواهد کرد و به عنوان یک تکلیف اساسی از مبتلا شدن به فضاهای سیاسی برای خوش آمد گروههای مختلف و درگیر شدن با فضاهای تبلیغاتی خودداری خواهد نمود.
18- اما در مورد وعده های رئیس جمهور به جوانان، دغدغه مندان را به مطالعه مصوبات سفرهای استانی رئیس جمهور و جهت گیری دقیق آن به سمت تامین نیازهای اساسی جوانان، بررسی دقیق روند حرکت سازمان ملی جوانان، خدمات صندوق مهرامام رضا(ع) ، تسهیلات اشتغال آفرین و پیشرفت شکل گیری بنگاههای زود بازده اقتصادی و انبوه مصوبات و خدمات دولت نهم به جوانان دعوت می نماییم.
19- علاوه بر توضیحات فوق الذکر 24 سفر استانی رئیس سازمان (به صورت مستقل و جدا از سفرهای دولت) به اقصی نقاط کشور و گفتگوی مستقیم با جوانان و جوان یاوران ، شرکت در جلسات شورای اداری استانها، رایزنی با مسئولان استان و غیره حکایت از عزم و اراده جدی سازمان برای ایفای وظایف قانونی دارد.
20- با عنایت به نیازمندی های عمیق و وسیع حوزه جوانان در زمینه های مختلف و ظرفیت عظیم نهفته در برنامه های ملی ساماندهی امور جوانان، شایسته است مجلس شورای اسلامی همت ویژه ای را در این رابطه صرف نماید.بدون شک اهداف برنامه های ملی ساماندهی امور جوانان در شرایطی محقق می شود که با حمایت دولت و مجلس بودجه مربوط به اجرای هر یک از بخشهای برنامه به صورت تعریف شده، ذیل ردیف بودجه دستگاههای مجری پیش بینی شود و برای اولین بار در کشور، جوانان صاحب تبصره بودجه خاص خود شوند و نظارت تخصیص این منابع مالی به سازمان سپرده شود. در این صورت بخش عمده ای از برنامه های 13 گانه طی برنامه های توسعه چهارم و پنجم قابل تحقق است. این خدمت ماندگاری خواهد بود که با تلاش و همت سازمان در بودجه سال 87 به عنوان یکی دیگر از خدمات دولت نهم به جوانان به ثبت خواهد رسید.
لازم به ذکر است ، که مدیران سازمان برای پذیرش هر نوع پیشنهاد و انتقادی در آینده که از وجاهت علمی، کارشناسی ، حرفه ای و اخلاقی برخوردار باشد آمادگی کامل داشته و قدردان توجه و عنایت دلسوزان مسائل جوانان خواهند بود.
نظر شما