۱۳ شهریور ۱۳۸۶، ۱۶:۵۱

سید محمد خاتمی:

خبرنگاران و نویسندگان بی پناه ترین بخش جامعه هستند

خبرنگاران و نویسندگان بی پناه ترین بخش جامعه هستند

رییس جمهور سابق کشورمان در دیدار جمعی از خبرنگاران مطبوعات و خبرگزاری های کشور با وی ، خبرنگاران و نویسندگان بی پناه ترین بخش جامعه خواند.

به گزارش خبرگزاری مهر، حجت الاسلام ، سید محمد خاتمی در این دیدارصمیمانه، طی سخنانی با تاکید بر اینکه در زمینه گزارش عملکرد دولت اصلاحات کارهای بیشتری می توانست صورت بگیرد؛ گفت: گرچه در گذشته و حال در وضعیتی قرار داریم که کمتر صدای ما به جامعه  می رسد.

رئیس جمهور سابق ایران افزود:در آن دوران ( دولت هفتم و هشتم) صداهای بلندی وجود داشت که می کوشید تا مسائل را به شکل دیگری جلوه دهد و نگذارد که جامعه صدای ما را درست بشنود؛ البته باید توجه داشت که در جامعه ، هنوز بطور سنتی رسانه های شفاهی و دیداری-شنیداری(بخصوص رادیو-تلویزیون) نقش مهمتری نسبت به رسانه های مکتوب دارند و صدا و سیما دارای پوشش چندین میلیون نفری است.

وی با اشاره به اینکه وسایل ارتباطی نوشتاری به لحاظ میزان تیراژ و مخاطب با وسایل ارتباطی شفاهی قابل مقایسه نیستند، افزود: بنابراین عدم تعادل در میان وسایلی که به مردم خبررسانی می کنند خیلی زیاد است و در جامعه ما نیز عادت به مطالعه کتاب و روزنامه بسیار کم است؛ یکی از معیارهای سنجش توسعه و پیشرفت به معنای امروزی آن نیز همین میزان مراجعه به منابع نوشتاری است. ما فقط از طریق بعضی رسانه ها و احیانا سخنرانیها با جامعه رابطه داشتیم که در مقابل حجم و شیوه تبلیغاتی که با ما بر سر لطف نبودند دست پایین را داشتیم.

سید محمد خاتمی گفت: تمام رسانه های نوشتاری هم در خدمت ما نبود و بخش قابل توجهی از آنها در دست جریانی قرار داشت که رسانه های دیداری و شنیداری را اداره می کرد. بنا براین یکی از مشکلات ما رساندن مطالب به مردم بود که اگر در این زمینه خیلی کار می کردیم موفقیت زیادی کسب نمی کردیم. طبیعی است که امروز وضع نا مناسب تر است؛ البته دوستان ما به مناسبت های مختلف سخن ها و گزارش های جالبی از عملکرد ها داشته اند و دارند.

رئیس جمهوری سابق کشورمان با اشاره به هجوم تبلیغات همه جانبه به مردم تاکید کرد:مساله مهمتراز اینهااست و باید به صورت عمیق تری به آن نگریست؛ باید درباره ی حجم مطالبی که در جهت تخریب افراد و جریانها به کار برده می شود و میزان تاثیرگذاری آن در مردم تحقیق کرد. چرا که در چنین فضایی رسانه ی شایعه (به معنای سخنانی که دهان به دهان در محل های اجتماعی می چرخد) خیلی کاربرد دارد که معمولا مطالب دقیقی را نیز منتقل نمی کنند.

خاتمی با اشاره به شکل گیری دنیای مجازی که باعث تفاوت دنیای امروز نسبت به گذشته شده است، اظهار داشت: امروز دسترسی مردم به دنیای مجازی بسیار گسترده شده است و در مقابل امواج رسانه ای وسیعی که دارای جهت گیری خاصی هستند؛ تمام واقعیات را منعکس نمی کنند، شبکه های ماهواره ای هم وجود دارند که صادق نیستند و هیچگونه محدودیتی هم در تخریب و دروغ گفتن ندارند .

وی افزود: با شکل گیری دنیای مجازی دسترسی به اطلاعات با هزینه و مشکل  کمتری ممکن شده است و قطع ارتباط مخاطب با آنها نیز کار دشواری است.

رئیس بنیاد باران گفت: در این شرایط اگر با کسانی که در چارچوب نظام و ضمن قبول داشتن اصول قانون اساسی مسئولیت ایجاد یک رسانه ی دوطرفه را قبول می کنند و درعین حال می خواهند به طور مستقل سخن بگویند برخورد شود، در ازای آن ،اعتماد مردم  به رسانه های رسمی کمتر می شود و اتکای مردم به منابعی که نه در اختیار نظام هستند و نه هیچگونه تعهدی در مقابل نظام، اسلام و مردم دارند و هرچه می خواهند می گویند، بیشتر می شود که موجب آثار تخریبی بیشتری برای جامعه و نظام می شود.

وی با اشاره به اینکه بحث حمایت از رسانه ها و تشکل های غیردولتی در برنامه ی سوم توسعه  بطور کلی در سیاستهای دولت ، برای این بود که جامعه چه به لحاظ سیاسی و چه به لحاظ اطلاع رسانی به یک تعادل برسد و رشد جامعه سریعتر شود.

 خاتمی افزود: اگر تشکل ها رسمی شوند تا در چارچوب نظام و قانون اساسی فعالیت کنند و بتوانند در عین انتقال درست مطالب  نقد هم بکنند جامعه امن تر و پیشرفته تر خواهد شد. معنای تشکل ها هم این نیست که از کارهای دولت فقط تعریف و تمجید کنند.
هرکدام هم با توجه به اینکه بخشی از جامعه را نمایندگی می کنند در قبال آن مسئولیت دارند و نیز برای بالا بردن دانش و آگاهی آنها نیز صاحب نقش هستند. به همین دلیل است که رسانه ها وتشکل ها ی مستقل باید مورد حمایت قرار گیرند.

وی همچنین اختصاص یک ردیف بودجه به تشکلها و حمایت از رسا نه ها را نه به معنای دولتی کردن آنها بلکه به معنای احساس نیاز به آنها و اقدامی نمادین دانست.

خاتمی گفت: جامعه ،هم باید نسبت به تشکلها احساس نیاز کند و هزینه آنها را نیز بپردازد که اگر آنها فعالیت کنند جامعه دارای تعادل خواهد شد، ضمن آنکه حکومت را بدین وسیله می توان مورد نقد و اصلاح قرارداد.

رئیس بنیاد باران تاکید کرد: وقتی که یک رسانه مستقل به نقد دولت بپردازد بیشتر از رسانه هایی که یکطرفه عمل می کنند مورد اعتماد قرار می گیرد؛در عین حال چون در برابر جامعه و نظام مسئول است مصالح را نیز رعایت می کند.

رئیس جمهوری سابق کشورمان استقبال از تاسیس خبرگزاری های مستقل را در کنار خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) و واحد مرکزی خبر در راستای این هدف ذکر کرد که به گفته وی هم موجب تقویت آن دو رسانه می شدند و هم خودشان به عنوان منبعی خبری مورد استفاده قرار می گرفتند.

رئیس بنیاد باران این اقدام را از افتخارات دولت اصلاحات خواند.

 خاتمی در ادامه گفت: دولت در این جهت اولین کاری که باید انجام می داد این بود که از خود سعه صدر نشان دهد تا انتقادپذیری در سایر بخش های جامعه هم بوجود آید.

 وی  تاکید کرد: مراجعه مردم به منابع غیرقابل اعتماد در بلندمدت زمینه های یک تخریب بزرگ اجتماعی را فراهم می آورد. بنابراین باید فضایی در کشور حاکم باشد تا خبرنگاران و روزنامه نگاران حریم امنی داشته باشند.

 رئیس بنیاد باران پیرامون برخود با مطبوعات اظهار داشت: ما نمی گفتیم که اگر روزنامه ای تخلف کرد، نباید با او برخورد کنیم ، بلکه سخن ما این بود که برخودها باید طبق قانون باشد و در این جهت هم اول؛ جرم و مفاهیمی مانند انتقاد، مصالح ملی و... باید تعریف شود تا به آسانی با هرکس نتوان برخورد کرد که این مساله باعث ایجاد فضای ناامنی برای خبرنگاران و نویسندگان می شود. دوم؛ نحوه ی برخوردها مهم است و باید در  دادگاه صالح و با حضورهیات منصفه باشد.اینها همه حرفهای درست است و سیاسیتهایی بود که از آن دفاع می کردیم.

 رئیس جمهوری سابق کشورمان با طرح این پرسش که چرا یک خبرنگار که تمام زندگی اش وابسته به یک نشریه است با یک توقیف باید دچار مشکل شود، گفت: به دلیل همین مسائل اصرار داشتیم که انجمن صنفی روزنامه نگاران وجود داشته باشد.
امروز بی پناه ترین بخش جامعه خبرنگاران و نویسندگان هستند و این ناامنی باعث می شود تا آنها به سراغ شغل دیگری بروند.

خاتمی با تاکید به اینکه اگر جریانی احساس کند که سخنی برای گفتن دارد باید وارد صحنه شود و فقط  از دور دستی بر آتش نداشته باشد، گفت: مثلا اگر جریانی در مجلس نماینده داشته باشد بوسیله آن می تواند از حقوق خود  از راههای گوناگون مانند طرح تحقیق و تفحص، نطق پیش از دستور و... دفاع کند.

وی همچنین تقدیم لوایح دوگانه در زمان ریاست جمهوری اش را در راستای اجرای درست قانون اساسی و مهار بخش هایی از قدرت و مسئولیت پذیر کردن آنها دانست که متاسفانه تصویب نشد.

رئیس سابق قوه مجریه افزود: چند سال پیش افراد زیادی به اتهام براندازی دستگیر شدند که دولت رسما اعلام کرد که آنها برانداز نیستند، اما دستگاههایی که توانایی زندان و دستگیری داشتند کار خودشان را می کردند.

 خاتمی اظهارداشت: علی رغم همه مشکلات در کشور هرکس می تواند از حقوق مشروع خود و جامعه دفاع کند وباید وارد عرصه اجتماعی شود؛ بدین جهت هم می گویم که در انتخابات باید شرکت کرد.

رئیس بنیاد باران پیرامون نتایج احتمالی انتخابات آینده مجلس تاکید کرد: نگران افکار عمومی نیستم، بلکه نگران بخشهایی هستم که اجازه رسیدن همه صداهای علاقمند به اسلام و انقلاب و جمهوری اسلامی را  نمی دهند؛البته در دراز مدت این امر به نفع هیچ کس و به خصوص حاکمیت هم نیست.

 رئیس جمهوری سابق کشورمان اظهار داشت: تردید ندارم که اگر فضای آرامی بر کشور حاکم باشد انتخاب مردم معقول خواهد بود و البته که مردم این نظام را می خواهند. اگر انتخابات آزاد باشد طبق قواعد دموکراسی هر گروهی که اکثریت را بدست آورد، مورد احترام است.

  سید محمد خاتمی در پایان این دیدار با اشاره به تهدیداتی که ایران  را تهدید می کند بر ضرورت هوشیاری مسئولان کشور در عین پافشاری بر مواضع و اصول بر تدبیرو تصمیم بر اساس خرد و منافع ملی تاکید کرد.

در این دیدار چند تن از خبرنگاران دغدغه های خود را با خاتمی در میان گذاشتند. همچنین به درخواست حاضران؛سید محمد خاتمی خاطراتی را از ایام کودکی، دوران وزارت ارشاد و ریاست جمهوری بیان کرد.
 

کد خبر 546294

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha