حجت الاسلام عباسعلی اختری عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه سخنرانی و تبلیغ به منظور تأثیرگذاری بر شنوندگان انجام می شود، اظهار داشت: علاوه بر این به عنوان فن علمی و فن خطابه در دانشگاهها نیز تدریس می شود که خود نوعی هنر به شمار می رود.
وی با اشاره به اینکه در طول تاریخ چه در جهان اسلام و چه غیر اسلام کسانی بودند که با ایراد سخنرانی و با به کار بردن ظرافتهای هنری تحولات بزرگی ایجاد کردند که توانستند سرنوشت یک ملت را عوض کنند، تصریح کرد: اموری که در تأثیرگذاری و تحول آفرینی سخنرانی تأثیر دارد متعدد است، اول ویژگیهای سخنران است، دوم ویژگیها و کیفیت مربوط به چگونگی ایراد سخنرانی و بخش سوم به محتوای سخن باز می گردد.
حجت الاسلام عباسعلی اختری در زمینه ویژگی سخنران عظمت و شخصیت گوینده را مورد توجه قرار داد که باید در نظر شنونده شخصیت علمی، سیاسی، فرهنگی و هنری داشته باشد و اهل علم و آگاهی باشد، یعنی خود باید منبع و معدن اطلاعات بوده و از وجود او علم و آگاهی بتراود، یاد آور شد: سخنران خود باید اهل فن و آشنا به موضوع باشد و با داشتن جرأت و اعتماد به نفس از حرف زدن و انتقاد کردن نهراسد .
وی با تأکید بر اینکه سخنران باید موضوع سخنرانی را مشخص کرده و مطالب فراوانی در مورد آن داشته باشد، گفت: برخورداری از روحیه خیرخواهی و پی بردن شنونده به این واقعیت و اینکه بداند او می تواند برخی از مشکلات روحی و روانی او را برطرف کند و چشمداشتی به مزایای دنیوی ندارد، تأثیر بسیاری خواهد داشت.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی داشتن جمال و زیبایی ظاهری و پوشش مناسب، زبان و بیان مطلوب را از دیگر نکات تأثیرگذار و از ویژگیهای سخنران خواند و افزود: این شخص برای سخنرانی کردن ابتدا باید اهمیت موضوع را تبیین کند، سپس به موضوع و آداب آن بپردازد. به طور مثال برای گروهی که به حج می روند ابتدا اهمیت حج را تبیین، سپس به آداب و رسوم و مناسک آن اشاره کند.
حجت الاسلام اختری ویژگی دوم را مربوط به نحوه ایراد سخنرانی و پردازش سخن خواند و با اشاره به شرایط مهم آن اظهار داشت: ورود در مطلب و آغاز سخن باید تازه، زیبا و دلنشین باشد، سخن روان و قابل درک بوده و برای آن نمونه های زیبا از کلام بزرگان، از تاریخ ملتها آورده شود. در نحوه ایراد سخن باید فصاحت داشته و واژه های بلیغ به کار برده و با توجه به مقتضای حال سخنرانی کند.
وی بخش سوم را محتوای سخن دانست که اهمیت بسیار زیادی دارد و یاد آور شد: سخن باید هدف داشته باشد، به گونه ای که سخنران باید طرحی را برای دستیابی به آن هدف در نظر گرفته و مطلبی که می گوید یا باید مطلب جدید باشد یا بیان جدیدی داشته باشد. مطلب علاوه بر گزینش، باید رسالت الهی را ابلاغ کند، یعنی ابلاغ گر پیام پیامبر اسلام و ائمه اطهار باشد .
نظر شما