مجيد نظافت ، شاعر و منتقد ادبيات در گفت و گو با خبرنگار ادبي " مهر " با بيان اين مطلب گفت : مثلا هيچ كس نمي تواند ادعا كند كه " لوركا " در شعرهايش ، فرهنگ و نگرش هاي بومي اش را لحاظ نكرده است اما مي بينيم كه اين شاعر با همين انديشه ، زبان و فرهنگ ، جهاني مي شود و شعرش از مرزهاي تعريف شده عبور مي كند.
اين شاعر با تاكيد بر اين نكته كه جهاني شدن براي شاعراني كه از تجربه بومي سرايي و تنفس در فضاي فرهنگي جامعه خود محرومند ، بيشتر به رويا شبيه است ، افزود : اگر معيارهاي داوري به طور صريح اعلام شود ، بخشي از مشكلات و شبهاتي كه در اين زمينه مطرح است ، حل خواهد شد.
نظافت با انتقاد از سهم اندك ادبيات در انتخاب كتاب سال جمهوري اسلامي ايران تصريح كرد : همان گونه كه كشتي ، به عنوان اولين ورزش در فرهنگ ما معرفي شده و از جايگاه خاصي برخوردار است ، ادبيات نيز اولين هنر ما ايراني هاست و انتظار مي رود كه مسئولان انتخاب كتاب سال ، اهميت بيشتري براي ادبيات قائل باشند و اين هنر ملي را در حاشيه نبينند.
اين شاعر و منتقد ادبيات اظهار داشت : به راستي چرا نبايد اسامي داوران و معيارهاي گزينش آنان اعلام شود ؟ آيا اين پنهان كاري كه متاسفانه از صفات ناپسند ما شرقي هاست ، شبهه نادرست بودن آراء و ديگر شبهات موجود در اين زمينه را در بين افكار عمومي ، به ويژه اهل فرهنگ ، پررنگ تر نمي سازد؟
نظافت با بيان اين كه صداقت و صراحت بايد سرلوحه كار مسئولان و داوران انتخاب كتاب سال جمهوري اسلامي باشد ، خاطرنشان ساخت : اگر ملاك انتخاب داور ، سنجيده و قابل دفاع باشد ، رودررو شدن با صاحبان آثار كنار گذاشته شده ، به هيچ وجه دشوار و غير ممكن نخواهد بود .
ادبيات و جايزه جهاني كتاب سال ( 4)
مجيد نظافت : پنهان كاري داوران كتاب سال ، شبهات را پررنگ تر مي كند
اين كه در داوري آثار ادبي ، به خصوص " شعر " معيارهاي جهاني در نظر گرفته شود ، نه تنها مانعي ندارد ، بلكه جاي خوشحالي نيز هست ، اما هيچ شاعري نمي تواند بدون توجه و تعمق در فرهنگ بومي و اصالت خود ، جهاني شود.
کد خبر 55261
نظر شما