به گزارش خبرگزاری مهر،21 آگوست(30 مرداد) بود که ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی از توافق خود درباره طرح کاری برای توضیح برخی مسائل حل نشده درباره برنامه هسته ای تهران خبر دادند. این توافق همچون گذشته با مخالفتهای آمریکا روبرو شد .
اما "محمد البرادعی" مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش خود در هشتم شهریور درباره برنامه هسته ای ایران اعلام کرد که هیچ انحرافی در برنامه هسته ای ایران وجود نداشته است، اعترافی که باز هم با واکنش شدید آمریکا به این گزارش منطقی و اتهامات جدید آن به البرادعی روبرو شد. اما البرادعی در اظهارات مکرر خود از این گزارش دفاع کرد و بر حقانیت برنامه هسته ای ایران صحه گذاشت.
نشست دوره ای شورای حکام بین روزهای 19 تا 21 شهریور هم در حالی برگزار شد که گروه متعهدها ( نم) از حقوق هسته ای ایران دفاع کردند، اما اتحادیه اروپا خواستار تعلیق غنی سازی از سوی ایران شد.
پس از آنکه آمریکا اعلام کرد که نشست گروه 1+5 ، 21 سپتامبر (30 شهریور) برگزار می شود، رسانه های غربی از افزایش شکاف و اختلاف بین فرانسه و آلمان پرده برداشتند.
روز پنجشنبه 22 شهریور، روزنامه واشنگتن پست از مخالفت چین، روسیه و آلمان با افزایش تهدیدها علیه ایران خبر داد . رویترز هم روز گذشته در تحلیلی نوشت : اختلاف و جدایی در ائتلاف قدرتهای غربی برای اعمال فشار بر ایران در جهت توقف برنامه غنی سازی خود نمایان شده،زیرا فرانسه از درخواستهای آمریکا برای دور جدید تحریمها علیه ایران حمایت می کند و این در حالی است که آلمان با آن مخالف است.
در ادامه این تحلیل آمده است : آمریکا، آلمان، فرانسه و انگلیس تلاش های دیپلماتیک را برای تنبیه ایران به زعم خود، به علت خودداری از توقف برنامه غنی سازی خود رهبری کرده اند و در متقاعد کردن چین و روسیه برای دو قطعنامه قبلی موفق بوده اند.
اما این در حالی است که تحلیلگران غربی به پافشاری ایران بر ادامه برنامه هسته ای خود و تن ندادن به درخواست این قدرتها اعتراف می کنند، چرا که تحلیلگر رویترزدر این باره نوشت : با وجود این تحریمها، ایران از توقف این برنامه که می گوید برای اهداف صلح آمیز است، خودداری کرده است.
دراین بین، موضع خصمانه فرانسه علیه جمهوری اسلامی ایران و همسو شدن با فشارهای آمریکا علیه کشورمان قابل تامل است؛"فردریک دساگنیوکس" سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه روز گذشته اعلام کرد که کشورش آماده اتخاذ اقدامهای جدید علیه ایران است. وی گفت:"ما خواستار تحریمهای جدید به عنوان اولویتی در شورای امنیت سازمان ملل متحد هستیم."
اما این در حالی بود که آلمان تصریح کرد: گفتگو درباره تحریمهای جدید در صورت همکاری ایران با شورای امنیت سازمان ملل متحد و از بین بردن تردیدها درباره برنامه هسته ای خود الزامی نیست. " مارتین یگر" سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان گفت:" آلمان در صورتی که لازم باشد آماده است تا گامهایی را علیه ایران بردارد، اما به عنوان عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی آماده است تا به ایران شانسی را بدهد تا اعتماد از بین رفته جامعه بین الملل را نسبت به برنامه هسته ای خود احیا کند."
اما دیپلماتها می گویند که برلین می خواهد تنظیم هرگونه پیش نویسی را برای قطعنامه تحریمها علیه ایران تا پس از گزارش "محمد البرادعی " به شوری حکام آژانس در ماه نوامبر به تاخیر بیندازد.
تحلیلگر رویترز می افزاید: روسیه و چین به هر حال مخالف تحریمهای جدید هستند. یک دیپلمات گفت که طی چند ماه آینده این مسئله مشخص خواهد شد که آیا ایران نسبت به شفاف سازی در فعالیتهای گذشته خود جدی خواهد بود یا خیر؟ اگر اینگونه نباشد، این مسئله اساس محکم تری را برای قطعنامه سوم ایجاد خواهد کرد.
به گفته تحلیلگران و ناظران سیاسی، این اقدام آلمان نشان دهنده دغدغه های درونی در اتحادیه اروپا نسبت به یکجانبه گرایی آمریکاست، چرا که اروپایی ها همواره نگران این یکجانبه گرایی بوده اند و مخالفت آلمان با تلاشهای واشنگتن می تواند یکی از چندین تلاش اروپا برای مخالفت با آن باشد.
نظر شما