۲۲ تیر ۱۴۰۱، ۱۲:۵۲

یادداشت؛

ایده‌ای برای مواجهه با تبلیغ بی‌حجابی

ایده‌ای برای مواجهه با تبلیغ بی‌حجابی

قزوین- تقابل با بی‌حجابی و آثار مخرب آن بر روح، جسم، روان فرد و خانواده و اجتماع و طرح ابهام و اشکال در مقابل این آثار می‌تواند یکی از راه‌های دفاع از فرهنگ حجاب باشد.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- محمدرضا ذاکر*: تهاجم همه‌جانبه به فرهنگ حجاب یکی از بارزترین نشانگاه‌های تهاجم فرهنگی غرب علیه مبانی اسلامی بوده است. تهاجم همه‌جانبه به حجاب اسلامی و حریم محرم و نامحرم و احکام مرتبط با آن قدیمی‌ترین و چالشی‌ترین سرفصل تهاجم‌فرهنگی و رسانه‌ای غرب را تشکیل داده است. چند روزی است که به دنبال تصویب قوانین مربوط به ارتقای سطح امنیت اخلاقی جامعه توسط پلیس، دعوت به کشف‌حجاب و نافرمانی‌های مدنی زنان ایرانی، در صدر توجه و تبلیغ رسانه‌های بیگانه و معاند قرار گرفته و موجی از حساسیت‌ها و واکنش‌های موافق و مخالف را در پی داشته است.

به موازات همین تهاجم سنگین و توجه رسانه‌های حریف به آن و داغ نگهداشتن این مقوله در افکار مخاطب ایرانی طی سال‌های متمادی، حجم درخور توجهی از عکس‌العمل‌ها نیز در جبهه خودی شکل گرفته است. شاهد مثال این ادعا فهرست قابل‌توجهی از انبوه تولیدات مختلف فرهنگی و رسانه‌ای بخش‌های مختلفی از حاکمیت از جمله رسانه ملی در راستای خنثی‌سازی یا حداقل کم‌اثر کردن تولیدات جبهه حریف علیه مقوله حجاب است.

حتماً شما هم بارها شاهد اجرای این کلیشه در برنامه‌های صدا و سیما بوده‌اید که چند دختر جوان و نوجوان مشغول طرح سوال و بحث و رفع شبهه با یک کارشناس مذهبی عموماً روحانی پیرامون چیستی و چرایی و لزوم رعایت حجاب هستند اما جالب اینجاست که علیرغم چند دهه برنامه‌سازی تلویزیونی و رادیویی و برگزاری صدها جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی و دانش‌آموزی، چاپ و نشر انبوهی از کتاب و انتشار هزاران مقاله و یادداشت مطبوعاتی، اما بازار شبهات و سوالات درباره لزوم حجاب اسلامی و مزایای مترتب بر آن به اندازه‌ای داغ است که گویا در نیم‌قرن گذشته و بعد از انقلاب اسلامی و استقرار حکومت اسلامی هیچکس در هیچ جا درباره حجاب اسلامی مطلبی طرح نکرده است یا به گوش مخاطب خاص ما نرسیده است و دایره شبهات حجاب جمع نمی‌شود و ما امروز مشغول پاسخ به شبهاتی هستیم که پنجاه سال پیش بودیم.

از طرفی القای مدام شبهات نظری و عملی نظیر ایجاد کمپین دعوت به کشف حجاب از طرف مقابل و عکس‌العمل‌های تدافعی از طرف جبهه خودی و استمرار و تکرار این چرخه طی نیم‌قرن گذشته بدون اینکه به نقطه پایانی برسد عاملی است که به تدریج اصل مفهوم متعالی «حجاب» را با مفهوم و مقوله پیچیده و تاریک «شبهه» همنشین کرده و اصل حجاب از ماهیت بدیهی و روشن خود فاصله گرفته و به واقعیتی شبهه‌ناک و توأم با تشکیک و اما و اگر تبدیل شده است. گویا حجاب امری غیرقطعی و ابهام‌آلود است مگر اینکه خلاف آن ثابت شود و غالباً هم اثبات آن سخت است.

بدیهی است مادامی که مدافعان و مروجان حجاب در مقام پاسخگویی و حل صورت مسأله‌ای باشند که طرف مقابل طرح کرده است و در مقابل مخالفان و منکران حجاب در مقام پرسش و ایجاد تشکیک و طرح ابهام باشند این چرخه باطل نقطه پایانی نخواهد داشت.

یکی از اشکالات اساسی نحوه مواجهه جبهه خودی با جبهه تهاجمی غرب غفلت از اصل تهاجم بی‌پروا به بنیان‌های نظری و اتاق‌های فکر و تصاحب ابتکار عمل و تعیین زمین بازی در جنگ مستقیم با دشمن است که عموماً درجا زدگی و هضم‌شدن در سیستم دفاعی و انفعالی بخصوص در مواجهه با مسائل فرهنگی را در پی دارد.

نگارنده معتقد است که تقابل با بی‌حجابی و آثار مخرب آن بر روح و جسم و روان فرد و خانواده و اجتماع و زیر سوال بردن آن و طرح ابهام و اشکال به آثار بی‌شمار و منفی بی‌حجابی می‌تواند یکی از راه‌های دفاع از فرهنگ حجاب و حیای اسلامی باشد. اینکه صورت مسأله از «اثبات مفید بودن حجاب» به «اثبات نامفید بودن بی‌حجابی و برهنگی» تغییر یابد بسیار مهم و مؤثر خواهد بود.

رهبر فرزانه و حکیم انقلاب اسلامی بارها در باب تهاجم فرهنگی و لزوم آمادگی در برابر دسیسه‌های دشمن این نکته را متذکر شده‌اند که «در برابر تهاجم فرهنگی دشمن، موج فرهنگی ایجاد کنید» و از حالت منفعلانه و پدافندی، به حالت تهاجمی و آفند به بنیان‌های نظری حریف بپردازید. از طرفی مدتی است با تشریح ابعاد مختلف جهاد تبیین، کارکردها و برکات بی‌شمار این حرکت بزرگ و تمدن‌ساز را متذکر شده و اجرای آن در جامعه را نسخه شفابخش بسیاری از مشکلات می‌دانند.

اکنون که مواجب‌بگیران و پیاده‌نظام دشمن بار دیگر به تبلیغ بی‌حجابی و تشویق دختران نجیب ایرانی به کشف حجاب و وعده نخ‌نمای آزادی انسان مشغول هستند خوب است که متولیان فرهنگی کشور به جای حل مسأله‌های تکراری و دست و پا زدن در معادلات چند مجهولی حریف و ایجاد کمپین‌های توئیتری و محکومیت بی‌حجابی در فضای مجازی با تغییر زمین بازی و بازتعریف سیستم اغنای مخاطب و به کار بستن قواعد ارتباط مؤثر با مخاطب و تبیین ارزشهای منطبق با فطرت پاک انسانی و طرح مسأله و ایجاد شبهه در فلسفه فرهنگ برهنگی و بی‌حجابی ابتکار عمل را در دست گرفته و جامعه هدف این مسأله را در شناخت دقیق و درست و به موقع راه از بی‌راه کمک کنند.

«وَ مَن اَحیاها فَکَاَنَّما اَحیاَ النَّاسَ جَمیعا» نجات یک انسان، نجات یک جامعه است. (سوره مائده آیه ۳۲)

* فعال فرهنگی و رسانه‌ای

کد خبر 5536556

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha