استادیار گروه روابط عمومی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با خبرنگار مهر، ضمن بیان این مطلب افزود: رسانه ها می توانند از راه های دیگری به جز روابط عمومی ها هم اطلاعات مورد نیاز خود را تامین کنند که ممکن است به دلایل متعددی مخدوش یا تحریف شده باشد.
وی تعداد زیاد تکذیبیه، جوابیه و تصحیح هایی که از طرف روابط عمومی ها به رسانه ها ارسال می شود را موید این ادعا عنوان کرد و گفت: هر روابط عمومی که کمتر تکذیبیه ارسال کند، نشانه آن است که جریان اطلاع رسانی کامل تری داشته است. رسانه ها بهترین ابزار برای روابط عمومی ها در رسیدن به اهداف سازمان هایشان هستند.
مهدخت بروجردی علوی بی اعتمادی مردم را به مطبوعات رد کرد و اظهار داشت: اگر اعتماد مردم به رسانه ها خدشه دار بود، بخش خصوصی حاضر به سرمایه گذاری در صنعت رسانه نمی شد.
بروجردی افزود: در صورتی که دولت از رسانه ها به صورت درست استفاده کند، اجازه نقد و بررسی به آنها بدهد و مطبوعات را ناظر بر جریان قدرت و ثروت در جامعه بداند بیشترین سود را خواهد برد.
وی با اشاره به اینکه دولت ها باید نمایندگی مردم از سوی رسانه ها را بپذیرند و نقدهای آنها را برتابند گفت: قدرت نقد و نظارت رسانه ها به صورت دایره بسته ای به قدرت امتناع افکار عمومی از طریق رسانه ها می انجامد، پس به نفع دولت هاست که به رسانه ها اجازه نقد و نظارت بر عملکردها را بدهند.
نظر شما