خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و ادب: جهانی شدن ناظر بر فرآیندهایی است که در عرصه های مختلف ظاهر شده و تلاش دارد با فراگیر ساختن فرهنگی خاص، به یکسان سازی فرهنگ ها دامن بزند. جهانی شدن را می توان یک پروسه یا فرآیند نامید.
یک نظر در مورد این پروسه این است که جهانی سازی در سال های اخیر قصد داشته تا جهان را یکپارچه و همگن نموده و آن را در خدمت اهداف سلطه جویانه خود درآورد؛ به همین سبب برخی از آن به عنوان یک "پروژه" آمریکایی یاد می کنند. آنچه در این کتاب نیز مدنظر قرار دارد نقد روند جهانی سازی از همین منظر است؛ یعنی به مثابه پروژه ای تحمیلی.
تمرکز این پژوهش بر شبکه های استانی رادیو و تلویزیون استوار است. در این شبکه ها کارکرد تنوع و تکثر فرهنگی آنها که عملکردی غیرقابل انکار در مقابله با همگون سازی جهانی سازی دارند مورد کنکاش واقع شده است.
در این کتاب تلاش شده است به موقعیت ممتاز شبکه های استانی از دو منظر اساسی نگریسته شود. اول آنکه این شبکه ها چه کارکردی در مقابل بحران های قومی داخلی می توانند داشته باشند و دوم آنکه شبکه های استانی چه نقشی در برابر تهاجم فرهنگی یا جهانی سازی ایفا می کنند؟
اثر حاضر به دو فصل کلی "جهانی سازی" و "رسانه های محلی" تقسیم شده است که موضوعات ذیل را دربرمی گیرد: فصل اول: قلمرو مفهومی جهانی سازی، نظریه های جهانی سازی، مذهب و جهانی سازی، جهانی سازی اسلامی، ابعاد اقتصادی و سیاسی و فرهنگی جهانی سازی، قلمرو مفهومی فرهنگ، تنوع و تکثر فرهنگی، همگونی فرهنگی، فرهنگ و رسانه، جهانی سازی و هویت و... ؛ فصل دوم: کارکردهای رسانه، سیاست قومی، مساله قومیت ها در ایران، قلمرو سیاست قومی، سهم شبکه های استانی در سیاست های قومی، تاریخچه و ضرورت فعالیت شبکه های استانی، آسیب شناسی این شبکه ها و... .
نظر شما