به گزارش خبرنگار مهر، امسال وزارت بازرگانی در ماه مبارک رمضان تلاش هایی از جمله اجرای طرح نظارتی ویژه این ماه را برای تنظیم بازار و راضی نگه داشتن مردم از وضعیت فعلی انجام داد. طی دو سال اخیر وزارت بازرگانی سعی در سپردن امور مربوط به ضیافت الهی به اصناف دارد اما به زعم بسیاری از کارشناسان این نهاد نتوانست به خوبی از بار مسئولیت بیرون آید.
هدف اصلی این کار این بود که اصناف با مردم همدل و همراه شده و در فضای معنوی ماه مبارک رمضان به تنظیم بازار بپردازند. اگرچه این موضوع به خوبی رخ نداد اما اعتماد وزارت بازرگانی به واحدهای صنفی خود نشانگر آغاز نوعی تعامل مثبت میان مردم و دولت به شمار می رود.
عباس قلی زاده مدیرکل تامین و توزیع کالای وزارت بازرگانی در گفتگو با مهر با تشریح عملکرد وزارتخانه متبوعش در تنظیم بازار ماه مبارک رمضان می گوید: وزارت بازرگانی به اکثر قول های خود در تنظیم بازار این ماه جامه عمل پوشانده و بر این اساس قبل از شروع ماه مبارک رمضان دو کالابرگ ویژه کالاهایی که مصرف عمده ای در این ماه دارند برای مردم اعلام کرد.
وی می افزاید: به دلیل مصرف بالای این دو کالا در ماه مبارک رمضان وزارت بازرگانی قول داد که در نیمه این ماه نیز دو کالابرگ روغن و شکر دیگر نیز اعلام کند تا کسری مردم را نیز جبران کند. این تعهد نیز به مرحله عمل رسید. قطعا در این زمینه مردم مشکلی نداشته و نخواهند داشت.
قلی زاده دلیل این امر را در نظر گرفتن نیاز مصرفی مردم بر مبنای سه ماهه در کالابرگ عنوان می کند و می گوید: وزارت بازرگانی به فاصله کمتر از یک ماه دومین کالابرگ را نیز اعلام کرد که به خاطر ماه مبارک رمضان بود.
به گفته وی، در حیطه تدارکات قبل از ماه مبارک رمضان نیز برگزاری نمایشگاهها و عرضه مستقیم کالا در آنها دیده شده بود. ارزیابی وزارت بازرگانی تاکنون مبنی بر این است که اگرچه ایراداتی به روند برگزاری در این نمایشگاهها وارد شد و مورد قبول وزارت بازرگانی نیز هست، اما احساس ما این است که باید برای نمایشگاههای بعدی تلاش بیشتری صورت گیرد تا نواقص برطرف شود؛ ولی نسبت به گذشته ها مردم رضایت بیشتری داشتند.
مدیرکل تامین و توزیع کالای وزارت بازرگانی می گوید: کمترین حجم شکایات طی سنوات گذشته از نمایشگاه امسال صورت گرفت که نشانگر این است که مایحتاج ویژه ماه مبارک رمضان مردم از نمایشگاهها تامین شده و راضی کننده برای مردم بوده است.
قلی زاده در ادامه از افزایش قیمت برخی کالاها در اواسط ماه مبارک رمضان سخن به میان آورد و تصریح می کند: این کالاها طبق برآورد وزارت بازرگانی کالاهای غیرضروری را بودند و قیمت آنها بیشتر تابع عرضه و تقاضا است، زیرا در سبد حمایت دولت قرار ندارند.
وی ادامه می دهد: رشد قیمت این کالاها نیز پس از افزایش حبابی قیمت دوباره به روند منطقی بازگشت، زیرا اگر کالایی به صورت مداوم و پایدار افزایش قیمت داشته باشد قطعا باید بازاری نیز برای مصرف در میان مردم داشته باشد اما به دلیل غیرضروری بودن این دسته از کالاها، رشد قیمت متوقف شد.
قلی زاده برنج و سبزیجات و برخی کالاهای لوکس سفره مردم در ماه مبارک رمضان را همراه با افزایش قیمت به صورت کاذب ذکر می کند و می افزاید: قیمت این کالاها به حالت نزولی رو به کاهش بوده ولی کالاهای اصلی مورد مصرف خانوارها افزایش قیمتی نداشته است.
وی می گوید: مردم خرمای مصرفی خود را در نمایشگاهها تهیه کرده بودند و به همین دلیل نیز بازار با کاهش تقاضا بر روی این محصول مواجه شد که خود به خود قیمت را نیز کنترل و کاهش می دهد. در خصوص سایر کالاهای سبد خانوار نیز همین روند حاکم است.
به گفته وی، حتی در روزهای اخر ماه مبارک رمضان نیز افزایش قیمت کالا بعید به نظر می رسید، زیرا مردم مایحتاج خود را تقریبا در اوایل یا اواسط ماه مبارک رمضان تهیه کرده و مراجعاتشان به بازار کم می شود و این خود کمبود تقاضا را در بازار سبب می شود.
قلی زاده با اشاره به کالاهایی نظیر گوشت، مرغ و مواد پروتئینی می گوید: بحث تنظیم بازار این محصولات از عهده وزارت بازرگانی خارج است؛ اگرچه وزارت جهاد کشاورزی سعی در تنظیم بازار این کالاها به نحو مطلوب داشته است.
وی می افزاید: مرغ وضعیت خوبی داشت و تقریبا قیمت آن کاهش یافت. تخم مرغ نیز که مصرفش در ماه مبارک رمضان کاهش می یابد.
مدیرکل تامین و توزیع کالای وزارت بازرگانی، تنظیم بازار ماه مبارک رمضان را با موفقیت نسبی از نظر تلاشی که وزارت بازرگانی انجام داد همراه دانست.
به گفته وی، سیاست دولت نهم مبنی بر سپردن کارها به دست مردم است و تلاش دو سال اخیر وزارت بازرگانی حضور بیشتر اصناف به عنوان بخش مردمی بازرگانی کشور در صحنه تنظیم بازار است که البته این کار نیاز به فرهنگ سازی و برنامه ریزی دارد.
در این راستا اگرچه ماه مبارک رمضان، امسال نیز همانند سال های اخیر با کمی و کاستی های بسیاری سپری شد و کشور همچون سنوات قبل علیرغم تلاش های وزارت بازرگانی با برخی از نارسایی ها در خصوص تنظیم بازار مواجه شد، اما آنچه مسلم است تنظیم بازار را نمی توان یک شبه صورت داد و یک شبه آن را به مجموعه هایی به غیر از بدنه وزارت بازرگانی که به عنوان نماینده دولت به موضوع تنظیم بازار می پردازد، سپرد.
اما روی دیگر سکه تنظیم بازار به اصناف برمی گردد که به اعتقاد کارشناسان موفقیت چندانی در این زمینه حاصل نشد. اگرچه باید به اصناف نیز حق داد تا بتوانند خود را در این طرح به مرور زمان مطرح کنند. اصناف در ایران سالیان سال بدون مسئولیت هایی این چنینی به کار خود ادامه می دادند؛ بنابراین باید به آنها نیز فرصت داد تا بتوانند جایگاه خود را در این عرصه یافته و به خوبی به ایفای مسئولیت بپردازند.
در این راستا، فرجی رئیس مرکز اصناف وزارت بازرگانی معتقد است که وزارت بازرگانی در دولت نهم اهتمام جدی برای استفاده از ظرفیت های اصناف، اتحادیه ها و مجامع امور صنفی دارد.از سوی دیگر اصناف نیز در تنظیم بازار سال جاری با تمامی توان خود را وارد میدان شده و تا حدی موجب کاهش تورم و افزایش قیمت ها به صورت کاذب شدند.
وی می افزاید: به واقع امسال علیرغم شوک عظیم وارده به بازار، کشور کمترین نوسان در قیمتها را شاهد بود و حتی در برخی از کالاها نیز قیمت ها کاهش یافت.
در ادامه محمد آزاد رئیس شورای اصناف کشور نیز نقدهایی بر عملکرد دولت در سپردن کارهای مربوط به تنظیم بازار ماه مبارک رمضان به اصناف مطرح می کند. وی معتقد است طبق برنامه ای که از قبل اعلام شده بود، قرار بود مواد پروتئینی، روغن، شکر و برنج توسط وزارت بازرگانی و نهادهای زیرمجموعه دولت در اختیار نمایشگاههای ویژه ماه مبارک رمضان قرار گیرد تا برای مردم کشش بیشتری برای حضور در نمایشگاه ایجاد شود از سوی دیگر در کنار کالاهایی که اصناف عرضه می کنند مردم بتوانند کالاهای یارانه دار را نیز به مناسب حلول ماه مبارک رمضان از نمایشگاه دریافت کنند.
وی می افزاید: این موارد در سطحی که معین شده بود انجام نشد. اما ارگانها در استانهای محلی خیلی خوب کار را انجام دادند و حتی تولیدکنندگان گوشت مرغ و تخم مرغ در بیشتر استانها به صورت داوطلبانه مرغ را به صورت گرم با کیفیت بالا و قیمت مناسب به مردم ارائه کردند.
به هر حال، اصناف در ایران سالیان سال بدون مسئولیت هایی این چنینی به کار خود ادامه می دادند؛ بنابراین باید به آنها نیز فرصت داد تا بتوانند جایگاه خود را در این عرصه یافته و به خوبی به ایفای مسئولیت بپردازند.
نظر شما