لحظه شماري تا پيروزي :
در چنين روزي در سال 1357 ه ش در تمام شهرستانها ، راهپيمايي و تظاهرات به طرفداري از آيت الله العظمي امام خميني و عليه رژيم و دولت بختيار همچنان ادامه يافت .
امام خميني ره در چنين روزي در سال 1357 در مدرسه علوي تهران به مناسبت معرفي آقاي مهدي بازرگان به عنوان نخست وزير دولت موقت و در حضور بيش از چهار صد تن از خبرنگاران داخلي و خارجي رژيم پهلوي را رژيمي غير قانوني دانستند ، اطاعت از دولت موقت را واجب شمردند و تصريح كردند : ايشان ( بازرگان ) را كه من قرار دادم واجب الاتباع است ، ملت بايد از او اتباع كند . يك حكومت عادي نيست يك حكومت شرعي است ، بايد از او اتباع كنند . مخالفت با اين حكومت مخالفت با شرع است ، قيام بر عليه شرع است ...
ايشان در پاسخ به پرسش خبرنگاري مبني بر اين كه اگر كساني مثل ارتش دولت موقت را نپذيرند چه خواهد كرد ، فرمودند : ارتش چنان عملي را نخواهد كرد و اگر بكند اول از طرف خدا مجازات خواهد شد و ثانيا در موقع مقتضي ، جزايي را كه قانون اسلام تعيين كرده است اجرا مي كنيم و اگر خداي نكرده چنين كردند ، اعلام مي كنيم .
مهندس بازرگان پس از دريافت فرمان نخست وزيري گفت: خداي بزرگ را شكر مي كنم كه چنين اعتبار و حسن شهرتي را كه به هيچ وجه اهليت و لياقت آن را نداشتم به من ارزاني داشته و همين موهبت الهي باعث شده كه آيت الله ابراز اعتماد و ار جاع چنين ماموريتي را به بنده عنايت بفرمايند و همچنين تشكر از ملت ايران مي كنم . قاعدتا با توجه به جثه ضعيف و نواقص و معايب خودم نمي بايستي قبول اين مسووليت را كرده و زير بار چنين اموري رفته باشم . مهندس بازرگان رييس دولت موقت در پاسخ به مصاحبه بختيار كه گفته بود رييس دولت را دستگير مي كنم گفت : از اين اخطار نمي ترسم اگر تهديد مي خواهد بكنند به چيز ديگري ما را تهديد كنند اين چيز خيلي كوچكي است . بارزگان نخست وزيردولت موقت با تشريح بر نامه و وظايف دولت موقت گفت : از وظايف عمده دولت موقت اين است كه يك همه پرسي برپا كند تا نظر مردم را در باره تغيير رژيم وتحول آن به جمهوري دموكراتيك اسلامي بپرسد . سپس اين وظيفه را خواهد داشت كه انتخابات مجلس موسسان را برگزار كند . مجلسي كه قانون اساسي آينده را تدوين خواهد كرد و وظيفه سوم نيز انتخابات براي مجلس خواهد بود كه به موجب قانون اساسي جديد تشكيل مي شود و پس از تشكيل اين مجلس دولت رسمي تعيين خواهد شد .
حضرت امام خميني ره همچنين در اين روز در مدرسه علوي تهران در جمع علماي خوزستان و جمعي از مردم، حفظ وحدت كلمه را وظيفه اي همگاني دانستند و پس از آن به تشريح جنايات جبران ناپذير شاه در كشور ايران پرداختند .
ايشان همچنين در مدرسه علوي تهران در جمع روحانيان و جمعي از پرسنل نظامي و يازده تن از نمايندگان مستعفي مجلس شوراي ملي ، لزوم تبعيت از دولت موقت را ياد آور شدند . در همين روز مجلس شوراي ملي در جلسه علني خود لوايح مربوط به انحلال سازمان اطلاعات و امنيت كشور يا ساواك و محاكمه نخست وزير، وزيران و مقامات عاليرتبه را تصويب كرد.
در گذشت آيت الله ميرزا حسن شيرازي ( ميرزاي بزرگ ) :
در چنين روزي در سال 1273 ه ش آيت الله ميرزا حسن شيرازي ، مرجع بزرگ تقليد و قهر مان جنبش تنباكو ديده از جهان فروبست .
مـيـرزا مـحـمـد حـسن بن ميرزا محمود بن محمد اسماعيل حسيني شيرازي از علماي عاليقدر شيعه در پانـزدهم جمادى الاولى سال 1230 ه ق در شيراز ديده به جهان گشود . ايشان پس از طي مقدمات علوم در حوزه هاي علميه شيراز و اصفهان به عراق رفت و در آنجا به سلك شاگردان شيخ انصاري اعلي الله مقامه الشريف در آمد . وي در سال 1291 ه ق در سامره اقامت گزيد و در آنجا به به تدريس و تعليم مشغول بود . آن فقيه فرزانه حـدود بيست و سه سال مرجع شيعيان جهان بود و در دوره علمي خويش شاگردان بسياري را تربيت كرد كه از ميان آنها مي توان به آخوند مـلا مـحمد كاظم خراسانى ، سيدمحمد كاظم طباطبائى يزدى ، حاج ميرزا حـسـيـن سـبزوارى ، سيد محمد فشاركى رضوى ، ميرزا محمد تقى شيرازى و... اشاره كرد . آن عالم رباني از خود آثار گرانبهايي به جاي نهاده است كه از ميان آنها مي توان به رسالاتي مبسوط در ابواب مختلف فقهي ، حاشيه اى بر نجاة العباد و تعليقه اى بر كتاب معاملات آقا وحيد بهبهانى اشاره كرد . شاگردان ايشان نيز بسياري از دروس ايشان را به رشته تحرير در آوردند كه منتشر شده اند . ازمهمترين وقايع زندگي اين عالم رباني واقعه تنباكو(رژي) است كه به عنوان جنبش تنباكو و سر سلسله جنبش هاي آزادي خواهانه در تاريخ معاصر ايران مشهور است . واقعه از اين قرار است كه در تابستان سال 1308 ه ق تالبوت يك سرگرد انگليسي به ناصر الدين شاه پيشنهاد امتياز انحصاري خريد و فروش توتون و تنباكو در سراسر ايران به مدت پنجاه سال را داد . شاه نيز با تشويق ديگران اين قرار داد را پذيرفت و شركت انگليسي تالبوت موظف شد سالانه خواه سود كند يا نه مبلغ 150 هزار ليره انگليسي و نيز يك چهارم سود سالانه خود را به ايران پرداخت كند . با انتشار خبر ، بسياري از علما و مردم بر آشفتند . در همين هنگام ميرزاي بزرگ با صدور فتوايي در مقابل اين دسيسه ايستاد .
متن حكم :
بـسـم اللّه الـرحمن الرحيم , اليوم استعمال تنباكو و توتون , باى نحو كان , در حكم محاربه باامام زمان صلوات اللّه و سلامه عليه است حرره الاقل محمد حسن الحسينى .
با صدور اين فتوا مردم مبارزه سياسي عليه قراداد استعماري امتياز تنباكو را يك وظيفه شرعي و تكليفي الهي دانستند و قليان ها را شكسته و توتون و تنباكو را را به آتش كشدند . ناصر الين شاه نيز مجبور شد با پردات غرامتي اين قرار داد را فسخ كند . فتواي تاريخي اين مرجع بزرگوار در تحريم تنباكو فاجعه اي را كه در سال 1309 ه ق به دست ناصر الدين شاه قاجار با واگذاري امتياز دخانيات ايران به مدت پنجاه سال در حال شكل گرفتن بود در نطفه خفه كرد .
امام خمينى (ره ) در اين باره فرمودند:آن مرحوم كه در سامره تنباكو را تحريم كرد ، براى اين كه ايران را تـقـريـبـا در اسارت گرفته بودند ، به واسطه قرار داد تنباكو و ايشان يك سطر نوشتند كه تنباكو حرام است و حتى بستگان خود آن جائر (ناصر الدين شاه ) هم و حرمسراى آن جائر ترتيب اثر دادند بـه آن فتوا و قليانها را شكستند و دربعضى جاها تنباكوهايى كه قيمت آن هم زياد بود در ميدان آوردنـد و آتـش زدنـد وشـكست دادند آن قرارداد را و لغو شد قرارداد و يك چنين چيزى و آنها ديـدنـد كـه يـك روحـانـى پـيرمرد در كنج دهى از دهات عراق يك كلمه مى نويسد و يك ملت قيام مى كند و قراردادى كه مابين شاه جائر و انگليسيها بوده است , به هم مى زند و يك قدرت اين طورى دارد او ( سخنراني امام خميني در مورخه 28/8/1359 )
سرانجام آن عالم رباني در چنين روزي در سال 1273 ه ش مصادف با بيست و چهارم شعبان 1312 ه ق رحلت كردند .
در گذشت آيت الله ميرزا محمد تقى شيرازى ( ميرزاي دوم ) :
آيت الله ميرزا محمد تقي شيرازي در چنين روزي در سال 1338 هـ ق ديده از جهان فروبست . ميرزا محمد تقي در سال 1258 ه ق در شيراز به دنيا آمد . پدرش ميرزا محبعلي شيرازي نام داشت . ميرزا محمد تقي پس از طي تحصيلات مقدماتي در حوزه هاي مختلف علوم ديني وتلمذ نزد علماي گران قدري چون آيت الله فشاركي اصفهاني ، در مكتب علمي ميرازي بزرگ شركت كرد و خوشه هاي فراوان از خرمن معرفت آن علم بزرگوار چيد . ايشان اما پس از طي در جات مختلف علمي پس از رحلت آيت اله سيد محمد كاظم يزدي به در جه مرجعيت شيعيان جهان نايل آمد . در محضر علمي آن فقيه فرزانه علماي بزرگي چون شيخ آقا بزرگ تهراني ، آيت اله شيخ عبد الكريم حائري ، آيت الله شيخ محمد جواد بلاغي نجفي ، آيت الله حاج آقا حسين طباطبايي قمي ، سيد جمال الدين موسوي گلپايگاني ، آيت اله شيخ محمد كاظم شيرازي ، آيت الله شيخ محمد علي شاه آبادي و آيت الله سيد شهاب الدين مرعشي نجفي كسب معرفت كرد ند .ا ز ايشان آثار چندي به جاي مانده اسنت كه از ميان آنها مي توان به شرح مكاسب شيخ مرتضى انصارى ، حاشيه اي بر فراد الاصول شيخ انصاري ، شرح منظومه الارجوزه رضائيه ، القصائد الفاخره في مدح العترة
الطاهره ، حاشيه بر عروه الوثقي ، ذخيره العباد ليوم المعاد و رساله عمليه اشاره كرد . ايشان در طول زندگي با بركت خويش علاوه بر نشر معارف حقه اسلامي هيچگاه از حوزه فعاليت هاي سياسي و اجتماعي عقب ننشستند و همواره با مظاهرا استعمار به مبارزه بر خاستند . از جمله مبارزات ايشان را مي توان در دوران اشغال عراق به دست نيروهاي اجنبي انگليسي دانست كه ايشان با صدور فتاوي ضد استعماري ، رهبري انقلاب بزرگ ملت مسلمان عراق را درانقلاب سال 1920 برعهده داشت . مـرحوم شيخ آقا بزرگ تهرانى ازشاگردان برجسته يشان در كتاب نقبا البشر درباره شخصيت ميرزاى دوم ومبارزات ايشان چنين مى نويسد: ميرزا محمد تقى حائرى شيرازى ، پيشواى انقلاب عراق و نخستين برافروزنده شعله آن شورش و جنبش ، از بزرگترين عالمان و مجتهدان عصر خود بود. او يكى از مشهورترين چهره هاى شناخته شـده در علم و تقوى و غيرت و شهامت دينى بود ، چنانكه خود او برايم تعريف كرد ، در شيراز زاده شده و در كربلا پرورش يافته است ، در همان خاك پاك مقدمات علوم اسلامى را فرا گرفته است تـا در فـضـل ودانـش به رتبه اى رسيده كه شايسته رسيدن به چنان مقام و موقعيتى بود. آن گاه بـادوسـت و مـصـاحـب و هم مباحثه خود سيد محمد فشاركى اصفهانى همراه نخستين دسته از مـهـاجران به سامرا رفت و به محضر درس ميرزاى شيرازى (ره ) پيوست و سپس در شمار برترين شاگردان حوزه درسى ميرزاى اول درآمد. وى به زودى يكى از اركان بحق تحقيق اين حوزه شد بـه حـدى كـه در دوران زندگى خود استاد ارجمند ، جمعى از شاگردان فاضل و مبرز استاد ، به محضر درس و بحث او روى مى آوردند اين روش ادامه داشت تا آن كه استاد بزرگوار درگذشت و ميرزا محمد تقى شيرازى به خاطرشايستگى و فضل و دانش و برازندگى خود ، به جانشينى وى تعيين شد و مرجع تقليدشيعيان گرديد. از آن روز بـود كـه وى وظـيـفـه سنگين و مسئوليت تعهد شگرف خود را با انجام تكاليف سنگين مـرجـعيت و رهبرى عالم تشيع در نهايت ايمان و شجاعت انجام داد ودر همين مسير و جهت به رهبرى قيام , صدور فتواهاى انقلابى و درس گفتن وتربيت دانش پژوهان پرداخت. مردان بزرگى را پـرورش داد كـه هر كدام در تاريخ مبارزات و مجاهدات اسلامى نقطه عطفى به شمار مى روند .(نقبا البشر, ج 1 , ص 261)
آن عالم رباني پس از عمري مجاهدت در راه حق سرانجام در سيزدهم ذى حـجـه سـال 1338 هجرى قمرى , در 68 سالگى , درشهر نجف درگذشت .
در گذشت شيخ آقا بزرگ تهراني :
شيخ آقا بزرگ تهراني عالم بزرگ جهان تشيع در چنين روزي در سال 1348 ه ق به ديار باقي شتافت . وي در ريبع الاول سال 1293 هجري قمري در تهران به دنيا آمد . ايشان در مدرسه فخريه تهران و مدرسه پامنار به فراگيري دروس سطح مشغول شد . شيخ آقا بزرگ تهراني دراين مرحله و در مرحله دروس عالي تر حوزوي از استادان بزرگي چون شيخ محمد حسين خراساني ، شيخ محمد باقر تهراني ، شيخ زين العابدين محلاتي ، ميرزا محمود قمي، سيد حسن استر آبادي، شيخ عباس نهاوندي ، محد ث نوري ، شريعت اصفهاني، آيت الله سيد محمد كاظم يزدي ، آخوند خراساني و آيت الله محمد تقي شيرازي بهره هاي فروان برد . ايشان پس از آن ازطرف بسياري از بزرگان وقت اجازه روايت در يافت كرد. آن عا لم فرزانه دست به تربيت شاگردان بسياري زد كه از ميان آنها مي توان به سيد احمد حسيني اشكوري، استاد سيد مرتضي نجومي، سيد محمد حسن طالقاني، سيد محمد صادق بحر العلوم، مولانا رضا حسين خان رشيدي ترابي، سيد محمد محسن نقوي، شهيد محراب سيد محمد علي قاضي طباطبايي و...اشاره كرد . از آن شيخ فقيد آثار بسياري به جاي مانده است كه از ميان آنها مي توان به الذريعه الي تصانيف الشيعه، در 29 جلد ، طبقات اعلام الشيعه، احياء الدائر من القرن العاشر، الانوار الساطعه فى المائة السابعه، الثقات العيون فى سادس القرون، حقايق الراهنه فى المائة الثامنه، الروضة النضره فى علماء الماة الحادية عشرة، الكرام البرره فى القرن الثالث بعد العشره ، الكواكب المنتشره فى القرن الثانى بعد العشره، المشيخه (الاسنادالمصفى الى آل المصطفى) النابس فى القرن الخامس، نقباء البشر فى القرن الرابع عشر، نقباء البشر، نوابغ الروات فى رابعة المآت و ...اشاره كرد . سرانجام آن عالم رباني در دوازدهم اسفند 1348 ه ش مصادف با سيزدهم ذي حجه 1398 ه ق ديده از جهان فروبست . پيكر مطهرش را در در آستانة كتابخانه عمومي خود شان دفن كردند.
شليك خمپاره به تهران :
در چنين روزي در سال 1378 ه ش عناصرمنفور سازمان مجاهدين خلق ، معروف به منافقين خلق ، در عمليات ايذايي مبادرت به شليك پنج خمپاره در اطراف نهاد رياست جمهوري و مجمع تشخيص مصلحت نظام با هدف خود نمايي واعلام وجود كردند كه بر درجه انزجار ملت مسلمان ايران از خويش افزودند . بر اثر اين حمله ناجوانمردانه يك نفر از مرم عادي به شهادت رسيد و پنج نفرنيز مجروح شدند .
تاسيس نخستين حكومت اسلامي در آفريقا :
در چنين روزي در سال 670 ميلادي نخستين حكومت اسلامي در شمال آفريقا تاسيس شد . اين حكومت را " عقب بن نافع مصري " در مراكش استوار ساخت . اين نخستين حكومت عربي اسلامي در شمال آفريقا بود .
در گذشت كاتو :
در چنين روزي در سال 45 پيش از ميلاد ، كاتو يكي از فيلسوفان بر جسته روم باستان خودكشي كرد . وي قصد داشت با انجام اين خود كشي خود را ازشر ديكتاتوري سزار راحت كند . فلسفه سياسي او مشحون از انديشه هاي دموكراتيك و مردم سالارانه است.
اشغال شهر بودا پست :
در چنين روزي در سال 1849 ميلادي ، اتريش شهر بوداپست پايتخت مجارستان را به اشغال خود در آورد .
كشف سيرالئون :
در چنين روزي در سال 1460 ميلادي كشور سيرالئون در آفريقاي غربي توسط " داسنتيرا" ي پرتغالي به اصطلا ح كشف شد . پس از اين بود كه سيرالئون آماج حمله استعمار گران براي چپاول منابع غني اين كشور قرار گرفت .
اشغال مينوركا :
در چنين روزي در سال 1782 ميلادي اسپانيا منطقه مينوركا را ازدست بريتانيا خارج كرد به تسخير خويش در آورد .
تاسيس كشور كنگو :
در چنين روزي در سال1885 ميلادي در كنگوكه تحت استعمار امپراطوربلژيك، لئو پلد دوم قرار داشت ، دولتي تشكيل شد .
معاهده پونسفوت :
در چنين روزي در سال 1900 ميلادي ايالات متحده آمريكا و بر تيانيا معاهده هي پونسفوت را امضا كردند . اين معاهده به ايالات متحده اين حق را مي داد كه يك كانال در نيكاراگوئه تاسيس كند .
قانون اساسي در مكزيك :
در چنين روزي در سال 1917 ميلادي قانون اساسي مكزيك تصويب شد و در اين كشور نظام جمهوري برقرار شد . مكزيك بيست و هفتم سپتامبر 1821 ميلادي توسط ژنرال" اگوستين ايتوربيد "به استقلال دست يافت .
ناصر ، نخستين رهبر جمهوري عربي متحده :
در چنين روزي در سال 1958 ميلادي جمال عبد الناصر ، رسما به عنوان نخستين رييس جمهور جمهوري عربي متحده مطرح شد .
نخستين شماره نشريات :
در چنين روزي در سال 1961 ميلادي نخستين شماره روزنامه انگليسي زبان ساندي تلگراف چاپ و منتشر شد . همچنين در چنين روزي در سال 1922 ميلادي نخستين شماره مجله پرطرفدار ريدرز دايجست منتشر شد . ريدرز دايجست يكي از پر طرفدارترين نشريات عامه پسند در سراسر جهان است كه به اغلب زبانهاي زنده دنيا چاپ و منتشر مي شود .
نخستين انديشه تاسيس دولت يهودي :
در چنين روزي در سال 1915 ميلادي هربرت شموئيل ، نخستين بار انديشه هاي خود را در باره تاسيس دولت يهودي در فلسطين براي دولت انگليس مطرح ساخت . اين نامه بعدها به صدور اعلاميه يالفور انجاميد .
استقلال الجزاير :
در چنين روزي در سال 1962 ميلادي مارشال دو گل استقلال الجزاير را به رسميت شاخت .
تولد آندره گوساو سيتروئن :
در چنين روزي در سال 1878 ميلادي سيترون مهندس و طراح فرانسوي به دنيا آمد . او توانست خود روي سيتروئن را طراحي كند و نام خود را بر روي آن بنهد .
تولد رومن اينگاردن :
در چنين روزي در سال 1893 ميلادي اينگاردن فيلسوف لهستاني به دنيا آمد . فلسفه مطالعاتي عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد ويليام اس بورخس :
در چنين روزي در سال 1914 ميلادي بورخس نويسنده آمريكايي به دنيا آمد . "نهار خالي" عنوان مهمترين اثر اوست .
تولد آلن هايدن :
در چنين روزي در سال 1914 ميلادي آلن هايدن فيزيكدان بريتانيا يي به دنيا آمد . وي در سال 1963 ميلادي جايزه نوبل فيزيك را از آن خود كرد.
زلزله هاي مهيب :
در چنين روزي در سال 1783 ميلادي بر اثر يك زلزله مهيب در كالابرا در جنوب ايتاليا بيش از سي هزار نفر جان خود را از دست دادند همچنين در همين روز زلزله وحشتناك ديگري در سال 1663 ميلادي در كانادا روي داد كه از ميزان دقيق خسارات آن نوشته اي در دست نيست .
محاصره كوبا :
در چنين روزي در سال 1904 ميلادي محاصره نظامي كوبا توسط آمريكا پايان يافت .
ورود به مانيل :
در چنين روزي در سال 1945 ميلادي نيروهاي نظامي آمريكا تحت فرماندهي ژنرال داگلاس مك آرتور وارد شهر مانيل در كوالالامپور شدند.
تولد هرتز :
در چنين روزي در سال 1858ميلادي ميلادي هاينريش هرتز از فيزيكدانان بر جسته آلماني قدم به عرصه گيتي نهاد .
وي در حوزه امواج راديويي و امواج الكترومانياتيك مطالعات فراواني كرده است . هم اكنون واحد فركانس به نام او نامگذاري شده است .
در گذشت يوهان گوتنبرگ :
در چنين روزي در سال 1468 ميلادي يوهان گوتنبرگ سازنده نخستين ماشين چاپ ، درگذشت .
روز كشته شدگان جنگي در ژاپن :
همه ساله چنين روزي به عنوان روزكشته شدگان جنگي در ژاپن گرامي داشته مي شود .
ترور چند فلسطيني :
در چنين روزي در سال 1995 ميلادي ، شهيد كمال كحيل از مبارزان گـردانهاي القسام به همراه تني چند از همرزمان خود در انفجاري كـه تـوسط پليس تشكيلات خودگردان برنامه ريزي شده بود ، به شهادت رسيدند .
نظر شما