به گزارش خبرنگار مهر، بهروز علیشیری صبح امروز در نشستی با خبرنگاران به تشریح گزارش سرمایه گذاری جهانی در سال 2007 که توسط آنکتاد ( کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد ) مشتمل بر آخرین تحولات جهان در عرصه های سرمایه گذاری تهیه شده است، پرداخت.
سرپرست سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران گفت: براساس روند جریانات سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران طبق گزارش آنکتاد در سال 2004 معادل 282 میلیون دلار، در سال 2005 معادل 360 میلیون دلار و در سال 2006 معادل 901 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی صورت گرفته است.
به گفته وی این امر نشان دهنده رشد 300 درصدی و سه برابر شدن روند سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشورمان در سال 2006 نسبت به سال 2004 است.
علیشیری با اشاره به اختلافات جدی تعاریف و مفهوم سرمایه گذاری بین ایران و آنکتاد و عدم مطابقت آمارهای ایران با تعاریف آنکتاد، تصریح کرد: از آنکتاد درخواست کرده ایم تا با ارسال هیئتی به ایران در خصوص مفاهیم سرمایه گذاری بحث هایی جدی انجام شود.
وی با بیان اینکه سازمان در آمارهای خود مطلقا سرمایه گذاری های انجام شده در بخش نفت و گاز را در نظر نمی گیرد، در حالی که سرمایه گذاری های ایران در این دو بخش بسیار قابل توجه است، افزود: نزدیک شدن به تعاریف آنکتاد مستلزم تغییراتی در نوع قراردادها، ایجاد اطمینان در آنکتاد، تغییر شیوه سرمایه گذاری به صورت بای بک ، ساماندهی آمارها و غیره است.
سرپرست سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران یکی از کارهای مهمی که توسط سازمان و بانک مرکزی باید صورت گیرد را ساماندهی صحیح آمارهای سرمایه گذاری خارجی در ایران عنوان کرد.
وی با تاکید بر اینکه همواره بین اصلاحات سیاسی، تحولات اقتصادی و FDI (سرمایه گذاری مستقیم خارجی) نسبت هایی وجود دارد، تصریح کرد: از شاخصه های مهم سلامت اقتصادی، وجود بنگاههایی بزرگ در بخش خصوصی برای مذاکره با سرمایه گذاران خارجی است.
علیشیری اصلاح قوانین و مقررات، اصلاح آئین نامه سرمایه گذاری خارجی در بورس، تدوین سیاست های نظام برای جذب سرمایه گذاری خارجی را از کارهای مهم دولت در زمینه جذب سرمایه گذاری خارجی که باید صورت گیرد، اعلام کرد و ادامه داد: با انجام این اقدامات در آینده ای نزدیک ارقام سرمایه گذاری خارج در کشور به شدت افزایش خواهد یافت.
وی خاطرنشان کرد: همراه با سیاست های اقتصادی دولت و اجرای اصل 44 قانون اساسی تمام دستگاه ها باید یک خانه تکانی داشته باشند و در این راستا ظرفیت های نهادی سازمان سرمایه گذاری باید افزایش یابد.
سرپرست سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران در پاسخ به انتقاداتی که به ناامن بودن فضای کشور برای سرمایه گذاری خارجی صورت می گیرد، اظهارداشت: اگر چنین است پس چرا طی 6 ماه ابتدای سال جاری معادل 10 میلیارد دلار سرمایه گذاری مصوب در کشور داشته ایم، چرا بیش از 80 درصد سرمایه گذاری مصوب در کشور طی دو سال گذشته صورت گرفته و چرا روند جریانات سرمایه گذاری خارجی در کشور با رشد 300 درصدی مواجه بوده است.
وی تاکید کرد: سازمان سرمایه گذاری خارجی به سرمایه گذاران خارجی اطمینان می دهد در صورتی که دولت در جریان سرمایه گذاری آنها دخالت داشته باشد، خسارت آنها را جبران کرده و سرمایه های آنها را پوشش دهد.
علیشیری با اشاره به روند صعودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی در تمام کشورها در سال 2006 ، گفت: گزارش آنکتاد از ابتدای سال 80 تا سال 2006 را پوشش می دهد و در کل جهان جریانات ورودی سرمایه گذاری خارجی رو به رشد بوده است.
وی روند ورودی و خروجی سرمایه گذاری خارجی برای کشورهای توسعه یافته را بسیار بالا ارزیابی کرد و افزود: در بخش خروجی سرمایه گذاری خارجی هنوز کشورهای توسعه یافته ظرفیت لازم برای رقابت با کشورهای توسعه یافته ندارند و ظرفیت لازم برای انتقال سرمایه را نیافتند.
سرپرست سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران یادآور شد: کشورهای آسیایی بالاترین رقم جذب سرمایه های خارجی را دارند، این جریان در کشورهای آفریقایی در سال 2006 نسبت به سال قبل از آن افزایشی بوده است، در حوزه کشورهای حوزه آمریکای لاتین، جنوب و جنوب شرق آسیا و کشورهای غرب آسیا که ایران در آن قراردارد، این روند افزایشی بوده است.
وی عملکرد اقتصادی مناسب کشورها، رشد اقتصادی، رشد بالای شرکت ها، افزایش در ادغام و تملیک های فرامرزی، افزایش در پروژه های جدید و توسعه پروژه های جدید با رشد 13 درصد و کاهش ارزش دلار را از دلایل افزایش جریانات سرمایه گذاری خارجی در جهان در سال 2006 عنوان و تصریح کرد: شکاف بین جریانات سرمایه و نقش آن در اشتغال نیز رفع شده است.
علیشیری کشورهای در حال توسعه را مرجعی برای جذب سرمایه های شرکت های چند ملیتی دانست و تصریح کرد: در سال 2006، 96 کشور قوانین خود را در مورد سرمایه های خارجی تغییر دادند تا فضای خروج سرمایه های خارجی در کشور خود را تسهیل نمایند. بین تغییر قوانین و مقررات و جذب سرمایه های خارجی نسبت مستقیمی وجود دارد.
وی با بیان اینکه FDI در صنایع اکتشافی کشورهایی که دارای منابع معدنی با ارزش هستند، افزایش یافته است، ادامه داد: تعداد افرادی که روند سرمایه گذاری خارجی در جهان را صعودی می دانند نسبت به افرادی که روند آن را نزولی می دانند، بیشتر است.
سرپرست سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران جریاناتی ورودی سرمایه در سال 2006 در آسیا را افزایشی دانست و تصریح کرد: غرب آسیا که ایران جزو آن است، روند جذب کمتر بوده است. 6 شرکت از 7 شرکت بزرگ فراملیتی جهان در آسیا قرار دارد.
به گفته وی جریانات خروجی سرمایه در حوزه کشورهای آسیا با رشد 60 درصدی مواجه بوده که عمدتا نیز کشورهای هنگ کنک، چین و کره بودند. وی یکی از وظایف دولت های توسعه گرا را بزرگ کردن شرکت ها برای حضور در صحنه های بین المللی عنوان کرد.
علیشیری سهم منطقه غرب آسیا درFDI را افزایشی دانست و افزود: نرخ رشد بالای اقتصادی، تنوع اقتصادی وخصوصی سازی از جمله ویژگی های این منطقه در جذب سرمایه های خارجی بوده و مهمترین کشورهای جذب کننده سرمایه خارجی در این حوزه به ترتیب ترکیه، عربستان، امارات متحده عربی، اردن و بحرین است.
نظر شما