۲ آبان ۱۳۸۶، ۸:۱۹

حجت الاسلام موسوی هوایی در گفتگو با مهر: نشر کتابهای دینی با آسیبهای بسیاری همراه است

حجت الاسلام موسوی هوایی در گفتگو با مهر: نشر کتابهای دینی با آسیبهای بسیاری همراه است

معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه انتشار کتابهای ضد دینی نه تنها عامل تضعیف بنیان دینی جوانان و نوجوانان است، بلکه فضا را برای اندیشه دینی تنگ می کند، یادآور شد : نشر کتابهای دینی در حال حاضر با آسیبهای بسیاری همراه است .

حجت الاسلام سید جواد موسوی هوایی معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه شاخصهای کتابهای دینی به معنای کتابهای اسلامی همان ملاکها و معیارهایی است که برای ریشه و اصل آنها باید مطرح کرد، اظهار داشت: تفکر الهی و اسلامی از قرآن کریم و سنت اهل بیت، برداشتهای صحیح، تحقیقات، هدایتها و تطبیقهایی است که بزرگان و کارشناسان دینی با موضوعات جدید انجام می دادند. مجموعه این تحقیقات به صورت مکتوب به کتاب تبدیل و به جامعه بشری و اسلامی عرضه شد. 

وی با بیان اینکه اولین ویژگی کتابهای دینی هدایت انسانها است و باید به فراخور درک و اندیشه و به اندازه فهم و زبان مخاطب جهت هدایت او تلاش کرد، تصریح کرد: کتاب دینی کتابی است که هدایتگر انسان به سوی خداوند متعال است، یعنی انسان را از پائین ترین مسائل مادی خارج کرده و به سوی عزیز الهی شدن و انسانی شدن سوق دهد. این سیری است که قرآن برای انسان بیان می کند. در واقع کتب دینی باید بیان کننده معارف الهی، شیعی و اسلامی باشند . یعنی هم مخاطب بپذیرد و هم اینکه فرد رسالت خود را به عنوان یک نویسنده، ناشر، یک ارگان مدیریت، حمایت کننده جریان نشر به انجام برساند. 

حجت الاسلام موسوی هوایی ویژگی دیگر کتابهای دینی را وجاهت علمی آن خواند و یادآور شد: خود قرآن هم اینچنین است، قرآن از  اصل علم عالم نشأت گرفته و علمی ترین کتاب نیز به شمار می رود. بنابراین مستندات به قرآن و سنت باید قوی باشد. باید به روش استدلال اهل بیت باشد، استدلالی که فطرت می پذیرد و عقل در مقابلش خضوع می کند.

معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی ویژگی بعدی کتابهای دینی را اینگونه توصیف کرد: باید بتواند با احساسات و عواطف پاک فطری انسانها ارتباط برقرار کند، همانطور که قرآن کریم، سنت نبوی و احادیث با فطرت پاک و با عاطفه انسانی ارتباط برقرار می کند. قرآن، کتاب انسان سازی بوده و از مجموعه راههایی که انسان را هدایت کند، استفاده کرده است. کتابهای دینی نیز باید اینگونه باشند. در قرآن به فعلها و جملات توجه شده است، بنابراین در کتابهای دینی نیز این ظرافتها باید مورد توجه قرار گیرند. 

وی با بیان اینکه باید نسبت به کتابهای دینی که در اختیار مخاطب قرار می گیرند، نوعی آسیب شناسی در جریان نشر انجام داد، افزود: در جریان نشر آسیبهای بسیاری وجود دارد . جریان نشر غیر دینی و سرمایه گذاری بر آن بسیار زیاد است . با نگاه دقیق می توان دید که با سرمایه گذاری شخصی از سیستم کنترل کشور عبور کرده اند و امتیاز چاپ کتاب گرفته اند.

حجت الاسلام سید جواد موسوی هوایی انتشار کتابهای ضد دینی را عامل تضعیف بنیان دینی جوانان و نوجوانان خواند و با بیان اینکه این کتابها جا را برای اندیشه دینی تنگ می کنند، گفت: در بخش کتابهای غیر دینی رمانهایی منتشر شده که مسائل اجتماعی را مطرح کرده و به رمانهای زرد نزدیک می شوند و مسائل غیر اخلاقی و طرز تفکر و جهان بینی فرد را تحت تأثیر خود قرار می دهند و ما را از معنویت صحیح اسلامی دور می کنند .

وی با بیان اینکه باید در کتابهای دینی تغییرات روشی نه محتوایی ایجاد کرد که منجر به جذب مخاطب شود، اظهار داشت: روشهای چاپ و طرح جلد باید مورد توجه قرار گیرند . بنابراین نظام اسلامی باید سطوح مختلف جامعه را نسبت به اندیشه حق، آرمانها و ارزشهای الهی پوشش دهد که باید روش صحیحی داشته باشد تا مخاطب را جذب کند.

حجت الاسلام سید جواد موسوی با اشاره به اینکه سازمان تبلیغات اسلامی، حوزه هنری، سوره مهر و امیر کبیر رمانهایی چاپ کرده اند که برخی از آنها به 18 چاپ رسیده و دارای فضای معنوی و ماورایی است و به مسائل مادی و پیش پا افتاده نپرداخته و مورد استقبال جوانان و نوجوانان قرار گرفته است، افزود: بنابراین باید در فضای نشر مراقبت کرده و نسبت به مدیران فرهنگی زنگ خطرها را اعلام کنیم . 

هوایی گفت: در کتابهای دینی ما باید به تغییر روش بیان بپردازیم و نسبت به محتوا نیز تغییراتی را اعمال کنیم . یعنی هم در ظاهر و قطع محتوا که باید مختصر باشد و حاصل زود به دست خواننده برسد و هم در محتوا که باید از مناسبتهای مختلف استفاده کرد و با روشهای مختلف تبلیغی شوق کتابهای دینی در جامعه را پر رونق کنیم که صدا و سیما، رسانه و خبرگزایها در این میان نقش  مهمی دارند.

وی با بیان اینکه در بحث محتوایی کتابهای میان رشته ای باید توجه شود، اظهار داشت: این مسئله یک کار فنی و دقیق است که تا حدودی انجام شده ولی به علمیت نرسیده است و هنوز یک کار عمده و علمی که تبدیل به یک برنامه توسعه همه جانبه الهی و ارزشی شود نداشته ایم . بنابراین در میان کتابهای دینی باید به کتابهای میان رشته ای بپردازیم که معاونت به این امراهتمام داشته و بیش از 105 رشته کتاب تولید کرده که 80 جلد کتاب چاپ شده است . این کتابها در حد معمولی بوده و نه بسیار تخصصی و تنها برای پاسخ به شبهات دانشجویان و طلبه ها چاپ شده است. 

معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی ایجاد سیر مطالعاتی در معارف دینی را بسیار مهم خواند و گفت: از نگاه بیرون گروههای مختلف برای آشنایی با مبانی اسلام به سیر مطالعه نیاز دارند، مقدماتی، متوسطه و عالی؛ مقطع سنی الف، ب، ج، د؛ برای طلاب، دانشجویان، مبلغان و اساتید که این سیرمطالعاتی کلیات اسلام را به صورت تبیین می کند. در سال 85 و 86 به تدوین سیر مطالعاتی اقدام کرده ایم که کتابهای میان رشته ای هم تدوین شده است. نسخه اولیه آن امسال تا آخر سال آماده می شود و یکی از بخشهایی است که جامعه به آن نیاز بسیار داشته است. مراقبتها در کتابهای ضد دینی و غیر دینی و مراقبت در کتابهای دینی فضای کشور و فضای ذهنی جوانان را اسلامی و الهی و آشنا به ارزشهای انقلال خواهد کرد.

کد خبر 573834

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha