به گزارش خبرگزاری مهر، "کاندولیزا رایس" و "هنری پاولسون" وزیر خزانه داری آمریکا روز پنجشنبه سوم آبان اعمال تحریمهای تازه ای را توسط دولت آمریکا علیه ایران اعلام کردند که به گفته کارشناسان، گسترده ترین تحریمها از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ایران به شمار می رود.
رایس اعلام کرد: ولت آمریکا علیه سه بانک ایرانی، سپاه قدس وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و 20 شخصیت حقیقی وحقوقی نظامی و غیرنظامی ایران تحریمهای جدید اعمال کرده است.
اما به گفته تحلیلگران، سیاستمداران آمریکایی و نیز دولتهای خارجی این تحریمها نه تنها هیچ کارایی در صرفنظر کردن ایران از برنامه هسته ای صلح آمیز آن نخواهد داشت، بلکه پیامدهای زیانباری نیز خواهند داشت. سناتور "چاک هگل"، عضو کنگره آمریکا دراین باره گفت: تحریمهای یکجانبه تاثیری ندارند. من فکر نمی کنم رویکرد یکجانبه و ایراد سخنان جنگ طلبانه به اوضاع کمکی بکند، بلکه تنها سبب خواهد شد؛ ایرانی ها متحدتر شوند و خطر مواجهه نظامی را تشدید می کند.
در بین کشورهای غربی، تا کنون تنها انگلیس متحد و دنباله رو همیشگی آمریکا و استرالیا از تحریمهای جدید آمریکا حمایت کرده اند، اما "ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهور روسیه هشدار داد چنین اقداماتی فقط به وخامت روابط با ایران و عقیم ماندن گفتگوها منجر خواهد شد. وی که برای شرکت در اجلاس سران روسیه و اتحادیه اروپا به پرتغال رفته است،گفت : دویدن این طرف و آن طرف مانند یک دیوانه که تیغی در دست دارد، راه حل وضعیت کنونی نیست.
به گزارش مهر، وزارت امورخارجه چین نیزبا صدور بیانیه ای اعلام کرد: اعمال تحریمهای جدید علیه ایران در زمانی که جامعه بین المللی و مقامهای ایرانی سخت در تلاش برای یافتن راه حلی برای مسئله هسته ای ایران هستند، فقط می تواند اوضاع را پیچیده تر کند.
برخی تحلیلگران اظهار داشتند تحریمهای جدید ممکن است سبب انزوای ایران شود، اما سایر کشورها مثل چین و روسیه که روابط اقتصادی گسترده ای با ایران دارند، از آن تبعیت نخواهند کرد.
"رابرت هانتر"، کارشناس مسائل خاورمیانه و مشاور ارشد مؤسسه مطالعاتی RAND دراین باره گفت: این تحریمها بعید است مستقیماً بر رفتار ایرانی ها درباره مسئله هسته ای تاثیری بگذارد، بلکه تنها یک پیام نمادین به ایران و بقیه است مبنی بر اینکه آمریکا شدیداً جدی است.
منوچهر دراج"، استاد روابط بینالملل در دانشگاه کریستین تگزاس نیز گفت: تأثیر تحریمهای آمریکا در سطح وسیع به همکاری متحدان اروپایی آن نظیر فرانسه و آلمان و همچنین روسیه و چین بستگی دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به تحرکات خصمانه آمریکا و سخنان مقامهای این کشور درباره به اصطلاح تحریم نهادهای نظامی ومالی ایران اظهار داشت: سیاستهای خصمانه آمریکا علیه ملت شریف و نهادهای مردمی و قانونی جمهوری اسلامی ایران مغایر با موازین بین المللی، فاقد ارزش واثر و همچون گذشته محکوم به شکست است.
نظر شما