۱۴ آبان ۱۳۸۶، ۹:۵۰

سالروز شهادت شیخ الائمه/

امام صادق(ع) ؛ روشنی بخش دنیای شیعه

امام صادق(ع) ؛ روشنی بخش دنیای شیعه

خبرگزاری مهر - گروه دین و اندیشه: امام صادق(ع) در ظلمت بحرانها و آشوبها، دنیای شیعه را به فروغ تعالیم خویش روشنی بخشید و حقیقت اسلام را از آلایش انحرافها و گزند فریبکاران حفظ کرد . او آن قدر فقه و دانش اهل بیت را گسترش داد و زمینه ترویج احکام و بسط کلام شیعی را فراهم کرد که شیعه به عنوان مذهب جعفری شهرت یافت.

عصر امام صادق ( ع) از پرتلاطم ترین دورانهای تاریخ اسلام است، در این زمان از یک طرف اغتشاشها و انقلابهای پی در پی گروههای مختلف رخ می داد که انقلاب ابوسلمه در کوفه و ابومسلم در خراسان و ایران از مهمترین آنها بوده است . 

از طرف دیگر این دوران، عصر برخورد مکتبها و ایدئولوژیها و عصر تضاد افکار فلسفی و کلامی مختلف بود که از برخورد امت اسلام با مردم کشورهای فتح شده و نیز روابط مراکز اسلامی با دنیای خارج ، به وجود آمده بود .

در چنین شرایطی، چنانچه هوشیاری و درایت امام صادق نبود، تعلیمات حیات بخش اسلام دچارخدشه شده و به دین ضربه های جدی وارد می شد .

زمان امام صادق همچنین زمان تزلزل حکومت بنی امیه و افزایش قدرت بنی عباس بود، این دو گروه مدتی در حال کشمکش و مبارزه با یکدیگر بودند . بنی امیه در این مدت، گرفتار مشکلات سیاسی بسیاری بودند، لذا فرصت فشار و اختناق نسبت به شیعیان را نداشتند .

عباسیان نیز چون از دستیابی به قدرت در پوشش شعار طرفداری از خاندان پیامبر و گرفتن انتقام خون آنان عمل می کردند ، فشاری از طرف آنان مطرح نبود . از اینرو این دوران، دوران آرامش و آزادی نسبی امام صادق و شیعیان بود و آن حضرت از این فرصت استفاده تلاش فرهنگی وسیعی را آغاز کرد .

آن امام هوشیار و فرهیخته، در این دوران به فکر نجات افکار مسلمان از الحاد، بدبینی، کفر و نیز مانع انحراف اصول و معارف اسلامی از مسیر راستین بود و از توجیهات غلط دستورات دین که به وسیله خلفای وقت صورت می گرفت جلوگیری می کرد .
 
اما دوران آرامش امام چندان طول نکشید، بنی عباس پس از تحکیم پایه های حکومت و نفوذ خود ، همان شیوه ستم و فشار بنی امیه را پیش گرفتند . 

امام صادق مبارزی خستگی ناپذیر در میدان فکر و عمل بود، وی قیام خود را در لباس تدریس و تأسیس مکتب و انسان سازی انجام داد .

سفرهای اجباری و اختیاری امام به عراق و به شهرهای حیره ، هاشمیه و کوفه و برخورد با آگاهان دیگر مذاهب فقهی و کلامی نقش مؤثر و ارزشمندی در معرفی علوم اهل بیت و گسترش آن داشت .

امام صادق (ع ) با جذب شاگردان جدید به تأسیس نهضت عظیم فکری، فرهنگی و بالنده مبادرات ورزید ، به گونه ای که در مدت کوتاهی مسجد نبوی در مدینه منوره و مسجد کوفه در شهر کوفه به دانشگاهی عظیم تبدیل شد . دردانشگاهی که امام ایجاد کرده بود شاگردان برجسته ای چون هشام بن حکم، محمد بن مسلم، ابان بن تغلب، هشام بن سالم و جابر بن حیان تربیت شدند .

کد خبر 581048

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha