به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این مراسم دکتر عباسعلی وفایی - رییس مرکز گسترش زبان فارسی - درخصوص ادبیات معاصر گفت: ادبیات معاصر یکی از مهم ترین ادوار زبان فارسی به شمار می رود که به طور شایسته به آن پرداخته نشده است. این شایسته سالاری می تواند هم در داخل و هم در خارج از کشور نقش مهمی ایفا کند و در شناسایی ادبیات معاصر سهم داشته باشد.
وی افزود: خوشبختانه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی که متولی گسترش ادبیات فارسی در خارج از کشور بوده، عمده تلاش خود را در برگزاری سمینارهای مختلف یا حتی اعزام استادان ادبیات به کشورهای دیگر انجام داده است. این فعالیتها از آن جهت حائز اهمیت است که در خارج از کشور، شناختی چندان نسبت به ادبیات پس از پیروزی انقلاب اسلامی حاصل نشده است.
رییس مرکز گسترش زبان و ادبیات فارسی با اشاره به حضور 25 استاد خارجی ادبیات فارسی در این همایش خاطرنشان کرد: مرکز گسترش تاکنون پشتیبانی سمینارهای ادبی مختلف و همچنین انتشار کتابهای ادبی زیادی را در خارج برعهده داشته که این امر موجب گرایش بیشتر اروپایی ها نسبت به ادبیات معاصر ایران شده است.
در ادامه مراسم، دکتر سید مهدی مصطفوی رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، با اشاره به اینکه جا دارد سایر آثار شاعری چون زنده یاد "قیصر امین پور" بیش از پیش مورد توجه واقع شود، گفت: ادبیات هر ملت، آینه تمدن و منش و عرف آن کشور محسوب می شود. درواقع با نگاه به ادبیات هر کشور است که می توان به کنه و عمق اندیشه های آن پی برد.
مصطفوی تصریح کرد: ادبیات معاصر ایران ادبیاتی است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی با محوریت حق علیه باطل و با مفاهیمی چون ایثار و شهادت توام بوده است و چه بسیار آثاری که در زمینه شعر و داستان در این دوره ظهور کردند و درخشیدند. ادبیات معاصر ایران به خصوص طی دهه های اخیر به قدری جایگاه ارزنده ای یافته که گویی در هیچ دوره ای، این قدر به توده مردم نزدیک نبوده است. در این روزگار ما شاهد تلالو ادبیاتی ممتاز همراه با تجلی فرهنگ ایثار و شهادت بوده ایم. این مزیتی است که ادبیات معاصر ما را نسبت به دوره های پیشین پررنگ تر می سازد.
رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ادامه داد: ادبیات ما بعد از پیروزی انقلاب اثبات کرد که هنر برای هنر نیست بلکه هنر در جهت باورها و اندیشه های راستین یک ملت است. زنده یاد قیصر امین پور نیز از جمله شاعران این عرصه پرافتخار بود که توانست شعر خود را در جهت آرمان های ملی و هنر متعهد به کار گیرد.
سپس دکتر علی شیخ الاسلامی رییس دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران، با اشاره به تحقیقات دانشگاهی گفت: از برجسته ترین ویِژگیهای ادبیات معاصر این بوده است که به روشهای تحقیق دانشگاهی - بویژه از منظر علمی - بهای فراوان داده و به مدد این اهمیت، توانسته آثار درخشانی برجای بگذارد. ادبیات معاصر خیلی زودتر از آنچه که برای خود دانشگاهیان قابل طرح بود، فضای دانشگاه ها را معطر ساخت.
وی درباره جایگاه قیصر امین پور در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران گفت: قیصر یکی از استادانی بود که به حق جایگاه متمایزی در این دانشکده داشت. او که خود از دانشجویان این دانشکده به شمار می رفت، بعد از اتمام دوره تحصیل خود توانست به یمن تلاش و کوششهای مستعدانه در ردیف مدرسان دانشگاه قرار گیرد. اخلاق و سجایای انسانی امین پور به عنوان یک چهره علمی همواره مثال زدنی است و هرگز به یاد ندارم که حتی یک بار برای امور خارج از حوزه قانونی و اجرایی به من رجوع کرده باشد.
شیخ الاسلامی یادآور شد: مناعت طبعی که در امین پور وجود داشت او را از هرگونه چشمداشت و توقعی دور می کرد. او در طول سالهای فعالیتش در دانشگاه، همواره مسئولیت خود را جدی می گرفت و رسالت اصلی اش را برقراری ارتباط با نسل جدید و برآوردن نیازهای آنها می دانست.
نظر شما